Quantcast
Ακρίβεια: Πονοκέφαλος για κυβέρνηση και καταναλωτές παρά την μείωση του πληθωρισμού στα σούπερ μάρκετ - Οι εκτιμήσεις για τον Σεπτέμβριο - enikonomia.gr
share

Ακρίβεια: Πονοκέφαλος για κυβέρνηση και καταναλωτές παρά την μείωση του πληθωρισμού στα σούπερ μάρκετ – Οι εκτιμήσεις για τον Σεπτέμβριο

δημοσιεύτηκε:

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση παραμένει η ακρίβεια, με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει και τον Ιούλιο στα τρόφιμα, φτάνοντας στο 2,4% από 2,1% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Ωστόσο, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ, στο σύνολο των προϊόντων και όχι μόνο των ειδών διατροφής, ήταν αρνητικός στο -1,56%, με στελέχη του κλάδου να εκτιμούν ότι η καθοδική πορεία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, στις περισσότερες κατηγορίες τροφίμων οι τιμές μειώθηκαν τον Ιούλιο. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη ζάχαρη (-19%), στο αλεύρι και τα φρούτα (-9%), καθώς και στο εβαπορέ γάλα και τα άλλα βρώσιμα έλαια (-8,5%), πλην του ελαιολάδου.

Ακολούθησαν τα κατεψυγμένα θαλασσινά με μείωση τιμής κατά 6,5%, οι παιδικές τροφές (-3%), το φρέσκο γάλα, τα κατεψυγμένα ψάρια, οι μαργαρίνες και τα κατεψυγμένα λαχανικά με -2,5% και έπειτα το ρύζι, τα τυριά και τα παγωτά με -2%. Οριακά υποχώρησαν οι τιμές των ζυμαρικών (-1,5%) και των αβγών (-1%).

Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν τον Ιούλιο στο ελαιόλαδο (+57%), στις σοκολάτες και το κακάο (+17%), στους χυμούς (+15%) και το τσάι (+10%). Μονοψήφιες, αλλά εξίσου σημαντικές, ήταν οι αυξήσεις των τιμών στα νωπά ψάρια (+8%), στα δημητριακά για πρωινό (+7%) και τα λαχανικά (+3,5%).

Εκπρόσωποι της αγοράς αναφέρουν ότι τα προϊόντα που εμφανίζουν αυξημένες τιμές σχετίζονται με την κλιματική κρίση, που έχει επηρεάσει την παραγωγή τους, αλλά και με τις διεθνείς τιμές, καθώς κάποια από αυτά είναι χρηματιστηριακά προϊόντα.

Ανατιμήσεις από τον Σεπτέμβριο

Νέες ανατιμήσεις αναμένονται, ωστόσο από τον Σεπτέμβριο σε αυτά τα προϊόντα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, καθώς το ράλι των διεθνών τιμών συνεχίζεται, γράφει η εφημερίδα.

Ενδεικτικά, η τιμή του κακάο, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ του Απριλίου που είχε αγγίξει τις 12.261 δολάρια ο τόνος, στις 9.500 δολάρια, σε ετήσια βάση έχει εκτιναχθεί κατά 187,5%. Ενδεικτικά, πέρυσι τον Αύγουστο η τιμή του ήταν στις 3.300 δολάρια. Αιτία της εκρηκτικής αύξησης των τιμών είναι οι καιρικές συνθήκες στις μεγάλες παραγωγούς χώρες της Αφρικής.

«Οι τιμές στα προϊόντα σοκολάτας έχουν ανέβει κατά σχεδόν 20% σε σχέση με πέρυσι και εκτιμούμε ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν. Ελπίζουμε, όμως, με μικρότερο ρυθμό», υπογραμμίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ανώτατο στέλεχος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.