Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης και αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «στον ενικό».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, σχολιάζοντας την ελληνική πρόταση στους θεσμούς, ανέφερε ότι «αυτά τα μέτρα δεν ψηφίζονται».
«Βρεθήκαμε σε μία διαπραγμάτευση ασύμμετρη από την αρχή» τόνισε και συμπλήρωσε ότι δεν θα πρέπει να βρίσκεται στην φαρέτρα των επιχειρημάτων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2015 και το 2016. «Επί πλασματικών μεγαλυτέρων πλεονασμάτων, δημιουργούν ένα επιχείρημα που είναι πλαστό».
Ο κ. Μητρόπουλος, σε ερώτηση για το εάν μπορούν αυτά τα μέτρα να ψηφιστούν στο ελληνικό κοινοβούλιο, είπε:
«Πρώτα πρέπει να ρωτήσουμε ποια κοινωνική τάξη μπορεί να στηρίξει αυτά τα μέτρα. Αυτά τα μέτρα δεν ψηφίζονται. Πιστεύω ότι αυτό το πακέτο δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή. Όταν η Αριστερά έρχεται να εφαρμόσει ένα ακραίο πρόγραμμα που της μεταφέρθηκε, είναι ένα ζήτημα». Εξάλλου, δήλωσε πως δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει θέμα διαγραφής του από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που δεν ψηφίσει την συμφωνία: «Όταν υπάρχει αυτό το πρόγραμμα, δεν υπάρχει και ηθική δέσμευση», δήλωσε.
Ο Δημήτρης Σταμάτης, βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, ανέφερε ότι «στο κείμενο του Μαξίμου παρουσιάζεται ως επίτευγμα η μη επίτευξη πλεονάσματος», σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει δυναμισμός στην οικονομία να παράξει πλούτο. Αν η οικονομία έτρεχε με τον ρυθμό που είχαμε προβλέψει, δεν θα χρειαζόταν να πάμε σε νέα δανεικά». Ο κ. Σταμάτης και έκανε λόγο για μετάθεση βαρών σε άλλο χρόνο, μιλώντας για μία αναγκαία συνέπεια κακής πολιτικής.
«Δεν θέσαμε ποτέ θέμα παρένθεσης», τόνισε και μάλιστα συμπλήρωσε πως «θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας αντιλαμβάνεται τις ευθύνες του για αυτά που θα μπορούσαν να προκύψουν από μία πλήρη κατάρρευση της χώρας». Για το εάν η ΝΔ θα ψηφίσει ενδεχόμενη συμφωνία, ο κ. Σταμάτης είπε: «Θα περιμένουμε να δούμε πως διαμορφώνεται το τελικό κείμενο, που πλέον φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού. Εμείς δεν θα αφήσουμε τη χώρα να πέσει στα βράχια». Ωστόσο, χαρακτήρισε «κακή» την πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς.
Ο Χάρης Θεοχάρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, σχολιάζοντας την ελληνική πρόταση και το κείμενο που δημοσιοποίησε το Μαξίμου, έκανε λόγο για ένα παραπλανητικό non paper και τόνισε: «Το πολιτικό σύστημα πρέπει να πάρει το μαθήματά του. Περίπου έξι μήνες είναι ο χρόνος που χρειάζεται μία κυβέρνηση για να αναμετρηθεί με τις ψεύτικες υποσχέσεις».
Μάλιστα, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε με λάθος τακτική, καθώς όπως ανέφερε προχώρησε σε μία νεφελώδη πολιτική διαπραγμάτευση και εγκαλούσε τους εταίρους ότι χτυπούν μία αριστερή κυβέρνηση. «Έρχεται τώρα με μία συμφωνία χειρότερη από αυτή που θα πετύχαινε τον Μάρτιο. Ακόμη κι έτσι, αυτή η συμφωνία είναι καλύτερη από την καταστροφή», σημείωσε.
Ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε λόγο για μια πρόταση «νέας σφαγής» και για «νέο βαρύ πλήγμα». «Θα φτάσουμε να θεωρούμε χάδι το email Χαρδούβελη». Μιλώντας για την αναδιάρθρωση του χρέους, είπε: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κούρεμα από αυτό του 2012. Τι κέρδισε ο λαός; Πολύ σκληρά μέτρα συνόδευσαν αυτή την αναδιάρθρωση».
Επίσης, τόνισε ότι ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει για ένα χρέος που δεν δημιούργησε αυτός. «Ο υποτιθέμενος στόχος της ανάπτυξης για όλους είναι μία φενάκη. Εάν συνεχίσουμε έτσι, πάμε σε έναν δρόμο θυσιών χωρίς τέλος» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και τόνισε πως είναι μονόδρομος η πολιτική ρήξη.
Ο Νίκος Μαυραγάνης, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, είπε: «Είναι πάγια η θέση μας. Οποιαδήποτε συμφωνία, για να μπορεί να κριθεί από εμάς θετική και να μπορούμε να την υπερψηφίσουμε, θα πρέπει τρία στοιχεία. Αναδιάρθρωση του χρέους με άμεση νομική ρήτρα, χαμηλά πλεονάσματα και επενδυτικό πακέτο». Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι για τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι αδιαμφισβήτητη παραδοχή ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
«Οποιοσδήποτε από την ελληνική διπλωματία λέει το αντίθετο διαπράττει μοιραίο λάθος» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ακόμη, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων τόνισε πως «όσοι λένε ότι οι δανειστές πρέπει να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, θα τους πω ότι υπάρχει απόλυτο περιθώριο και δυνατότητα από τη διπλωματία τους να υποχωρήσουν. Διαφορετικά, θα μιλάμε για μία εμμονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι κρατά επιφύλαξη σχετικά με την τελική κριτική που μπορεί κανείς να ασκήσει στον κ. Τσίπρα, «γιατί συνήθως οι δικές του διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται όταν γυρίσει στην Ελλάδα». «Εάν οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς είναι αυτές, τότε 13 δισ. ευρώ που ήταν να δώσει στον λαό, συν 8 δισ. ευρώ που θα του πάρει τώρα με τα νέα μέτρα, τότε ο κ. Τσίπρας κάπου έχασε 21 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.
Και συνέχισε λέγοντας: «Σίγουρα όμως κορόιδεψε τον ελληνικό λαό. Η βούλησή του θα ήταν άλλη αν δεν έδινε αυτές τις υποσχέσεις και η εξέλιξη της χώρας θα ήταν άλλη, αν δεν έλεγε προδότες όσους θα ψήφιζαν για πρόεδρο της Δημοκρατίας». Εξάλλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σαφές πόσα χρήματα θα εισπράξει η Ελλάδα με το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί.
Ο καθηγητής Οικονομικών Διονύσης Χιόνης, σχολιάζοντας την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς, δήλωσε: «Αν ήταν έτσι, γιατί δεν πήραμε την συμφωνία από την 20ή Φεβρουαρίου του 2015; Θα είχαμε αποφύγει όλο αυτό το χρονικό διάστημα της απαξίωσης της ελληνικής οικονομίας. Γυρίζουμε στο ίδιο μοτίβο των δύο προηγούμενων μνημονίων. Τα δύο προηγούμενα μνημόνια είναι περίπτωση αποτυχίας, οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε πολύ δύσκολη θέση».
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «στον ενικό»:
Α’ μέρος
Β’ Μέρος
Γ’ Μέρος