Quantcast
Φοροελαφρύνσεις για επαγγελματίες – Τι θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός - enikonomia.gr
share

Φοροελαφρύνσεις για επαγγελματίες – Τι θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

δημοσιεύτηκε:

Ανατροπές φέρνουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το «καλάθι» των παροχών «κρύβει» δύο βασικές αλλαγές που σχετίζονται με την φορολόγηση των επαγγελματιών.

Η μία έχει να κάνει με το μνημονιακό τέλος επιτηδεύματος και η άλλη με τον περιβόητο τεκμήριο ελάχιστης αμοιβής.

Το μνημονιακό «χαράτσι» θα αποτελέσει οριστικά παρελθόν, ενώ για τα τεκμήρια διευρύνεται η περίμετρος της έκπτωσης 50%.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Συγκεκριμένα, η μία αλλαγή για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που είναι και η βασική, έχει να κάνει με την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Η δεύτερη αλλαγή σχετίζεται με την περίμετρο εφαρμογής του τεκμηρίου σε χωριά.

Σήμερα για περιοχές με έως και 500 κατοίκους εφαρμόζεται έκπτωση 50% στο τεκμήριο ελάχιστης αμοιβής. Αυτή η περίμετρος θα διευρυνθεί για να καλύψει και περιοχές με περισσότερους κατοίκους.

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Όσον αφορά λοιπόν στο τέλος επιτηδεύματος, εντός του 2025 το μνημονιακό «χαράτσι» αναμένεται να «σβήσει»οριστικά από τον φορολογικό χάρτη της χώρας για τους επαγγελματίες.

Σήμερα χιλιάδες φορολογούμενοι απαλλάσσονται ήδη από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που το 2023 αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αντίθετα, οι επιχειρήσεις αλλά και όσοι εξαιρούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης, όπως εκείνοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», συνεχίζουν να πληρώνουν στο ακέραιο το τέλος επιτηδεύματος το οποίο φθάνει έως και τα 1.000 ευρώ.

Που διαμορφώνεται λοιπόν το τέλος επιτηδεύματος;

– 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

– 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

– 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.

– 400-500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο

Η έκπτωση στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης

Όσον αφορά και στην επέκταση της έκπτωσης που υιοθετείται στο τεκμαρτό εισόδημα των επαγγελματιών, να σημειωθεί πως με βάση το σημερινό πλαίσιο για το τεκμήριο εισοδήματος των επαγγελματιών, προβλέπεται μείωση κατά 50% για όσους παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%, ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, είναι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα, είναι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, είναι γονείς πολύτεκνων οικογενειών.

Ακόμη όσοι έχουν μερίδιο έως 25% σε ταξί θα έχουν μείωση 50%.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την έκπτωση που ισχύει στους οικισμούς έως 500 κατοίκους και τα νησιά έως 3.100 κατοίκους, αυτή η περίμετρος θα επεκταθεί έτσι ώστε το μέτρο να «χωρά» περισσότερους επαγγελματίες, δηλαδή θα αφορούν, για παράδειγμα, σε οικισμούς ή σε νησιά με αυξημένα πληθυσμιακά όρια.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.