Quantcast
Η ΕΚΤ προχωρά σε νέα μείωση των επιτοκίων - enikonomia.gr
share

Η ΕΚΤ προχωρά σε νέα μείωση των επιτοκίων

δημοσιεύτηκε:

Σε νέα μείωση επιτοκίων προχώρησε σήμερα η ΕΚΤ, όπως αναμενόταν από τους περισσότερους οικονομολόγους. Όπως αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωση της η ΕΚΤ  το  Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης. Και πλέον, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης αλλά και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων μειώνονται σε 4,00%, 4,25% και 3,50% αντίστοιχα. Αυτή είναι η δεύτερη μείωση επιτοκίων που γίνεται  φέτος από την ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη μείωση είχε γίνει τον Ιούνιο ύστερα από 10 διαδοχικές αυξήσεις.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ αναφέρει  στην ανακοίνωση της πως η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα παραμείνει αμετάβλητη στις 25 μονάδες βάσης.  Αντίστοιχα, το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων θα μειωθεί στο 3,50%. Τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3,65% και 3,90% αντίστοιχα. Οι αλλαγές θα  ισχύσουν από τις 18 Σεπτεμβρίου 2024

Για τον πληθωρισμό

Επίσης η Τράπεζα κάνει εκτιμήσεις και για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Όπως επισημαίνει η Τράπεζα σε ανακοίνωση της   σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες ο γενικός πληθωρισμός  αναμένεται να “τρέξει”  κατά μέσο όρο με  2,5% το 2024,  με 2,2% το 2025 και  με 1,9% το 2026, όπως ήταν και οι προβλέψεις του Ιουνίου.

Διαβάστε αναλυτικά  ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΚΤ εδώ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.