Quantcast
Έρευνα: Μείωση στις χονδρικές τιμές λαχανικών, μεγάλη ψαλίδα στη λιανική - enikonomia.gr
share

Έρευνα: Μείωση στις χονδρικές τιμές λαχανικών, μεγάλη ψαλίδα στη λιανική

δημοσιεύτηκε:

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως μειώνονται οι χονδρικές  τιμές στα λαχανικά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” o Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς και Αλιείας καταγράφει χαμηλότερες χονδρικές τιμές σε λαχανικά και φρούτα καθώς ξεπερνούν ακόμα και το 70% σε ετήσια βάση ενώ η «ψαλίδα» των τιμών στα σούπερ μάρκετ αγγίζει σε ορισμένα προϊόντα ακόμα και το 137,5%.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” , στις κεντρικές αγορές πωλούνται φθηνότερα κατά 48% τα ξερά κρεμμύδια στα 0,48 ευρώ από 0,87 ευρώ  που ήταν πέρυσι τον Αύγουστο, ωστόσο στη λιανική διατίθενται στα 0,80 ευρώ το κιλό. Μεγάλες μειώσεις καταγράφονται και στις χονδρικές τιμές των φασολιών, με τα τσαουλιά να υποχωρούν στα 2,5 από τα 4,5 ευρώ (-44,4%) και τα μπαρμπούνια στα 2,3 από 3,5 ευρώ το κιλό πέρυσι (-34,3%). Παρ ‘όλα αυτά, στα ράφια πωλούνται ακριβότερα κατά 56% και 45% αντίστοιχα, με τις τιμές των μεν τσαουλιών να διαμορφώνονται στα 3,9 ευρώ το κιλό και των μπαρμπουνιών στα 3,35 ευρώ.

Περίπου 30% φθηνότερα συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2023 διατίθενται στη χονδρική τα καρότα και οι πιπεριές, στα 0,55 και 1,4 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, και φτάνουν στη λιανική στα 0,87 και 2,68 ευρώ το κιλό. Μονοψήφια είναι η πτώση στις χονδρικές τιμές σε τομάτες, σέλινο και βλήτα, ωστόσο στα σούπερ μάρκετ πωλούνται 47%-57% ακριβότερα, με τους παραγωγούς να επισημαίνουν ότι το κέρδος των μεσαζόντων και των λιανεμπόρων θα έπρεπε να είναι χαμηλότερο, ώστε να αγοράζουν φθηνότερα και οι καταναλωτές τα προϊόντα που φεύγουν σε χαμηλότερες τιμές από τα χωράφια.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις κάνουν λόγο για φαινόμενα αισχροκέρδειας όπως για παράδειγμα στα αγγούρια, οι τιμές των οποίων στη χονδρική παραμένουν σταθερές σε σχέση με πέρυσι στα 0,80 ευρώ (τα 2 τεμάχια) και στα ράφια πωλούνται στα 1,90 ευρώ, με τη διαφορά μεταξύ χονδρικής και λιανικής να διαμορφώνεται στο 137,5%! Μεγάλη απόκλιση (+116,4%) εμφανίζουν στα ράφια και οι τιμές των φρέσκων κρεμμυδιών, τα οποία στις κεντρικές αγορές διατίθενται στα 1,1 ευρώ, κατά 8,3% φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο οι καταναλωτές τα αγορά– ζουν στα 2,38 ευρώ.

Μικτή εικόνα παρατηρείται στα φρούτα, καθώς κάποια καταγράφουν σημαντικές μειώσεις σε σχέση με πέρυσι και κάποια άλλα πωλούνται ακριβότερα, γεγονός που σχετίζεται κυρίως με τη μειωμένη παραγωγή.

Tα φρούτα

Τη μεγαλύτερη πτώση στη χονδρική (-71%) εμφανίζουν τα καρπούζια, οι τιμές των οποί- ων υποχώρησαν από τα 1,2 ευρώ το κιλό πέρυσι τον Αύγουστο στα 0,35 ευρώ φέτος, ενώ ικανοποιητικές θεωρούνται οι τιμές τους στο ράφι, στα 0,45 ευρώ το κιλό.

Κατά 30% φθηνότερα πωλούνται τα πορτοκάλια Βαλέντσια στη χονδρική στα 0,65 ευρώ και στα σούπερ μάρκετ κοστίζουν 0,85 ευρώ το κιλό, ενώ τα σταφύλια (σουλτανίνα) παρουσιάζουν στις αγορές πτώση 16,7% στα 1,5 ευρώ, ωστόσο οι καταναλωτές τα αγοράζουν στα 3,05 ευρώ, με την «ψαλίδα» να ξεπερνά το 100%!

Μεγάλη απόκλιση από τη χονδρική στο ράφι καταγράφουν και οι μπανάnες, καθώς ναι μεν οι χονδρικές τιμές παραμένουν σταθερές στα 0,90 ευρώ, όμως οι καταναλωτές καλούνται να τις να τις αγοράσουν στην τιμή των 1,85 ευρώ το κιλό.

Αντίθετα, τα λεμόνια στη χονδρική έχουν εκτιναχθεί κατά 150% από τα 0,40 στο 1 ευρώ το κιλό και η λιανική τους διαμορφώνεται στα 1,62 ευρώ, ενώ ανοδική πορεία στις κεντρικές αγορές ακολουθούν τα σύκα, από τα 3 ευρώ πέρυσι στα 4,5 ευρώ το κιλό φέτος, με αποτέλεσμα η τιμή τους στα σούπερ μάρκετ να αγγίζει τα 6,25 ευρώ. Μικρότερες αυξήσεις καταγράφονται στα πεπόνια, στα αχλάδια Κρυστάλλια και στα νεκταρίνια.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.