Quantcast
ΑΙ: Ποιες αλλαγές θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη το 2025 στους υπολογιστές παγκοσμίως - enikonomia.gr
share

ΑΙ: Ποιες αλλαγές θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη το 2025 στους υπολογιστές παγκοσμίως

δημοσιεύτηκε:

Σχεδόν το ήμισυ όλων των υπολογιστών ( δηλαδή το 43%) που θα διατεθεί παγκοσμίως το 2025  στην αγορά θα έχει δυνατότητες ΑΙ  από 17%που είναι για  το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Gartner τις οποίες αναμεταδίδει το www.sepe.gr.

Επίσης σύμφωνα με την Gartner οι παγκόσμιες αποστολές υπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να ανέλθουν συνολικά σε 114 εκατ. μονάδες το 2025, σημειώνοντας αύξηση 165,5% από το 2024. Για την τρέχουσα χρήση, η Gartner εκτιμά πως οι αποστολές υπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης θα φτάσουν τα 43 εκατ. συσκευές το 2024, καταγράφοντας αύξηση 99,8% σε σχέση με το 2023.

Η Gartner, που ορίζει τους υπολογιστές AI ως έναν υπολογιστή με ενσωματωμένη μονάδα NPU, σημειώνει πως υπάρχει η προσδοκία πως οι περισσότεροι υπολογιστές θα ενσωματώσουν τελικά τις δυνατότητες AI NPU, ενώ προσθέτει πως το NPU θα  είναι ένα τυπικό χαρακτηριστικό για τους προμηθευτές υπολογιστών

Η ζήτηση για φορητούς υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να είναι υψηλότερη από αυτήν των επιτραπέζιων υπολογιστών ΑΙ, με τις αποστολές φορητών υπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης να αντιπροσωπεύουν το 51% του συνόλου των φορητών συσκευών το 2025.

 

 

Το μέλλον των φορητών υπολογιστών AI

Η Gartner προβλέπει πως, μέχρι το 2026, οι φορητοί υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης θα είναι η μόνη επιλογή φορητών συσκευών που θα είναι διαθέσιμη σε μεγάλες επιχειρήσεις, από λιγότερο από 5% το 2023.

«Τη στιγμή που η αγορά του κλάδου  στρέφεται προς τους υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης από υπολογιστές χωρίς AI, η κυριαρχία των x-86 θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Η τάση αυτή θα είναι ιδιαίτερα έντονη στην καταναλωτική αγορά φορητών συσκευών τεχνητής νοημοσύνης, καθώς οι φορητοί υπολογιστές ΑΙ θα αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τα Windows x86 AI » σημειώνει η εταιρεία.

Ωστόσο, οι αναλυτές αναφέρουν πως « το 2025 οι φορητοί υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης που βασίζονται σε Windows x86, θα ηγηθούν του τμήματος της αγοράς για επαγγελματική χρήση »

Η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου στην αγορά των PCs, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την εξατομικευμένη εμπειρία χρήστη. Κοιτάζοντας το μέλλον, η Βόρεια Αμερική, οι μεγάλες χώρες της Ασίας/Ειρηνικού (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία) και ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης αναμένεται να οδηγήσουν την κούρσα της υιοθέτησης υπολογιστών AI, αν και αυτό θα οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην ανάγκη για νέους υπολογιστές σε αντίθεση με μια συγκεκριμένη ανάγκη για υπολογιστές AI.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.