Quantcast
Τιμολόγια ρεύματος Οκτωβρίου: Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις και πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές - enikonomia.gr
share

Τιμολόγια ρεύματος Οκτωβρίου: Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις και πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές

δημοσιεύτηκε:

Σταθερές ή μειωμένες αναμένεται να είναι οι χρεώσεις στα ειδικά ή «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος Οκτωβρίου των καταναλωτών από τους περισσότερους παρόχους. Υπενθυμίζεται δε πως μέχρι στιγμής οι ΗΡΩΝ και Protergia έχουν ανακοινώσει πώς θα διατηρήσουν σταθερές τις χρεώσεις στα ειδικά ή «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος Οκτωβρίου.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως το κόστος για το «πράσινο» τιμολόγιο της Protergia ανέρχεται στα 15,99 σεντς ανά κιλοβατώρα. Σε κάθε περίπτωση έως την  Τρίτη,1η Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν οι τιμές ρεύματος από όλους τους προμηθευτές για τα «πράσινα» τιμολόγια οι οποίοι φαίνεται πως θα ακολουθήσουν παρόμοια πολιτική με την ΗΡΩΝ και την Protergia. Σημειώνεται δε πως τα ποσά των κρατικών επιδοτήσεων στα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών Οκτωβρίου αναμένεται  να επηρεαστούν από τις αποφάσεις της ΔΕΗ για τις χρεώσεις του επόμενου μήνα.

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Πώς διαμορφώνεται σήμερα η τιμή ρεύματος στη χώρα μας

Κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται σήμερα η τιμή ρεύματος της χώρα μας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Όπως μεταδίδει το euenergy.live η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 3% στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και διαμορφώνεται στα 90.70 ευρώ ανά μεγαβατώρα  93.50 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες.  Επίσης τα ίδια στοιχεία της ιστοσελίδας δείχνουν πως η Ελλάδα σήμερα έχει τη δεύτερη ακριβότερη τιμή ρεύματος στην ΕΕ  ενώ πρωταθλήτρια της ακρίβειας παραμένει η Ουκρανία (με 5263.26 ευρώ ανά μεγαβατώρα). 

Ενδεικτικά αναφέρεται πως τη Παρασκευή η μέση τιμή του ρεύματος ανήλθε στα 116,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Σεπτέμβριο  από 129,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν  τον Αύγουστο ενώ στην εξίσωση θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η μειωμένη κατανάλωση την τρέχουσα περίοδο καθώς στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν υπάρχει ανάγκη για ψύξη ή θέρμανση.

Επίσης επισημαίνεται πως η μέση τιμή του ρεύματος Σεπτεμβρίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας  θα “κλείσει” την Τρίτη, 1η Οκτωβρίου η οποία θα αποτελέσει σημαντική συνιστώσα για τη διαμόρφωση των “πράσινων” τιμολογίων.

Οι τιμές στο Χρηματιστήριο ενέργειας συνολικά στον ευρωπαϊκό Νότο διαμορφώνονται σε υψηλότερα από τα συνήθη για την εποχή επίπεδα εξαιτίας των διαταραχών στο διασυνοριακό εμπόριο, της έλλειψης επαρκών διασυνδέσεων και της καταστροφής που έχει υποστεί το παραγωγικό δυναμικό της Ουκρανίας λόγω του πολέμου. Οι τιμές στο ελληνικό χρηματιστήριο την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου διαμορφώνονται σε επίπεδο 10-20 % υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι ενώ κατά το πρώτο πεντάμηνο ήταν 20-50 % χαμηλότερες.

Πάντως σε επίπεδο λιανικής που ενδιαφέρει κατά βάση τους καταναλωτές τα κόστη συγκρατήθηκαν με την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που επανέφερε τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια με στόχο τη συγκράτηση των τελικών τιμών σε επίπεδο κάτω από τα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα για την πλειονότητα των καταναλωτών.

Στον βαθμό που οι τιμές χονδρικής υποχωρούν αναμένεται η απόσυρση των επιδοτήσεων ενώ παράλληλα συνεχίζεται η προετοιμασία για τη διαμόρφωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνιμου μηχανισμού παρέμβασης για τη συγκράτηση των τιμών, όταν προκύπτουν συγκυριακές κρίσεις.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.