Quantcast
Ανασφάλιστα οχήματα και απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας: Έρχεται πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις πρώτες διασταυρώσεις - enikonomia.gr
share

Ανασφάλιστα οχήματα και απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας: Έρχεται πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις πρώτες διασταυρώσεις

δημοσιεύτηκε:

Εντός του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με την  Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης τις πρώτες διασταυρώσεις για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων,  των αυτοκινήτων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή και αυτών που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

Οι διασταυρώσεις αυτές θα γίνουν μέσω μιας πλατφόρμας που θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. 

Παράλληλα επισημαίνεται πως με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος ηλεκτρονικών ελέγχων θα γίνεται η αξιοποίηση των δεδομένων από διαφορετικές βάσεις Δημοσίου για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, των αυτοκινήτων που δεν έχουν περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ αλλά και των οχημάτων των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας ή τις οφειλές που ενδεχομένως προκύψουν σε περίπτωση μεταβίβασης.

Σημειώνεται δε πως σύμφωνα με την νέα νομοθεσία, οι έλεγχοι θα γίνονται μια φορά το εξάμηνο και τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες κυμαίνονται μεταξύ 250 ευρώ και 30.000 ευρώ. Τα ποσά διαμορφώνονται  ανάλογα με την παράβαση και την περίπτωση υποτροπής.

Τα ποσά των προστίμων για τους παραβάτες

Αναλυτικά τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες είναι τα εξής:

  • Εάν το όχημα εντοπίζεται ανασφάλιστο τότε το πρόστιμο θα κυμανθεί μεταξύ 250 ευρώ και 1.000 ευρώ. Αναλυτικά σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, 250 ευρώ θα είναι το πρόστιμο για τα δίκυκλα, 500 ευρώ θα είναι το πρόστιμο για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης.
  • Εάν διαπιστωθεί οφειλή τελών κυκλοφορίας τουλάχιστον 1  έτους και τα οχήματα είναι ανασφάλιστα τότε οι πολίτες θα πληρώσουν ισόποσα των τελών κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη).
  • Εάν το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων τότε ο παραβάτης θα πληρώσει πρόστιμο ύψους 400 ευρώ.
  • Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος. Επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Επίσης η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ αναφέρει τα εξής:

  • Τρεις μήνες μετά την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου, ο νόμος ορίζει ότι όταν από τον ηλεκτρονικό διασταυρωτικό έλεγχο διαπιστώνεται παράβαση, διενεργείται υποχρεωτικά δεύτερος ηλεκτρονικός διασταυρωτικός έλεγχος.
  • Αν, κατά τον έλεγχο αυτό, διαπιστωθεί μη συμμόρφωση του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος (ιδιοκτήτου ή κατόχου του οχήματος), η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος αφαιρούνται.
  • Η πράξη επιβολής των διοικητικών κυρώσεων στον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας αποστέλλεται αμελλητί  στην αρμόδια αστυνομική αρχή  του τόπου διαμονής του,  προκειμένου να προβεί στην αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος και στην παράδοσή τους στη διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιφέρειας που εξέδωσε τη σχετική πράξη.
  • Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου κατά περίπτωση.
  • Για όχημα, για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων, είτε διερχόμενο, είτε σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλεται από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.