Quantcast
Νάξος: "Τέλος" η πατάτα - Τι λένε ο πρόεδρος αγροτικών συνεταιρισμών του νησιού και οι παραγωγοί - enikonomia.gr
share

Νάξος: “Τέλος” η πατάτα – Τι λένε ο πρόεδρος αγροτικών συνεταιρισμών του νησιού και οι παραγωγοί

δημοσιεύτηκε:

“Τέλος” η  διάσημη πατάτα της Νάξου.

«Τα προβλήματα έρχονται. Δεν είναι ότι θα χαθεί τελείως μόνο η πατάτα αλλά περιμένουμε και το εάν θα βρέξει. Δεν ξέρουμε. Εδώ στην Νάξο δεν υπάρχουν έργα υποδομής έτσι ώστε να κρατήσουμε όχι μόνο την πατάτα, αλλά γενικά την κτηνοτροφία και την αγροτιά. Το 50% με 60% του νησιού περίπου στηρίζει τον πρωτογενή τομέα», σημείωσε  στο OPEN TV ο πρόεδρος αγροτικών συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης. «Και εάν ένα προϊόν ΠΟΠ φύγει από την αγορά και μετά ξανά μπει σε αυτήν τότε  είναι πολύ δύσκολο και ο καταναλωτής να το συνηθίσει»,  συμπλήρωσε.

Για την ποσότητα της πατάτας

Επίσης μίλησε και για το θέμα της ποσότητα της πατάτας. «Η λειψυδρία στο νησί υπάρχει εδώ και 2 χρόνια. Πέρυσι η ποσότητα της πατάτας μειώθηκε γιατί δεν υπήρχε νερό. Κάποιοι αγρότες δεν καλλιέργησαν πατάτες γιατί δεν υπήρχε νερό. Και εκεί που η Νάξος έβγαζε 6.000 τόνους πατάτες, πέρυσι πέσαμε περίπου  4.000 τόνους. Φέτος όμως η πατάτα που βγάλαμε ήταν 1.800 τόνοι. Καταλαβαίνουμε  ότι υπάρχει μια μεγάλη μείωση στην ποσότητα της πατάτας και αυτό οφείλεται στην έλλειψη νερού, στην λειψυδρία και στις μη υποδομές που θα  έπρεπε να έχει το νησί έτσι ώστε να μπορέσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να την καλλιεργήσουν»,  είπε.

Και συνέχισε λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή τα αποθέματα της πατάτας  θα φτάσουν μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, το πολύ 10 Οκτώβρη. Από κει και πέρα δεν θα υπάρχει πατάτα. Και δεν  θα υπάρχουν πατάτες γιατί τελείωσαν …ήταν πολύ λίγες αυτές της Άνοιξης, αλλά δεν φυτεύεται και το Φθινόπωρο.  Εμείς εξυπηρετούσαμε μέχρι περίπου τον Μάρτη τον καταναλωτή για την πατάτα της Νάξου. Και αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχει νερό».

Για το μέγεθος 

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για το εάν το μέγεθος της πατάτας είναι πιο μικρό λόγω της λειψυδρίας.  « Όταν δεν υπάρχει νερό στην πατάτα δεν έχει και όγκο. Η γεύση μπορεί να ίδια αλλά δεν είναι μεγάλη. Εμείς στη Νάξο, καλλιεργούμε πατάτες 2 φορές τον χρόνο μια την άνοιξη και μια το φθινόπωρο. Φέτος το φθινόπωρο όμως δεν έχει νερό», απάντησε.

Τι λένε οι παραγωγοί πατάτας στη Νάξο

Για το παραπάνω θέμα μίλησε στο MEGA και ο καλλιεργητής πατάτας Σπύρος Σκάρκος, καλλιεργητής πατάτας. Η παραγωγή της  πατάτας θα είναι μειωμένη σημείωσε και πρόσθεσε πως υπάρχουν  «τεράστια τα θέματα, εδώ.  Τα νησιά υποφέρουν από το νερό με αυτήν την ανομβρία που επικρατεί». «Η παραγωγή της πατάτας θα είναι μειωμένη, όποιος έχει λίγο νερό μόνο θα φυτέψει λίγες πατάτες. Όποιος θέλει το ναξιώτικο προϊόν θα το βρει αυξημένο (σ.σ. στην τιμή) γιατί θα είναι πολύ λίγο».

Ο ίδιος έχει φυτέψει την καινούργια παραγωγή, ωστόσο «εκεί που φύτευα 30 – 40 στρέμματα, θα φυτέψω μόνο τα 10».

Μάλιστα, το πρόβλημα είναι τόσο οξυμένο που φέτος το νησί αναγκάστηκε να εισάγει πατάτες για να εξυπηρετήσει την τουριστική κίνηση.

«Θα έχουμε τεράστιο θέμα, χρειάζονται να γίνουν κάποια έργα. Να γυρίσει το νερό του βιολογικού, να γίνει και άλλη επεξεργασία, να γίνει αρδεύσιμο. Αν δε γίνει αυτό, τα νησιά μας τελειώσανε, δε θα υπάρχει παραγωγή».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.