Quantcast
Επίδομα παιδιού 2024: Ποιοι δικαιούχοι δεν λαμβάνουν την τέταρτη δόση από τον ΟΠΕΚΑ και τι πρέπει να κάνουν - enikonomia.gr
share

Επίδομα παιδιού 2024: Ποιοι δικαιούχοι δεν λαμβάνουν την τέταρτη δόση από τον ΟΠΕΚΑ και τι πρέπει να κάνουν

δημοσιεύτηκε:

Από χθες άρχισε η πίστωση των ποσών της τέταρτης μηνιαίας δόσης (Ιουλίου -Αυγούστου) του επιδόματος του παιδιού για το 2024 από τον ΟΠΕΚΑ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.  Ωστόσο η επίσημη καταβολή του επιδόματος γίνεται τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου του 2024.

Εάν όμως τα χρήματα του επιδόματος δεν έχουν πιστωθεί ακόμη στους τραπεζικούς λογαριασμούς ορισμένων δικαιούχων, τότε οι ενδιαφερόμενοι  θα πρέπει να ανατρέξουν στην αίτηση που υπέβαλαν στην πλατφόρμα Α21 του ΟΠΕΚΑ προκειμένου να ενημερωθούν για τον λόγο που δεν το έλαβαν.

Ορισμένους από τους λόγους που ενδέχεται να συνέβη αυτό είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

  • Οφειλές προηγούμενων ετών προς τον ΟΠΕΚΑ.
  • Αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά λόγω αλλαγής κλίμακα εισοδήματος.
  • “Αναστολή πληρωμής “. Κάτω από την επισήμανση αυτό  συνήθως αναφέρεται και ο λόγος  της αναστολής.
  •  Επισήμανση για την επισύναψη  δικαιολογητικών  ή για την εκκρεμότητα ελέγχου  δικαιολογητικών από τον ΟΠΕΚΑ. Αυτό συνήθως αφορά στην διασταύρωση φοίτησης ή στην επαρκώς φοίτηση κάποιου τέκνου.  Δηλαδή δεν γινόταν να πραγματοποιηθεί επαρκώς η φοίτηση κάποιου τέκνου και για αυτό  θα πρέπει να επισυναφθούν οι βεβαιώσεις φοίτησης.

Επίδομα παιδιού: Σε ποιες περιπτώσεις αναστέλλεται η καταβολή του;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ (opeka.gr) η καταβολή του επιδόματος αναστέλλεται:

α) Εάν περιέλθουν στον Ο.Π.Ε.Κ.Α. στοιχεία από τα οποία προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι το επίδομα χορηγήθηκε χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, καθώς και όταν εκκρεμεί δίκη, η οποία έχει σχέση με το εν λόγω δικαίωμα. Το επίδομα επαναχορηγείται από την ημερομηνία αναστολής, εάν διαπιστωθεί μετά από έρευνα ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης, καθώς και εάν εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση υπέρ του δικαιούχου. Σε περίπτωση που εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση κατά του δικαιούχου, το επίδομα επιστρέφεται από την έναρξη χορήγησής του.

β) Την 1η του επόμενου μήνα εκείνου που ο δικαιούχος ή το εξαρτώμενο τέκνο απομακρύνθηκε από την Ελλάδα για χρόνο πλέον του τριμήνου.

γ) Την 1η του επόμενου μήνα εκείνου που το εξαρτώμενο τέκνο περιθάλπεται σε Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας (π.χ. Κέντρο Προστασίας Παιδιού) ή άλλο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου δωρεάν ή με δαπάνη του Δημοσίου ή Ασφαλιστικού Οργανισμού.

Επίσης επισημαίνεται πως η  υποβληθείσα αίτηση Α21 με επισυναπτόμενα δικαιολογητικά δύναται να τίθεται σε αναστολή, πριν από την καταβολή του επιδόματος, μέχρι να ελεγχθούν τα επισυναπτόμενα από εξουσιοδοτημένους χρήστες του Ο.Π.Ε.Κ.Α.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.