Quantcast
Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των τραπεζών και των θεσμών - Ποια θέματα βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων - enikonomia.gr
share

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των τραπεζών και των θεσμών – Ποια θέματα βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα είναι η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των CEOs  των ελληνικών συστημικών τραπεζών, του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΕ), Γκίκα Χαρδούβελη και των θεσμών. Το παρών στη συνάντηση αυτή θα δώσουν και τα κλιμάκια από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τον ESM.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν τα θέματα που σχετίζονται μεταξύ άλλων: με την ποιότητα του ενεργητικού, τα υψηλά επιτόκια των δανείων, με την έναρξη του κύκλου χαλάρωσης και τις προοπτικές των κινδύνων για το 2025 αλλά και με τους πλειστηριασμούς.

Επίσης στη συνάντηση αυτή θα τεθούν επί τάπητος η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πως αυτή μπορεί να διασυνδεθεί με το RRF αλλά και τα δάνεια του Ηρακλή ΙΙΙ. Υπενθυμίζεται δε πως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δέχθηκε πρόσφατα να αυξηθεί το πρόγραμμα του Ηρακλής ΙΙΙ κατά 1 δισ. ευρώ προκειμένου  να ανέλθει το συνολικό ποσό στα 3 δισ. Από αυτό θα καλυφθούν οι τιτλοποιήσεις του 5ου τραπεζικού πυλώνα (Τράπεζα Αττικής, ύψους 1,3 δισ.) και το υπόλοιπο ποσό θα πάει για το διατραπεζικό σχήμα SOLAR και για τα υπόλοιπα τιτλοποιήσεων των τραπεζών (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank).

Ωστόσο το αίτημα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ποσοτική επέκταση του προγράμματος αλλά και για την παράταση του χρόνου ισχύος του από τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 στις 30 Ιουνίου 2025 εκκρεμεί από την Κομισιόν.

Για τα κόκκινα δάνεια

Ένα πολύ σημαντικό θέμα που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα είναι και αυτό των κόκκινων δανείων. Σημειώνεται δε πως ο στόχος των συστημικών τραπεζών είναι να πέσουν τα κόκκινα δάνεια στο 3% ή και σε χαμηλότερα επίπεδα το 2026. Αξιοσημείωτο είναι δε πως δεν αναμένεται να υπάρξει το επόμενο διάστημα  νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ αρκετά δάνεια μέσα στο 2024 θα χαρακτηριστούν ενήμερα.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.