Quantcast
Βουλή: Πότε θα κατατεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τα μέτρα της ΔΕΘ και τι θα αναφέρει για ακίνητα, εισοδήματα και παροχές - enikonomia.gr
share

Βουλή: Πότε θα κατατεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τα μέτρα της ΔΕΘ και τι θα αναφέρει για ακίνητα, εισοδήματα και παροχές

δημοσιεύτηκε:

Μετά τις 7 Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το  νέο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο θα νομοθετηθούν τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ και που εξειδικεύθηκαν από το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο.

Το νομοσχέδιο αυτό θα ενσωματώνει -σύμφωνα με πληροφορίες -τις παρεμβάσεις στη φορολογία ακινήτων, εισοδημάτων, παροχών και ασφαλίστρων. Αναλυτικά σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπονται τα εξής:

1.Θα υπάρξει τριετής απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος για  τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ανοίξουν τα κλειστά οικήματα τους  ή που θα τα  μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες.

Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι το ακίνητο να είναι κενό όπως προκύπτει από το Ε2 ή να βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον 3 έτη, το εμβαδόν του να μην ξεπερνά τα 120 τ.μ. και να ανήκει σε φυσικά πρόσωπα και όχι σε επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως κάποιος που λαμβάνει μηνιαίο ενοίκιο ύψους 1.000 ευρώ θα έχει ελάφρυνση 1.800 ευρώ σε ετήσια βάση  ή 5.400 ευρώ στην τριετία ενώ για μηναίο μίσθωμα 1.660 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος  της τάξεως των 4.600 ευρώ.

2. Θα υπάρξει έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ που είναι ασφαλισμένες από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα).Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό αυτό της έκπτωσης ήταν στο 10%. 

Για τους ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ασφαλισμένες κατοικίες φορολογητέας αξίας άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10% αλλά εάν δεν τις ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών μέχρι την 1η Ιουνίου 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για ζημιές από θεομηνίες.

3.Έως τα τέλη του 2025 θα παραταθεί η  αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Το μέτρο θα ισχύσει για όλα τα αδιάθετα ακίνητα του κατασκευαστή, από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει ο ίδιος με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής. Έτσι για κατοικία αξίας 200.000 ευρώ το κόστος αγοράς με ΦΠΑ 24% και φόρο μεταβίβασης διαμορφώνεται στα 248.000 ευρώ. Με την αναστολή του ΦΠΑ η τιμή του ίδιου ακινήτου πέφτει στα 206.000 ευρώ, αφού επιβάλλεται μόνο φόρος μεταβίβασης 3%, οπότε ο αγοραστής θα πληρώσει 42.000 ευρώ λιγότερα ή 17%.

4. Θα μειωθεί κατά  50% το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους  επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους.  Υπενθυμίζεται πως τώρα η έκπτωση του 50% ισχύει για όσους έχουν έδρα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.

5.Μεταφορά στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων του κριτηρίου για το μέγιστο μισθό εργαζομένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή. Σήμερα ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται συγκριτικά στην αρχή ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου πριν την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (προσαύξηση λόγω μισθοδοσίας και τζίρου).

6. Θα αυξηθεί ο μέσος τζίρος  του ΚΑΔ. Αυτό θα έχει ως  με αποτέλεσμα να περιοριστεί η προσαύξηση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες  των οποίων ο τζίρος τους υπερβαίνει το μέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑΔ.

Υπενθυμίζεται δε πως σύμφωνα με το υφιστάμενο  σύστημα προσδιορισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής εάν ο τζίρος ενός ελεύθερου επαγγελματία υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο τζίρο του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) του κλάδου στον οποίο αυτός ανήκει τότε του  επιβάλλεται προσαύξηση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής του κατά 5% επί της διαφοράς.

7.Θα καταργηθεί  από το 2025 του Τέλος Επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους ο φόρος υπολογίζεται με τεκμαρτό τρόπο.
Οι επαγγελματίες το τρέχον έτος κλήθηκαν να καταβάλλουν μειωμένο τέλος 50% και συγκεκριμένα 325 ευρώ, ενώ το 2026 δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο. Το Τέλος παραμένει για τα νομικά πρόσωπα και τα υποκαταστήματά τους.

7.Χρηματικές παροχές ποσού έως 5.000 ευρώ το χρόνο από εργοδότες προς εργαζόμενους – νέους γονείς, απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος έως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Για να γίνει αυτό δεν θα πρέπει να  υπάρχει μείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά τους μήνες που έλαβε την παροχή, καθώς και για τους αμέσως προηγούμενους και τους επόμενους έξι μήνες σε σχέση με τις αποδοχές του τελευταίου μηνός πριν από την παροχή. Επίσης παρέχεται φοροαπαλλαγή στα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους.

8. Θα υπάρξει απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% συμβολαίων υγείας για παιδιά. Σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου, ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει.

9. Θα υπάρξει αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 22% των εφημεριών του ΕΣΥ. Το μηνιαίο καθαρό όφελος για τους γιατρούς υπολογίζεται σε περίπου 150 ευρώ σε μέσο όρο.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.