Quantcast
Αποκλειστικό: Κατεπείγουσα πρόταση των ΗΠΑ για άμεσες επενδύσεις παραγωγής βλημάτων στην Ελλάδα ύψους 2 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Αποκλειστικό: Κατεπείγουσα πρόταση των ΗΠΑ για άμεσες επενδύσεις παραγωγής βλημάτων στην Ελλάδα ύψους 2 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Με νέα επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση, για την οποία έχει ενημερώσει και η πρεσβεία των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί πιέζουν για συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς ώστε να ανάψει η Ελλάδα το «πράσινο φως» και να προχωρήσουν στην άμεση παραγωγή 1 εκατομμυρίου βλημάτων ύψους 2 δισ. ευρώ. Κι όμως κάποιοι προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιά στην πρόταση με κίνδυνο η γραμμή παραγωγής να μεταφερθεί σε Τουρκία ή Αλβανία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ραγδαίες εξελίξεις για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, με τις ΗΠΑ να θέλουν να προχωρήσουν σε άμεση επένδυση στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), προκειμένου να ξεκινήσουν την παραγωγή συνολικά 1 εκατομμυρίου βλημάτων για τις ανάγκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Για να γίνει αντιληπτό το νούμερο και το ύψος της επένδυσης, μέχρι στιγμής, στα θνησιγενή υπολειτουργούντα ΕΑΣ η μοναδική πρόταση που υπάρχει είναι από κοινοπραξία Τσέχων και Σλοβάκων – με αδιαφανή μετοχικές συνθέσεις και κύκλους εργασιών που δημιουργούν πληθώρα ερωτημάτων, που για κάθε βλήμα προσφέρουν έργο ύψους 90 ευρώ έναντι των 2.000 έως 2.500 ευρώ ανά μονάδα των Αμερικανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr από αμερικανικές πηγές, η επιστολή που έχει κοινοποιηθεί προς το Μέγαρο Μαξίμου καθώς και τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας επισημαίνεται μεταξύ άλλων η αποφασιστικότητα σχετικά με την Πρόταση Άμεσης Έναρξης των Γραμμών Παραγωγής Πυρομαχικών των ΕΑΣ στο πλαίσιο της στρατηγικής, αμυντικής και βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας (MBDA).

Μάλιστα, μέσω της Πρεσβείας των ΗΠΑ, δίδεται ιδιαίτερη σημασία στο Αναβαθμισμένο Μνημόνιο της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας και τις σχέσεις ως σύμμαχοι που έχουν οι δύο χώρες, επισημαίνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει την απαραίτητη προτεραιότητα, όπως αυτή προκύπτει από τη συμφωνία των δύο χωρών.

Στην πρόταση, με αποδέκτη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνεται η επείγουσα ανάγκη για άμεση έναρξη παραγωγής βλημάτων 155mm (προετοιμασία του κορμού M107 των βλημάτων πριν την γόμωση, γόμωση των κορμών με ΤΝΤ, εκτέλεση ακτινογραφικού ελέγχου, βαφής και επισημάνσεων και συσκευασία των παραγόμενων βλημάτων), προς κάλυψη αναγκών του Αμερικανικού Στρατού και άλλων χωρών – πλην ΕΕ).

Κι ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι η εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών εξασφαλίζει όχι μόνο υψηλή κερδοφορία για τα ΕΑΣ αλλά και σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για την Ελλάδα, συγκεκριμένοι κύκλοι βάζουν τρικλοποδίες στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ απειλώντας να τινάξουν στον αέρα ίσως την τελευταία ευκαιρία ανάτασης της ελληνικής βιομηχανίας.

«Την περίοδο που στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία κυριολεκτικά βρέχει λεφτά με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στην Μέση Ανατολή, είναι περίεργο πώς ορισμένοι στην Ελλάδα κρατούν… ομπρέλα, προκειμένου τα ΕΑΣ να εκτελέσουν ένα πολύ μικρό υποκατασκευαστικό έργο, με κάποιους επιχειρηματικούς κύκλους να τα θέλουν ως παραμάγαζό τους, μέσω του οποίου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις» επισημαίνουν κύκλοι εργαζομένων που επικοινώνησαν με το enikos.gr.

Ο εκνευρισμός δεν κρύβεται από όλους όσοι προσπαθούν να έρθουν σε επικοινωνία με την κυβέρνηση, η οποία παραπέμπει επιχειρηματίες και εκπροσώπους της αμερικανικής πρεσβείας από το ένα υπουργείο στο άλλο με τον καθένα να δηλώνει αναρμόδιος.

Μάλιστα, αμερικανικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το enikos.gr ανέφεραν ότι αν συνεχιστεί αυτός ο εμπαιγμός από την πλευρά των εμπλεκόμενων φορέων, γενικών γραμματέων και υπουργείων, τότε θα αποσύρουν την πρόταση και θα στραφούν για την υλοποίησή τους προς εργοστάσια στην Τουρκία ή την Αλβανία, που επίσης είναι χώρες του ΝΑΤΟ, συνεπώς και στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Επικοινωνήσαμε με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, απ’ όπου μας ενημέρωσαν ότι είναι αναρμόδιοι για το θέμα, παραπέμποντάς μας στην κυβέρνηση που χειρίζεται κεντρικά την υπόθεση των ΕΑΣ ενώ η πλήρης αρμοδιότητα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προτάσσουν το θέμα της διαγωνιστικής διαδικασίας για σύμβαση που έχει καταχωρηθεί στην κοινοπραξία Τσέχων – Σλοβάκων μέσω προφορικής ανταγωνιστικής διαγωνιστικής διαδικασίας το οποίο όπως λένε προέχει.

Μία σύμβαση την οποία έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι, όπως έχουμε γράψει στο enikos.gr, με τα βλήματα να μην ξέρει κανείς που καταλήγουν και τις υποψίες για ρωσικά συμφέρονται πίσω από αυτά να οργιάζουν.

Σε αυτά, όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, έρχεται να προστεθεί ακόμη μία πολύ περίεργη εξέλιξη. Δεδομένου ότι η πρόταση των Αμερικανών μεταξύ άλλων έχει δεσμευτικό χαρακτήρα (συμβόλαιο και κοστολογημένα κέρδη για την εταιρεία και το ελληνικό δημόσιο) κι έχει κοινοποιηθεί ακόμη και στο ΔΣ των ΕΑΣ είναι απορίας άξιο πώς στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δευτέρας δεν περιλαμβάνεται η πρόταση ως παρουσίαση στα μέλη. Δηλαδή, για να γίνει κατανοητό, υπάρχει μία επίσημη πρόταση μέσω αμερικανικής πρεσβείας ύψους 2 δις, και τα μέλη του ΔΣ όχι μόνο δεν ενημερώνονται αλλά απεναντίας καλούνται να αποφασίσουν για την «την παράταση της 90μερης προθεσμίας σύνταξης και υπογραφής επόμενων εκτελεστικών συμβάσεων για την εμπορική σχέση των μελών της κοινοπραξίας και για τα ζητήματα προμηθειών» κατά επιπλέον 90 ημέρες, με την κοινοπραξία να μην μπορεί να φέρει σε πέρας ούτε τα στοιχειώδη από τα συμφωνημένα.

Τα παραπάνω, ωστόσο, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις εντολές που είχε δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για ανάταση της ελληνικής βιομηχανίας, όταν εξήγγειλε τη δημιουργία του Πάρκου του Δημοσίου στον Υμηττό και την εξυγίανση των ΕΑΣ με μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων στο Λαύριο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.