Quantcast
«Κερδισμένοι και χαμένοι» του νέου έκτακτου επιδόματος - Ποιοι το χάνουν και ποιοι θα το πάρουν «ψαλιδισμένο» - enikonomia.gr
share

«Κερδισμένοι και χαμένοι» του νέου έκτακτου επιδόματος – Ποιοι το χάνουν και ποιοι θα το πάρουν «ψαλιδισμένο»

δημοσιεύτηκε:

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα μόνον σε συνταξιούχους, εντούτοις οι κατηγορίες των δικαιούχων διευρύνθηκαν και διαμορφώθηκαν σε αντιστοιχία με το περυσινό «μοντέλο».

Παρόλα αυτά δεν βγήκαν όλοι «κερδισμένοι» από αυτή την εξέλιξη καθώς από την μια κάποιες από τις κατηγορίες που προστέθηκαν κατά τα περσινά πρότυπα θα λάβουν «ψαλιδισμένο» επίδομα και άλλοι θα παραμείνουν … εκτός ενισχύσεων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σε κάθε περίπτωση και σε αυτή την διαδικασία, υπάρχουν «κερδισμένοι» και «χαμένοι»: Έκτακτο επίδομα, λοιπόν, θα λάβουν πρώτα από όλα συνταξιούχοι που η προσωπική διαφορά δεν τους επιτρέπει να δουν χρήματα στην τσέπη τους, από την προγραμματισμένες ετήσιες αυξήσεις.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Έτσι, τον Δεκέμβριο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 670.000 περίπου συνταξιούχους με συντάξεις έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά (άνω των 10 ευρώ).

Πιο συγκεκριμένα:

  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ,
  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ,
  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1100,1 έως 1600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.

Εδώ βεβαίως εκείνοι που «χάνουν» είναι όσοι διατηρούν προσωπική διαφορά μικρότερη των 10 ευρώ, καθώς σε αυτή την περίπτωση η αύξηση που θα δουν στην τσέπη τους θα είναι ελάχιστα ευρώ.

Κατηγορίες δικαιούχων θα λάβουν 200 ευρώ και οι «κερδισμένοι»

Ενίσχυση 200 ευρώ θα δοθεί σε δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ. Πρόκειται για περίπου 37.000 δικαιούχους του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ. Το κόστος είναι 7 εκατ. ευρώ.

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ θα δοθεί και σε δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ ΟΠΕΚΑ. Αφορά περίπου 185.000 άτομα και το κόστος εκτιμάται σε 37 εκατ.

Ενίσχυση 200 ευρώ θα καταβληθεί στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ (περίπου 35.000) θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ. Το κόστος εκτιμάται σε 7 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση έχουν να κάνουμε με «κερδισμένους» σε σχέση με την αντίστοιχη διαδικασία του ’23, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων πέρυσι έλαβε ποσό 150 ευρώ.

«Χαμένοι» οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μία δόση επιδόματος παιδιού. Αφορά περίπου 767.000 δικαιούχους και το κόστος ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Οι οικογένειες με παιδιά πάντως μπαίνουν στην λίστα των «χαμένων»: Πέρυσι, η ενίσχυση που έλαβαν ήταν αντίστοιχη μιάμισης μηνιαίας δόσης του επιδόματος και όχι μία όπως φέτος.

Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
(περίπου 205.000) θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος κατά τον μήνα Δεκέμβριο. Το κόστος εκτιμάται σε 22 εκατ. ευρώ.

Σήμερα το ύψος του επιδόματος ανέρχεται για μονοπρόσωπα νοικοκυριά σε 216 ευρώ το μήνα, για κάθε επιπλέον ενήλικα του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 108 ευρώ το μήνα και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος του νοικοκυριού κατά 54 ευρώ το μήνα.

Συνεπώς ένα ζευγάρι με 2 τέκνα που λάμβανε επίδομα 432 ευρώ, θα λάβει επιπλέον 216 ευρώ έκτακτο επίδομα, δηλαδή συνολικά 648 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.