Quantcast
ΕΘΕΑΣ: Ζητά ριζική αναθεώρηση της εκτιμητικής διαδικασίας του ΕΛΓΑ - Τι προτείνει για να «ξεκολλήσουν» αποζημιώσεις στους αγρότες - enikonomia.gr
share

ΕΘΕΑΣ: Ζητά ριζική αναθεώρηση της εκτιμητικής διαδικασίας του ΕΛΓΑ – Τι προτείνει για να «ξεκολλήσουν» αποζημιώσεις στους αγρότες

δημοσιεύτηκε:

Τις προτάσεις της για να ξεκολλήσουν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel έστειλε το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ.

Κεντρική ιδέα των προτάσεων της ΕΘΕΑΣ είναι «ότι χρειάζεται αναθεώρηση του τρόπου των εκτιμήσεων για τέτοιες καθολικές ζημιές, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την καταιγίδα Daniel», γιατί οι καθυστερήσεις θα είναι όλο και μεγαλύτερες για τις επόμενες ζημιές, που ήδη σημειώθηκαν από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Πρέπει να αντιληφθούμε άμεσα ότι η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει έκτακτες συνθήκες, στις οποίες οφείλουμε να προσαρμοστοόυμε με γνώμονα την προστασία του πρωτογενούς τομέα και τη διασφάλιση της διατροφικής αλυσίδας».

Σύμφωνα με το θεσμικό όργανο των αγροτών, βάσει των προηγούμενων δεσμεύσεων του ΕΛΓΑ για την ολοκλήρωση πληρωμών μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οι Θεσσαλοί παραγωγοί προγραμμάτισαν στοιχειώδεις προμήθειες και πληρωμή εκκρεμών υποχρεώσεων για να καλύψουν τις ανάγκες της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Έτσι βρέθηκαν εκτεθειμένο απέναντι στους συνεργάτες τους για την πληρωμή εφοδίων και τους εργαζομένους για την καταβολή των δεδουλευμένων, με αποτέλεσμα σήμερα, σημαντικό μέρος υποχρεώσεων να είναι απλήρωτο για τις ζημιές του 2023, σύμφωνα με την Agrenda.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης, και όσοι πληρώθηκαν, αφού υπάρχουν εκκρεμότητες και ελλιπής ενημέρωση για τη μερική πληρωμή ύψους 70 εκατ. ευρώ που έγινε στις 25 Ιουλίου.
Αν μη τι άλλο, η χώρα μας και ειδικότερα ο ΕΛΓΑ, αναφέρει η ΕΘΕΑΣ, πρέπει τάχιστα να λάβει πρωτοβουλίες για να μην παραμένει ουραγός σε κρίσιμα και καίρια ζητήματα, ακολουθώντας παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προχωρήσει σε ζητήματα πρόληψης των ζημιών, σε νέα καλλιεργητικά συστήματα, σε συστήματα Γεωργίας Ακριβείας, τα οποία εξυπηρετούν και συνδράμουν σε σημαντικό βαθμό στην προστασία της αγροτικής γης.
Ιδιαίτερα, τα προγράμματα ενεργητικής προστασίας πρέπει να αποτελέσουν την πρώτη προτεραιότητα σε αυτήν τη διαδικασία και φυσικά η αναμόρφωση συνολικά του ΕΛΓΑ.

Με βάση τις προτάσεις της ΕΘΕΑΣ προκρίνεται:

  • Χρήση μεθόδων τηλεπισκόπησης αξιοποιώντας τις δορυφορικές εικόνες, ώστε να προσδιοριστούν γρήγορα οι ζημιές χωρικά και να ληφθούν ομαδοποιημένες αποφάσεις για τα πρακτικά. Αυτήν τη στιγμή είναι διαθέσιμα σημαντικά στοιχεία παραδόσεων προϊόντων για να κριθούν και οι οριακές περιπτώσεις.
  • Αξιοποίηση των Δηλώσεων ΟΣΔΕ και των πληρωμών συνδεδεμένων ενισχύσεων και αξιοποίηση των αρχείων του ΕΛΓΟ – Δήμητρα για την παραγωγή γάλακτος και κρέατος, ώστε να προσεγγισθούν οι ζημιές στην ζωική παραγωγή.
  • Εφοδιασμός των ελεγκτών με νέα ψηφιακά μέσα καταγραφής των ζημιών για αυτόματη καταχώρηση των στοιχείων καταγραφής και κεντρική επεξεργασία. Η ενσωμάτωση προγραμμάτων και σύγχρονων μεθόδων αποτίμησης των ζημιών πρέπει να γίνει η νέα πρακτική.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.