Quantcast
«Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Νέες πληροφορίες για το πρόγραμμα του 2024 -Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - enikonomia.gr
share

«Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Νέες πληροφορίες για το πρόγραμμα του 2024 -Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

δημοσιεύτηκε:

Nέες πληροφορίες για το άνοιγμα της πλατφόρμας https://allazothermosifona.gov.gr/ αναφορικά με τις αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα “Αλλάζω θερμοσίφωνα ” του  2024.Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες η πλατφόρμα του προγράμματος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αρχές Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά αρχικά τους επιλαχόντες του πρώτου κύκλου του προγράμματος που δεν συμπεριελήφθησαν στη λίστα των δικαιούχων. Οι επιλαχόντες αναμένεται να ενημερωθούν με SMS ή email για το χρονικό διάστημα που θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα.  Συνεπώς όταν ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα οι παραπάνω για να εισέλθουν σε αυτή θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους μεταξύ άλλων:

  • Τους κωδικούς Taxisnet
  • Τον ΑΦΜ
  • Και τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για το φορολογικό έτος 2021

Αλλά και στην αίτηση τους θα πρέπει να δηλώσουν εκ νέου τα παρακάτω στοιχεία:

  • τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας, ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.),
  • την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της,
  • ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Στην περίπτωση που υπάρχει, μπορεί να δηλωθεί συμπληρωματικά και προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μάλιστα μόλις λήξει η προθεσμία αυτή για τους επιλαχόντες μετά θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα του προγράμματος για όλους τους πολίτες που θα πληρούν  συγκεκριμένα εισοδηματικά  κριτήρια.  Η προθεσμία για τους πολίτες αυτούς θα «ανοιχτή», μέχρι δηλαδή να εξαντληθεί ο υπολειπόμενος προϋπολογισμός του προγράμματος.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1.Τι πρέπει να κάνετε μετά την αίτηση

Μόλις υποβάλουν την αίτηση για το πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να:

  • επιλέξουν ένα έμπορο λιανικής που συμμετέχει στο Πρόγραμμα, από τον οποίο θα αγοράσουν  το νέο Ηλιακό Θερμοσίφωνα.
  • προχωρήσουν σε παραγγελία και να παραδώσουν την επιταγή που αφορά στο προϊόν,  προκειμένου να καλύψουν  μέρος της δαπάνης αγοράς (η επιταγή τους θα δεσμευθεί από το συγκεκριμένο έμπορο). Εφόσον ο ίδιος έμπορος αναλάβει και τις εργασίες αντικατάστασης με δικά του συνεργεία,
  • μετά ο πολίτης θα πρέπει να του τα παραδώσει αλλά και τη δεύτερη επιταγή που θα καλύψει μέρος της δαπάνης των συμπληρωματικών υπηρεσιών.
  • με την παραλαβή του προϊόντος, ο πολίτης θα  πρέπει να προχωρήσει στην απεγκατάσταση του παλιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα και στην τοποθέτηση του νέου Ηλιακού. Εφόσον για τις εργασίες αυτές επιλέξει ο πολίτης ανεξάρτητο επαγγελματία υδραυλικών εγκαταστάσεων που επίσης συμμετέχει στο Πρόγραμμα (εφόσον δηλαδή οι εργασίες δεν έχουν αναληφθεί από τον έμπορο), μπορεί να παραδώσει σε αυτόν τη δεύτερη επιταγή που θα καλύψει μέρος της δαπάνης των συμπληρωματικών υπηρεσιών.

Για να ισχύει η επιδότηση της αγοράς του προϊόντος αλλά και των συμπληρωματικών εργασιών, θα πρέπει υποχρεωτικά  πολίτης να παραδώσει τον παλιό Ηλεκτρικό Θερμοσίφωνα στον έμπορο λιανικής από όπου αγόρασε  το νέο Ηλιακό.

2.Οι δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται πως τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της επιδότησης  στους δικαιούχους του προγράμματος ήταν τα εξής:

  • Για ετήσιο εισόδημα κάτω των  5.000 ευρώ ο ωφελούμενος εντασσόταν στην 1η εισοδηματική κατηγορία και η έκπτωση ήταν 60%.
  • Για ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ  έως κάτω από 10.000 ευρώ ετήσιο ο ωφελούμενος ήταν στη 2η εισοδηματική κατηγορία και η έκπτωση διαμορφώνονταν στο 55%.
  • Για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ ο ωφελούμενος ήταν στην 3η εισοδηματική κατηγορία και η έκπτωση ανέρχονταν σε 50%.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.