Quantcast
Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο από τη Γαλλία - Ποια είναι η εικόνα για την απόδοση του 5ετούς και του 10ετούς ομολόγου - enikonomia.gr
share

Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο από τη Γαλλία – Ποια είναι η εικόνα για την απόδοση του 5ετούς και του 10ετούς ομολόγου

δημοσιεύτηκε:

Με χαμηλότερο επιτόκιο από τη Γαλλία δανείζεται η Ελλάδα παρόλο που διαθέτει πολύ πιο χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα από τη χώρα. Δηλαδή η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας εντάσσεται στην βαθμίδα (BB, BB-) ενώ οίκοι αξιολόγησης κατατάσσουν τη Γαλλία στη βαθμίδα (ΑΑ-, Αa2). Αυτό συμβαίνει λόγω του θετικού κλίματος που επικρατεί στη δευτερογενή αγορά αλλά και εξαιτίας των καλών εξελίξεων στο δημοσιονομικό μέτωπο.

Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για το σύνολο των κρατικών ομολόγων που έχουν εκδώσει οι δύο χώρες παρά μόνο για το 5ετές ομόλογο. Όπως δείχνουν σήμερα τα τελευταία στοιχεία του investing.com, η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου  είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από  εκείνη του αντίστοιχου γαλλικού ομολόγου.

Συγκεκριμένα η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου ανήλθε σήμερα στις 9.57 ώρα Ελλάδας στο 2,42%  από 2,49% που είναι του 5 ετούς γαλλικού ομολόγου. Επίσης τα ίδια στοιχεία της ιστοσελίδας έδειξαν πως η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί ελαφρώς κατά 0,46% από το χθεσινό κλείσιμο (2,41%). Ενώ η απόδοση του 5 ετούς γαλλικού ομολόγου  κατέγραψε μια μείωση της τάξεως του 0,88% από το χθεσινό κλείσιμο (2,51%) .

Σημειώνεται  δε πως παρόμοια ήταν η εικόνα του ελληνικού 5ετούς ομολόγου και τις τελευταίες ημέρες.  Δηλαδή η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου 2,39% υποχώρησε τις τελευταίες ημέρες σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνη του αντίστοιχου γαλλικού τίτλου 2,48%.

Ποια είναι η εικόνα για το  ελληνικό 10ετές ομόλογο και το γαλλικό 10 ετές ομόλογο

Ωστόσο διαφορετική είναι η εικόνα στο 10 ετές ομόλογο. Όπως μεταδίδει το investing.com, η απόδοση του ελληνικού 10 ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε σήμερα στις 10.17 ώρα Ελλάδας στο 3,07% από 2,91% του γαλλικού.  Δηλαδή η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είναι πιο υψηλή από την αντίστοιχη του γαλλικού . Αυτή η εικόνα αντανακλά τόσο τις θετικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο όσο και τις ευνοϊκές συνθήκες διαχείρισης του δημοσίου χρέους.  Υπενθυμίζεται δε πως  ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ανέβασε τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2024 από 2,1% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Ωστόσο  οι δανειακές ανάγκες της χώρας παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο καθώς μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει εκτελέσει περίπου το 91% του δανειακού προγράμματός της για το 2024.  Ουσιαστικά η Ελλάδα έχει δανειστεί από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα  9,1 δισ. ευρώ από τις αγορές.

Πάντως ο ΟΔΔΗΧ έχει  ανακοινώσει για το 2024 πως ο σχεδιασμός για το δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου θα κυμανθεί μεταξύ 7 δισ. ευρώ και  και 10 δισ. ευρώ. Επίσης, σχεδίαζε  να περιορίσει τα ταμειακά διαθέσιμα του  Δημοσίου κατά 3,65 δισ. ευρώ μειώνοντας έτσι ισόποσα το δημόσιο χρέος (περίπου κατά 1,5% του ΑΕΠ). Επίσης επισημαίνεται πως το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 138% του ΑΕΠ το 2029 σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του  ΔΝΤ.

 

Δείτε παρακάτω τους σχετικούς πίνακες του investing.com 

Α. Για το 5 ετές ελληνικό ομόλογο 

 

 

Β. Για το 5 ετές γαλλικό ομόλογο

 

Γ. Για το 10 ετές  ελληνικό ομόλογο 

 

Δ. Για το 10 ετές γαλλικό ομόλογο 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.