Quantcast
Νίκος Παππάς στον Realfm 97.8: «Εκτιμώ ότι θα επικρατήσει σωφροσύνη, δεν υπάρχουν εσωτερικοί εχθροί» - Τι είπε για Λινού, Πολάκη και Τσίπρα - enikonomia.gr
share

Νίκος Παππάς στον Realfm 97.8: «Εκτιμώ ότι θα επικρατήσει σωφροσύνη, δεν υπάρχουν εσωτερικοί εχθροί» – Τι είπε για Λινού, Πολάκη και Τσίπρα

δημοσιεύτηκε:

Για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς το πρωί της Πέμπτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.

«Η διέξοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η εφαρμογή των συλλογικών αποφάσεων. Εκεί έχουμε ομονοήσει όλοι και αυτό είναι αναντίστοιχο ως πολιτικό γεγονός με την εικόνα που έχει το κόμμα τους τελευταίους μήνες προς τα έξω. Δηλαδή μια συνθήκη στην οποία πολύ έμπειρα πολιτικά στελέχη συνομολογούν κείμενα και κατευθύνσεις, αλλά αναπαράγεται μια δημόσια εικόνα η οποία δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν την πολιτική πράξη. Δηλαδή το γεγονός ότι στις Πολιτικές Γραμματείες, στις Κεντρικές Επιτροπές ομονοούμε σε μια στρατηγική, σε κάποιες πολιτικές κατευθύνσεις, οι οποίες δεν τυγχάνουν του αυτονόητου σεβασμού και της αυτονόητης υποχρέωσης των στελεχών να τις εφαρμόσουν», ανέφερε σχετικά με το σκηνικό αντιπαράθεσης που καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Στέλνοντας μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό τόσο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όσο και του κόμματος γενικότερα στο φόντο των αντεγκλήσεων μεταξύ της ηγεσίας και μερίδας στελεχών, είπε: «Είναι προφανές ότι έχει προκληθεί, όμως όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε να πέσουν οι τόνοι. Υπάρχει το κοινό έδαφος των συλλογικών μας αποφάσεων και πρέπει όλοι να τοποθετηθούμε για το πως αυτές οι συλλογικές αποφάσεις θα βρουν χώρο στη δημοσιότητα. Και ας σταματήσουμε τον κόσμο που μας παρακολουθεί και ελπίζει και έχει ελπίδα στον ΣΥΡΙΖΑ επάνω να τον ταλαιπωρούμε. Εκεί πρέπει να δώσουμε κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας όλοι μας, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο κι από την πρώτη μέχρι την τελευταία μπορούμε να συμβάλλουμε σε αυτό».

«Δεν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα. Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία της κυρίας Λινού ήταν πάρα πολύ εμφατικά και οι απαντήσεις ανεπαρκείς. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω κάτι άλλο. Έγινε μια προσπάθεια από την ηγεσία να δοθούν διευκρινίσεις χθες όλη τη μέρα. Δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία», σημείωσε σχετικά με την αποπομπή της Αθηνάς Λινού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Τα κόμματα δεν είναι δικαστήρια. Τα κόμματα αξιολογούν πολιτικά τα γεγονότα και η πολιτική αξιολόγηση οδήγησε σε μια πολιτική απόφαση. Αυτή είναι η ουσία».

Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και στον Παύλο Πολάκη υπογράμμισε: «Υπάρχει επικοινωνία όλων με όλους. Ποτέ δεν κλείνουν οι πόρτες του διαλόγου. Ποτέ δεν κλείνουν οι πόρτες της συνεννόησης».

Αναφορικά με την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Παππάς ανέφερε: «Είμαστε στην επόμενη μέρα. Αυτά τα συζητήσαμε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια νέα διάταξη δυνάμεων. Με αυτή μπορούμε να πορευτούμε, μπορούμε να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοί, διότι με την προηγούμενη είδατε κι εσείς ότι δεν είχαμε τα αποτελέσματα τα επιθυμητά. Ακολουθήθηκε μια πορεία μετά τις ευρωεκλογές η οποία έχει αποτυπωθεί και στις πρώτες δημοσκοπήσεις σε όχι καλές επιδόσεις, αλλά έχουμε δείξει ότι έχουμε τρόπο να επανακάμπτουμε από δύσκολες στιγμές, όπως έγινε στις αρχές του χρόνου πριν το Συνέδριό μας. Το Συνέδριο πήρε μια σωστή απόφαση να προχωρήσουμε στην οργανωμένη εξωστρέφεια, η οποία έφερε συσπείρωση, άνοδο κι ένα αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές το οποίο ήτανε πολύ παραπάνω απ’ ότι δίνανε οι εκτιμήσεις στις αρχές του χρόνου».

«Εκτιμώ ότι θα επικρατήσει σωφροσύνη. Θα κατατεθούν όλες οι απόψεις, θα τις συζητήσουμε ανοιχτά. Δεν υπάρχουν παράνομες απόψεις. Αξιολογούνται όλες πολιτικά. Δεν υπάρχουν εσωτερικοί εχθροί. Δεν πρέπει να υπάρχουν προκατασκευασμένες διαφωνίες, διότι σας λέω ότι υπάρχουν κείμενα που ψηφίζονται σχεδόν ομόφωνα και ως εκ τούτου μια κλιμάκωση της εσωτερικής αντιπαράθεσης θα πρέπει να γίνεται ενδεχομένως στη βάση διατύπωσης μιας διαφορετικής πλατφόρμας. Δηλαδή όταν υπάρχει μια μείζονα πολιτική διαφωνία κι όταν τίθενται ζητήματα ηγεσίας, αυτά θα πρέπει να εδράζονται στο αίτημα για μια εναλλακτική στρατηγική. Έχουμε συμφωνήσει ότι θέλουμε να ηγηθούμε μιας μεγάλης εκλογικής πολιτικής συμμαχίας. Υπάρχει εναλλακτική πρόταση σε αυτή την ομόφωνα σχεδόν ψηφισμένη απόφαση της τελευταίας κεντρικής Επιτροπής; Αν δεν υπάρχει, θα πρέπει να κάτσουμε να συζητήσουμε για το πως αυτή η στρατηγική μπορεί να υλοποιηθεί. Ποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να πάρουμε εντός κι εκτός κοινοβουλίου για να συμβάλλουμε ούτως ώστε να συγκλίνουν οι προοδευτικές δυνάμεις, και να δείξουν ότι υπάρχει ένα προγραμματικό έδαφος πάνω στο οποίο μπορεί να φτιαχτεί μια προοδευτική πλειοψηφία», σημείωσε σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, διέψευσε δημοσιεύματα σχετικά με διαγραφή Τσαπανίδου λόγω της αποδοχής της θέσης του παραιτηθέντος βουλευτή Επικρατείας, Όθωνα Ηλιόπουλου.

Τέλος, αναφορικά με τα σενάρια περί εμπλοκής του Αλέξη Τσίπρα στο πεδίο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, ο κ. Παππάς τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν πρέπει να ενοχοποιούμε τις διαφορετικές απόψεις και να μην τους αποδίδουμε ταπεινά κίνητρα. Όποιος το κάνει αυτό υποβιβάζει την πολιτική συζήτηση. (…) Θεωρώ ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε κάτι να πει, θα το είχε πει, όπως στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου. Εκεί δεν συμφωνήσαμε. Είναι προφανές. Είναι ιστορικός ηγέτης της παράταξης. Είναι ο άνθρωπος που υπό την ηγεσία του το κόμμα κατάφερε να μεγαλώσει και να γίνει κυβερνητικό. προφανώς έχει πάρα πολλά να προσφέρει. Δεν έχει αναχωρήσει από την πολιτική. Είναι στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μπορεί να μιλά για τα μεγάλα ζητήματα και για το που πάει η χώρα. Είναι λογικό τις δημόσιες τοποθετήσεις του όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι πολιτικοί του αντίπαλοι να τις ακούνε με ενδιαφέρον».

Ακούστε εδώ το ηχητικό:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.