Quantcast
Συντάξεις χηρείας: Τα σενάρια για το "ψαλίδισμα" σε 60.000 δικαιούχους - enikonomia.gr
share

Συντάξεις χηρείας: Τα σενάρια για το “ψαλίδισμα” σε 60.000 δικαιούχους

δημοσιεύτηκε:

Οι συντάξεις χηρείας είναι ένα από τα θέματα που εκκρεμούν και αποτελούν «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση. Οι συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν περικοπεί σε αντίθεση με τον δημόσιο και τον ΟΓΑ αποτελεί εκκρεμότητα εδώ και  4 χρόνια.

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές όλο αυτό το διάστημα και στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια προκειμένου οι 60.000 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα να μην βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με όσα εξηγούν οι ειδικοί, μία πρώτη πρωτοβουλία θα αφορά στις αναδρομικές μειώσεις ώστε οι χήρες/οι να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα και να διευκολυνθούν με την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων σε πολλές δόσεις.

Επίσης εξετάζονται τα εξής:

  • Επαναφορά της διάταξης που προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο δικαιούχος σύνταξης χηρείας παίρνει και δική του σύνταξη, να έχει το δικαίωμα να επιλέξει η περικοπή να γίνει στη μικρότερη σύνταξη.
  • Να μην εφαρμοστεί η μείωση σε όσους εξακολουθούν να απασχολούνται από το 2024 και μετά ώστε να επικρατήσει ισονομία με τους υπόλοιπους συνταξιούχους που εργάζονται και δεν υφίστανται πλέον περικοπή της σύνταξης.
  • Η περικοπή να αφορά μόνο στην εθνική σύνταξη (426,17€) κι όχι το σύνολο της. μετά την 3ετία.
  • Η συγχώνευση των δύο εθνικών συντάξεων σε μία. Σήμερα οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας που έχουν ταυτόχρονα και δική τους σύνταξη παίρνουν δύο ανταποδοτικές και δύο εθνικές συντάξεις. Αυτό που θα εξεταστεί με το νέο καθεστώς είναι να μην καταργηθεί η δεύτερη εθνική σύνταξη αλλά να μετατραπεί  σε ποσό προσωπικής διαφοράς ώστε να ισχύσει ο νόμος που προβλέπει τη χορήγηση μιας εθνικής σύνταξης, ανεξαρτήτως αριθμού συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Επίσης στο πλαίσιο της προωθούμενης διάταξης αναμένεται να γίνουν και διορθώσεις σε δύο βασικά θέματα:

Σήμερα οι συνταξιούχοι χηρείας με παιδιά δεν θεωρούνται μονογονεική οικογένεια με αποτέλεσμα να μην έχουν φορολογικές απαλλαγές και να μη λαμβάνουν επιδόματα η παροχές  με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια όπως οι λοιπές μονογονεικές οικογένειες. Αυτή η αδικία αναμένεται να διορθωθεί.

Επίσης άδικη μεταχείριση θεωρείται και η περίπτωση  συνταξιούχων του  ΟΓΑ με σύνταξη χηρείας από άλλο Ταμείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι συνταξιούχοι έχουν διπλή περικοπή, καθώς χάνουν άμεσα το προνοιακό κομμάτι της σύνταξης του ΟΓΑ και το 50% της σύνταξης χηρείας μετά την πρώτη τριετία, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να καταλήγουν με μικρότερη σύνταξη από αυτή που θα είχαν αν αποποιούνταν εξαρχής τη σύνταξη χηρείας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.