Quantcast
Νερό: Διευκρινίσεις για τις αυξήσεις στα τιμολόγια - Τι είπε η Σδούκου - enikonomia.gr
share

Νερό: Διευκρινίσεις για τις αυξήσεις στα τιμολόγια – Τι είπε η Σδούκου

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για το θέμα των αυξήσεων στα τιμολόγια του νερού έδωσε η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

« Από εδώ και πέρα η Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή θα έχει την ευθύνη και την εποπτεία των τιμολογίων των νερού. Και σίγουρα νομίζω πως όλοι το καταλαβαίνουμε με ένα κοινό νου πως δεν γίνεται να έχεις σε όλη την χώρα διαφορετική μεθοδολογία και διαφορετικό τρόπο τιμολόγησης. Αυτό που επιχειρείται αυτή τη στιγμή είναι να υπάρχουν ενιαίοι ομοιόμορφοι κανόνες και μια διαφάνεια » σημείωσε.

Ωστόσο δεν γνωστοποίησε το πότε θα γίνει η νέα αναπροσαρμογή στα τιμολόγια του νερού.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Η ΚΥΑ κοστολόγησης – τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε πρόσφατα τις 7 βασικές πρωτοβουλίες που περιλαμβάνει η στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας . Στις πρωτοβουλίες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η υπό έκδοση ΚΥΑ κοστολόγησης – τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Η εν λόγω Κοινή Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περιλαμβάνει σαφείς και διαφανείς κανόνες, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60 που απαιτεί πλήρη ανάκτηση κόστους υπηρεσιών ύδατος.

Προβλέπει πως τα τιμολόγια καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ και δεν μπορούν (γενικός κανόνας) να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ δίνεται η δυνατότητα να καθοριστούν από τον ίδιο πάροχο διαφορετικές τιμές ανά περιοχή.

Στο πλαίσιο της Απόφασης παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή, η κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης, με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Υπάρχει μέριμνα για: ειδικό τιμολόγιο για συγκεκριμένους χρήστες, όπως είναι οι δημόσιες κοινωνικές υποδομές, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες, για υποχρέωση καταμέτρησης της κατανάλωσης 3 φορές ετησίως κ.ά.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.