Quantcast
88η ΔΕΘ: Έρχονται βελτιώσεις σε προγράμματα για την στέγη και για φθηνότερα σπίτια -Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

88η ΔΕΘ: Έρχονται βελτιώσεις σε προγράμματα για την στέγη και για φθηνότερα σπίτια -Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Βελτιώσεις στα προγράμματαΑνακαινίζω – Νοικιάζω”, “Σπίτι μου “, “Κοινωνική αντιπαροχή” και στο  νέο “Εξοικονομώ” αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης  με στόχο την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

Αναλυτικά αυτά  αναμένεται να είναι τα εξής:

-«Σπίτι μου 2»

Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να “τρέξει” από το 2025 , θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης και ο  συνολικός προϋπολογισμός εκτιμάται πως θα φτάσει συνολικά  τα 2 δισ. ευρώ. Στο «Σπίτι μου 2» θα μπορούν να ενταχθούν μόνο οι πολίτες ηλικίας  έως 50 ετών και μέσω αυτού φαίνεται πως θα κερδίσουν  σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο από το υφιστάμενο των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε πρόσφατα πρόταση για το Σπίτι μου 2 στην Κομισιόν η οποία ανέφερε τα εξής: 

  • Να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων του Σπίτι μου 2 από το προηγούμενο κύκλο του προγράμματος δηλαδή το ηλικιακό όριο να αυξηθεί στα 49 έτη με 50 έτη από 25 έως 39 ετών που ήταν στο Σπίτι μου 1.
  • Να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη των  δικαιούχων στο πρόγραμμα. Δηλαδή να αυξηθεί το όριο στις 20.000 ευρώ από 16.000 ευρώ για τον άγαμο, με αντίστοιχη αύξηση των ορίων για ζευγάρια και όσους έχουν παιδιά.
  • Τα επιτόκια να κυμαίνονται στο ήμισυ εκείνων που προσφέρονται ή και αφορούν οικογένειες με περισσότερα από 3 παιδιά ή μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Να είναι μικρότερη των 15 ετών η  παλαιότητα των ακινήτων.

-“Ανακαινίζω – Νοικιάζω”

Θα υπάρξει αναδρομική αύξηση στην επιδότηση επί των δαπανών στο 60% από 40% που είναι μέχρι στιγμής χωρίς  να αλλάξουν  τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα και οι προϋποθέσεις.  «Στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» το οποίο θέλουμε να βελτιώσουμε, συζητάμε η επιδότηση από το 40% να φτάσει στο 60% και να έχει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή να αφορά και όσους ήδη έχουν κάνει την αίτησή τους»  είχε πει πρόσφατα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Επίσης εξετάζεται να αυξηθεί το ανώτατο όριο δαπανών για την ανακαίνιση της κατοικίας στις 15.000 ευρώ από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα.

-“Κοινωνική αντιπαροχή

Σχεδόν 3.000 κατοικίες αναμένεται να αναγερθούν για 5.000 πολίτες ηλικίας έως 39 ετών που θα επιλεγούν με κοινωνικά κριτήρια. Επίσης εκτιμάται πως θα δοθεί σημαντική ενίσχυση σε πολύτεκνες οικογένειες.

-Νέο “Εξοικονομώ”.

Θα ” τρέξουν ” τρία νέα προγράμματα του “Εξοικονομώ”. Αναλυτικά:

Το ένα είναι το πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2024” .  Αυτό θα αφορά τον γενικό πληθυσμό και θα στηρίζεται στο σύστημα των βαθμοημερών, το οποίο εφαρμόζεται για το επίδομα θέρμανσης.  Μάλιστα οι πολίτες που  διαμένουν σε περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για θέρμανση λόγω της γεωγραφικής τους θέσης αναμένεται να επιδοτούνται περισσότερο και να έχουν προτεραιότητα. Επιλέξιμες δαπάνες θα παραμείνουν παρεμβάσεις που αφορούν  μεταξύ  άλλων την αναβάθμιση θερμομόνωσης, συστήματα χρήσης ζεστού νερού, αλλαγή κουφωμάτων, σκίαστρα.

Το  άλλο πρόγραμμα είναι μόνο αντλίες θερμότητας. Το ποσοστό επιδότησης θα κυμαίνεται από 50% έως 60% και  χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Και τρίτο «Εξοικονομώ» θα αφορά 5.000 ευάλωτα  νοικοκυριά και οι αιτήσεις θα αξιολογούνται  με τη μέθοδο άμεσης διαδικασίας «First In, First Out». Δηλαδή βάσει σειράς προτεραιότητας όπως αυτή προκύπτει από την ημερομηνία και την ώρα της οριστικής τους υποβολής, ενώ θα επιδοτείται περίπου το 95% του κόστους των παρεμβάσεων με το πλαφόν να τοποθετείται κοντά στα 10.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.