Quantcast
ΕΚΤ: Νέες προβλέψεις για τη μείωση των επιτοκίων-Τι λένε οι αγορές - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Νέες προβλέψεις για τη μείωση των επιτοκίων-Τι λένε οι αγορές

δημοσιεύτηκε:

Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια της στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου μηνός Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται πως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνεδρίαση της Πέμπτης  δεν έδωσε καμία ένδειξη για την επόμενη συνεδρίαση στις 17 Οκτωβρίου αναφορικά με το θέμα των επιτοκίων.

Συνεπώς, το ενδεχόμενο να υπάρξει τον επόμενο μήνα μια νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι λίγο πιθανό. Αυτό εκτιμούν και οι αγορές οι οποίες θεωρούν πως υπάρχει μια πιθανότητα 20% η ΕΚΤ να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια της . Ωστόσο το ποσοστό αυτό ήταν στο 40% πριν τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Σημειώνεται δε πως η ΕΚΤ μείωσε στη συνεδρίαση της Πέμπτης  για δεύτερη φορά τα επιτόκια στον νέο κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που ξεκίνησε τον Ιούνιο. Και έτσι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων υποχώρησε στο 3,5% από 3,75% που  αναμενόταν ευρύτερα.

ΕΚΤ: Πότε θα μειωθούν ξανά τα επιτόκια της ΕΚΤ

Μάλιστα σύμφωνα με τις αγορές, είναι σχεδόν βέβαιο πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει τον Δεκέμβριο στη τρίτη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο η γενική άποψη των αναλυτών είναι πως το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα προχωρά κάθε τρίμηνο σε μείωση των επιτοκίων, αφού έχει πρώτα λάβει τις αναθεωρημένες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και γενικότερα για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Επίσης οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια γίνονται κάθε Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο και σε αυτές ενσωματώνονται ένα πλήθος στοιχείων κατά ενδιάμεσα διαστήματα. Με αυτόν τον τρόπο τα 26 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα μπορούν να αποφασίζουν με μεγαλύτερη ορθότητα και ασφάλεια για το θέμα των επιτοκίων.

Αν, όμως, υπάρξει μία σημαντική αλλαγή σε σχέση με τις προβλέψεις μεταξύ δύο διαδοχικών συνεδριάσεων – στην κατεύθυνση μίας σημαντικής υποχώρησης του πληθωρισμού ή της ανάπτυξης –  τότε αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειώσεις των επιτοκίων σε συνεχόμενες συνεδριάσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Επίσης οι αναλυτές εκτιμούν πως αυτό ενδέχεται να συμβεί το 2025, αν η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας συνεχίσει να κινείται σε επίπεδα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.  Η ΕΚΤ συνεδριάζει μέσα σε 1 χρόνο συνολικά 8 φορές  για το θέμα των επιτοκίων και τα στοιχεία που ανακοινώνονται σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις είναι σχετικά λίγα.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, του Οκτωβρίου για τα επιτόκια υπάρχουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου και ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας για τον ίδιο μήνα, με βάση τις έρευνες μεταξύ των υπεύθυνων αγορών προμηθειών (PMI).

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Σημειωτέον ότι οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ προβλέπουν πως θα μειωθεί ο γενικός πληθωρισμός  τον Σεπτέμβριο από τα επίπεδα του 2,2% που ήταν τον Αύγουστο, ωστόσο αυτός θα αυξηθεί έως το τέλος του έτους λόγω του ότι οι τιμές της ενέργειας δεν θα συγκρίνονται με τα υψηλά επίπεδα που είχαν έως τις αρχές φθινοπώρου του 2023.

Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρξει κάποια σημαντική μείωση στον πληθωρισμό ή/σημαντική πτώση στην οικονομική δραστηριότητα προκειμένου να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια της ΕΚΤ τον Οκτώβριο. Ένας άλλος λόγος που η ΕΚΤ δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια της είναι η πορεία του δομικού πληθωρισμού και κυρίως του εγχώριου πληθωρισμού. Το ποσοστό του εγχώριου πληθωρισμού είναι διπλάσιο σε σχέση με αυτό του γενικού πληθωρισμού και η μείωση που έγινε τον Αύγουστο στο 4,4% από 4,5% που ήταν τον Ιούλιο είναι ανεπαρκής, όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, υπάρχει μία μικρή ανοδική αναθεώρηση του δομικού πληθωρισμού κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες για το 2024 και το 2025 σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου.

Ενώ οι προβλέψεις για τον γενικό πληθωρισμό παραμένουν ίδιες και σύμφωνα με αυτές θα κινείται στο 2% πριν από το τέλος του 2025. Αξιοσημείωτο είναι δε πως τώρα  αναθεωρούνται προς τα κάτω οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ, καθώς αυτό αναμένεται να αυξηθεί 0,8% το 2024 και 1,3% το 2025 έναντι 0,9% και 1,4%, αντίστοιχα που ήταν οι  προβλέψεις του Ιουνίου.

Πόσο θα επηρεάσει η μείωση των επιτοκίων τους δανειολήπτες

Η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα επηρεάσει όλα τα δάνεια που έχουν οι Έλληνες με κυμαινόμενο επιτόκιο και ρήτρα Euribor μηνός ή τριμήνου, καθώς τα τελευταία διαμορφώνονται κάτω από το 3,5%.  Αυτό όμως δεν αφορά τα στεγαστικά δάνεια που δεν ήταν «κόκκινα» και είχαν συναφθεί έως το τέλος του 2022, καθώς για αυτά το επιτόκιο Euribor έχει “παγώσει” από τις τράπεζες από το 2023 κάτω από το 3% και επομένως θα πρέπει να γίνουν και άλλες μειώσεις από την ΕΚΤ. Αυτό πρέπει να γίνει προκειμένου να μειωθεί η δόση των δανείων αυτών .

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.