Quantcast
Ρότζερς: Βέβαιος ότι η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση το επόμενο 12μηνο - enikonomia.gr
share

Ρότζερς: Βέβαιος ότι η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση το επόμενο 12μηνο

δημοσιεύτηκε:

O Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, Τζιμ Ρότζερς, εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση τους επόμενους 12 μήνες.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο πρώην συνεταίρος του Τζορτζ Σόρος, δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα 100% να εισέλθει η αμερικανική οικονομία σε φάση συρρίκνωσης σε ένα έτος.

«Πέρασαν επτά, οκτώ χρόνια από τότε που είχαμε την τελευταία ύφεση στις ΗΠΑ, και φυσιολογικά, ιστορικά έχουμε ύφεση κάθε τέσσερα έως επτά χρόνια για οποιουσδήποτε λόγους – τουλάχιστον είχαμε πάντα», δήλωσε ο διάσημος επενδυτής, προσθέτοντας: «Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει (ύφεση) σε τέσσερα έως επτά χρόνια, αλλά αν κοιτάξετε στο χρέος, το χρέος παραπαίει».

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι της Wall Street δίνουν πολύ μικρότερη πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ στο διάστημα αυτό, συνήθως κάτω από το 33%.

Ο Ρότζερς δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους λόγους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία διαδικασία άτακτης απομόχλευσης και ύφεσης, αλλά υποστήριξε ότι οι υποτονικά αναπτυσσόμενες ή επιβραδυνόμενες οικονομίες, όπως της Κίνας και της Ευρωζώνης, σημαίνουν ότι υπάρχουν πολλά πιθανά κανάλια μετάδοσης της κρίσης.

Αν οι επενδυτές εστιάσουν στα σωστά στοιχεία, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία ήδη παραπαίει. «Εάν κοιτάξετε στα στοιχεία για τη μισθοδοσία (στις ΗΠΑ), θα δείτε ότι είναι ήδη σταθερά¨, σημείωσε, προσθέτοντας: «Μην κοιτάζετε τα κυβερνητικά στοιχεία, προσέξτε τα πραγματικά νούμερα».

Ο ίδιος είπε ότι εν όψει της οικονομικής αναταραχής, επενδύει στο δολάριο. «Μπορεί να μετατραπεί ακόμη και σε φούσκα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «εάν οι αγορές στον κόσμο πέφτουν, εφόσον συμβεί αυτό το σενάριο, όλοι θα σπεύδουν να επενδύσουν στο αμερικανικό δολάριο – και θα μπορούσε να γίνει φούσκα».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.