Επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών «βλέπει» ο ΣΕΒ, στο εβδομαδιαίο του δελτίο για την ελληνική οικονομία, και εκτιμά ότι «σε κάθε περίπτωση, το πακέτο μέτρων θα έχει άκρως υφεσιακές επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς στηρίζεται υπέρμετρα σε πρόσθετη φορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών».
Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει περιορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό (κατάργηση εξόφθαλμων προνομίων και στρεβλώσεων) και κάποιες από τις μεταφορές προϊόντων και υπηρεσιών στον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ, που προτείνουν οι θεσμοί και κρίνει μεταξύ άλλων ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση η πρόταση των θεσμών για περικοπή 1,8 δισ. ευρώ ετησίως στο ασφαλιστικό σύστημα.
Επίσης σχολιάζει το περιεχόμενο των μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση και καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:
«1. Η πλειοψηφία των μέτρων είναι έκτακτου χαρακτήρα και δεν οδηγούν σε μόνιμο δημοσιονομικό όφελος ή επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.
2. Τα μέτρα της κυβέρνησης για άντληση φορολογικών εσόδων αποτυπώνουν τη φιλοσοφία της για εξεύρεση πόρων προς χρηματοδότηση κοινωνικών και επενδυτικών δαπανών στερώντας πόρους από την ιδιωτική οικονομία και μεγαλώνοντας το κράτος.
3. Η έμφαση στην αύξηση του ΦΠΑ θα διογκώσει τη φοροδιαφυγή και είναι αναγκαία η αντιμετώπιση της μέσω καινοτομικών διαδικασιών, όπως άλλωστε προτείνει και η κυβέρνηση.
4. Αν και άκαιρη, είναι στη σωστή κατεύθυνση η πρόταση των θεσμών για περικοπή 1,8 δισ. ευρώ ετησίως στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Οι τεχνοκράτες του ΣΕΒ υποστηρίζουν ότι αργά η γρήγορα θα εφαρμοστεί στο βαθμό που δεν υπάρχει διαθέσιμη συνταξιοδοτική αποταμίευση, αλλά ούτε και περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη των συντάξεων.
Οι τεχνοκράτες του ΣΕΒ, σημειώνουν μάλιστα ότι «μία εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος μπορεί pari passu να αποτελέσει το εφαλτήριο για μία μείωση των φόρων ώστε να τονωθεί η ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, η απασχόληση, τα εισοδήματα των εργαζομένων και οι ασφαλιστικές εισφορές».
5. Από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προβλέπεται η είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ το 2016, ενώ επιδιώκεται και η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 500 εκατ. ευρώ».