Quantcast
Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ύψους 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ: Λήγει αύριο η προθεσμία για τις αιτήσεις-Ποιες αλλαγές έρχονται στην επόμενη χορήγηση του - enikonomia.gr
share

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ύψους 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ: Λήγει αύριο η προθεσμία για τις αιτήσεις-Ποιες αλλαγές έρχονται στην επόμενη χορήγηση του

δημοσιεύτηκε:

Αύριο, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων αναφορικά με τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος ύψους 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ του ακαδημαϊκού έτους 2023 – 2024. Η προθεσμία αυτή αφορά στους  δικαιούχους που δεν υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα από τις 25 Ιουνίου του 2ο24 έως τις 31 Ιουλίου του 2024.

Υπενθυμίζεται δε πως οι αιτήσεις των δικαιούχων γίνονται με τους κωδικούς taxisnet  είτε απευθείας μέσω της σελίδας https://stegastiko.minedu.gov.gr, είτε μέσω του gov.gr, στην κατηγορία «Εκπαίδευση» και την υποκατηγορία «Πανεπιστήμια και φοίτηση.

Μάλιστα ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τα ακόλουθα στοιχεία:

α) τον αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή

β) τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του φοιτητή και του έτερου γονέα, εάν δικαιούχος είναι ο γονέας, ενώ στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής δηλώνει μόνο τον ΑΦΜ του/της συζύγου του (αν υφίσταται)

γ) τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου

δ) τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ), το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, τη ΔΟΥ, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, e-mail).

Στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικούσε με άλλο προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, ο αιτών υποβάλλει συμπληρωματικά τα ακόλουθα πεδία που αφορούν στον συγκατοικούντα φοιτητή:

α) αριθμός της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή,

β) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του συγκατοικούντος φοιτητή,

γ) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου ( Α.Φ.Μ.) του προσώπου, όπως έχει δηλωθεί στο μισθωτήριο του συγκατοικούντος φοιτητή.
Η οριστική υποβολή της αίτησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου ότι τα δηλωθέντα από αυτόν στοιχεία που υπόκεινται σε επεξεργασία είναι αληθή.

 

Σημειώνεται δε πως  σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, στα 1.500 ευρώ είναι το ποσό του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος που χορηγείται σε εκείνους που σπουδάζουν  σε δημόσια ΑΕΙ, σε Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και των ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας και σε σχολές της  Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων. Ωστόσο εάν ο δικαιούχος συγκατοικεί με κάποιον άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία τότε το επίδομα αυτό ανεβαίνει  στα 2.000 ευρώ.

Tι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν σύμφωνα με την ιστοσελίδα  https://stegastiko.minedu.gov.gr/home τα εξής για το επίδομα:

  • Η ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).
  • Στην περίπτωση συζύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) ώστε να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο.

Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.

Κατ` εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή

β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή

γ) είναι πάνω από  25 ετών, δηλαδή να έχει γεννηθεί έως την 31/12/1997 ή

δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Διευκρινίζεται πως πριν προχωρήσουν οι δικαιούχοι σε δημιουργία αίτησης για το Ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, θα πρέπει πρώτα να έχουν  υποβάλει φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2023. Σε αντίθετη περίπτωση η αίτησή τους θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της.

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Τι αλλάζει στην χορήγηση του για το ακαδημαϊκό του 2024-2025

Αυξάνονται τα ποσά του φοιτητικού στεγαστικού επίδομα του ακαδημαϊκού έτους  του 2024-2025 για ορισμένους δικαιούχους.  Όπως γνωστοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αυξάνεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια από τα 1.500 στα 2.000 ευρώ ετησίως και 2.500 σε περίπτωση συγκατοίκησης, από το τρέχον σχολικό έτος .Ουσιαστικά αυτό αφορά τα παιδιά που πέρασαν σε Σχολές  εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.