Quantcast
Εφορία: Έρχεται νέο "λίφτινγκ" στο μοντέλο εξωδικαστικού συμβιβασμού- Tι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι - enikonomia.gr
share

Εφορία: Έρχεται νέο “λίφτινγκ” στο μοντέλο εξωδικαστικού συμβιβασμού- Tι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται ριζικό “λίφτινγκ” στο μοντέλο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Δηλαδή δεν θα ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου του 2024 το υφιστάμενο καθεστώς του εξωδικαστικού συμβιβασμού που νομοθετήθηκε το 2020 από τις φορολογικές αρχές και που προέβλεπε πλήρη διαγραφή ή «κούρεμα» καταλογισθέντων ποσών φόρων και προστίμων έως και 75%. Αυτό γίνεται επειδή λήγει η θητεία της αρμόδιας Επιτροπής Εξωδικαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Σημειώνεται δε πως αρκετά φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα δικαστήρια και πως έχουν ήδη υποβάλει σχετική ηλεκτρονική αίτηση προς την Επιτροπή αυτή προκειμένου να λάβουν κάποια απάντηση για το θέμα τους μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.

Τι αλλάζει από την 1η Οκτωβρίου

Από την 1η Οκτωβρίου του 2024 και μετά θα ισχύει η νέα μόνιμη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Εφορία. Αναλυτικά θα ισχύουν τα εξής:

  • Θα μειώνονται κατά 25%τα πρόστιμα όταν θα γίνεται αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου. Σε κάθε περίπτωση, μετά τη μείωση του προστίμου θα πρέπει ο υπόχρεος να πληρώσει το 25% της συνολικής οφειλής του μέσα σε 3 ημέρες από την αποδοχή της σχετικής αίτησης. Η υπόλοιπη οφειλή, μετά τη μείωση, θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις
  • Θα μειώνονται κατά 30% τα πρόστιμα όταν θα γίνεται αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.
  • Θα μειώνονται κατά 40% όταν θα γίνεται αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου αλλά και πριν από την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).
  • Θα μειώνονται κατά 50%:

-όταν θα γίνεται ομολογία παραβάσεων για τη μη υποβολή δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων μετά την έκδοση και κοινοποίηση εντολής ελέγχου και πριν από την κοινοποίηση πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου/

-όταν θα γίνεται  αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

Διευκρινίζεται δε πως βασική προϋπόθεση για να μειωθεί το ποσό του προστίμου στην πρώτη περίπτωση είναι να υποβληθεί η σχετική εκπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση πριν κοινοποιηθεί η πράξη προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου  ενώ στην δεύτερη περίπτωση είναι να υποβληθεί η σχετική δήλωση εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης.

 

Τι ισχύει μέχρι σήμερα

Υπενθυμίζεται πως  η ισχύουσα νομοθεσία αναφέρει πως

  • Στις 31 Οκτωβρίου του 2024 εκπνέει η προθεσμία για την  ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών που υποβλήθηκαν μέχρι 30-6-2024 ενώπιον της Επιτροπής Εξωδικαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.
  • Στις 31 Δεκεμβρίου του 2024 εκπνέει η προθεσμία για την έκδοση των πρακτικών εξώδικης επίλυσης από την Επιτροπή αυτή. Αυτό γίνεται επειδή δεν θα λειτουργεί η Επιτροπή Εξωδικαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι αιτήσεις που δεν θα εξεταστούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 θεωρείται ότι απορρίφθηκαν σιωπηρά.
  • Η Επιτροπή Εξωδικαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών:

α. ασχολείται με τη μείωση των φόρων, των προστίμων, των προσαυξήσεων και των τόκων που επέβαλαν οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες σε φυσικά πρόσωπα και σε επιχειρήσεις

β. έχει την αρμοδιότητα ν να διαγράφει πλήρως ποσά φόρων, προστίμων, προσαυξήσεων και τόκων που επιβλήθηκαν σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες.

Διευκρινίζεται πως η Επιτροπή προβαίνει στις παραπάνω ενέργειας μόνο εάν κρίνει ότι με βάση την ήδη υφιστάμενη νομολογία, η οποία έχει διαμορφωθεί με προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις επί παρόμοιων υποθέσεων, το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και άλλες πρόσθετες επιβαρύνσεις, κατόπιν φορολογικού ελέγχου, έχει υποπέσει σε παραγραφή ή εφόσον διαπιστώσει ότι οι καταλογισμοί έγιναν εσφαλμένα λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή λόγω αριθμητικού λάθους ή εφόσον διαπιστώνει ότι πρέπει να εφαρμοστεί αναδρομικά ευμενέστερη φορολογική κύρωση.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η Επιτροπή μειώνει τα καταλογισθέντα ποσά απαιτεί από τους προσφυγόντες φορολογουμένους να εξοφλήσουν τα «κουρεμένα» ποσά, πληρώνοντας άμεσα το 30% ως προκαταβολή και εξοφλώντας το υπόλοιπο 70% είτε εφάπαξ με έκπτωση 75% είτε σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις από 35% έως 65%.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.