Quantcast
Νέο ασφαλιστικό: Οι 7 αλλαγές που έρχονται στις συντάξεις - enikonomia.gr
share

Νέο ασφαλιστικό: Οι 7 αλλαγές που έρχονται στις συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Αλλαγές στις συντάξεις φέρνει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έρχεται το φθινόπωρο, όπως είχε αποκαλύψει από τις αρχές Αυγούστου η Realnews

«Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η αναπροσαρμογή των συντάξεων αποτελούν κεντρικά σημεία του νέου νομοσχεδίου. Η ανάγκη για ενίσχυση των χαμηλότερων συντάξεων είναι προφανής, όπως και η απαίτηση για ένα δικαιότερο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων» δήλωσε στην ΕΡΤ o εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Ο γνωστός δικηγόρος αναφέρθηκε στις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις και τις επτά σημαντικές αλλαγές που προωθούνται στο συνταξιοδοτικό σύστημα, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα συνταξιούχους και ασφαλισμένους.

7 αλλαγές που έρχονται το φθινόπωρο με το νέο ασφαλιστικό

  • Το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση αναμένεται να αυξηθεί, επηρεάζοντας κυρίως τους νέους ασφαλισμένους, αλλά και τους εργαζόμενους που πλησιάζουν στη σύνταξη.
  • Θα πραγματοποιηθεί νέα αναπροσαρμογή στις συντάξεις, με στόχο την αντιμετώπιση των αδικιών που έχουν δημιουργηθεί από προηγούμενες περικοπές.
  • Ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές.
  • Προβλέπονται επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημά τους.
  • Εισάγεται νέο σύστημα υπολογισμού, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη περισσότερα έτη εργασίας και θα είναι πιο ανταποδοτικό, σύμφωνα με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
  • Με το νέο πλαίσιο, καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις, με εξαίρεση ορισμένες ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων.
  • Προωθούνται προγράμματα που θα ενθαρρύνουν τους συνταξιούχους να παραμείνουν ενεργοί στην αγορά εργασίας, με κίνητρα και φορολογικές ελαφρύνσεις.

«Η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων θα επηρεάσει πολλούς εργαζόμενους που σχεδίαζαν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη, ενώ οι αυξημένες εισφορές θα δυσκολέψουν περαιτέρω τους ελεύθερους επαγγελματίες», επισήμανε μεταξύ άλλων ο εργατολόγος.

Ο κ. Τσουκαλάς εστίασε μεταξύ άλλων και στη σημασία της διατήρησης των προγραμμάτων απασχόλησης για συνταξιούχους τονίζοντας ότι «η ενεργή συμμετοχή στην αγορά εργασίας είναι κρίσιμη, τόσο για την οικονομία όσο και για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.