Quantcast
Welt: Ανακουφισμένος και γεμάτος αυτοπεποίθηση ο Τσίπρας - enikonomia.gr
share

Welt: Ανακουφισμένος και γεμάτος αυτοπεποίθηση ο Τσίπρας

δημοσιεύτηκε:

«Οι ηγέτες των των κρατών της Ευρωζώνης συναντήθηκαν. Αλλά αυτή τη φορά υπάρχει αυτοπεποίθηση. Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει την μπάλα να βρίσκεται τώρα στο γήπεδο των χρηματοδοτών.» αναφέρει η Die Welt

Η ελπίδα πως θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών φαίνεται πως έχει διασφαλιστεί καθώς η Αθήνα θα υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι εταίροι.

Ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε χαρακτηριστικά πως΅«Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε μια τελική συμφωνία μέσα σε αυτή την εβδομάδα».

Την Τετάρτη το βράδυ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν μια νέα ειδική σύνοδο για την πρόοδο που έχει σημειωθεί. «Δεν μπορούμε να πάμε όπως στο ποδόσφαιρο στην παράταση.»…


Βαθμολογούνται τα δισεκατομμύρια που οφείλονται στο ΔΝΤ

Ο ρυθμός είναι κατάλληλος. Στο τέλος του μήνα το τρέχον πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα εξαντλείται. Επιπλέον, εκκρεμεί και η αποπληρωμς 1,6 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να καταβάλει τη δόση τότε η χώρα σύμφωνα με το ΔΝΤ είναι πτωχευμένη.

Παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες τονίζουν πως επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, η πιθανότητα του Grexit είναι πάντα παρούσα.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι συγκάλεσε τη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να αποφευχθεί μια «χαοτική και ανεξέλεγκτη» κατάσταση από ένα Grexit.

Το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε τώρα με μια νέα πρόταση στις Βρυξέλλες, φάνηκε στο πλαίσιο αυτό ως ένα καλό σημάδι.

Από μια «κάποια πρόοδο», που ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. φθάσαμε στο «Οδεύουμε προς μια συμφωνία», όπως δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

 

Ακούστηκαν «γκρίνιες»

Πριν αντικρίσουν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης την ελληνική πρόταση υπήρχε ακόμη μεγάλη δυσαρέσκεια.

«Εμείς δεν έχουμε βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε κανείς να αποφασίσει» ανέφερε χαρακτηρισιστικά κάποιος υπουργός Οικονομικών.

Κάποιος άλλος ΥΠΟΙΚ τόνισε με έμφαση: «Ποιος θα πληρώσει για τα έξοδα ταξιδίου στα οποία πράγματι στις Βρυξέλλες;»

Στο τέλος ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως οι προτάσεις αντιπροσωπεύουν μια «καλή βάση» για περαιτέρω συζητήσεις.

‘Ετσι λένε στους Έλληνες, να αυξήσουν τους συντελεστές ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης του ξενοδοχείου.

Ήθελαν να επιβάλουν εταιρείες φόρος πολυτελείας επιβάρυνση με ιδιαίτερα υψηλά κέρδη όλο και επίσης να μειώσει τον προϋπολογισμό της άμυνας.

 

Αύξηση εισφορών αλλά χωρίς… περικοπές συντάξεων

Οι ελληνική κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να προβεί σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Έτσι, οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν υψηλότερες εισφορές για την ασφάλιση υγείας. Οι πρόωρες συντάξεις καταργούνται σταδιακά, περιορισμός στις υψηλές επικουρικές συντάξεις.

Ωστόσο περικοπές στις συντάξεις δεν θα υπάρχουν…

Στη βάση αυτή οι θεσμοί θα πρέπει τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να ελέγξουν τα μέτρα αν πραγματικά μπορούν να οδηγήσουν στην προσδοκόμενη εξοικονόμηση χρημάτων.

Οι ηγέτες συμφώνησαν με τον Κ. Τσίπρα σε ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα.

 

Στο «αέρα» η αναδιάρθρωση του χρέους

Δεν είναι σαφές αν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο πρέπει να παραταθεί το τρέχον πιστωτικό πρόγραμμα ή εάν πρέπει να υπάρξει ακόμη ένα τρίτο πρόγραμμα.

Επιπλέον, η ελληνική επιθυμία για αναδιάρθρωση του χρέους έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε πως: «Δεν έχουμε μιλήσει για τρίτο πρόγραμμα» είπε η Μέρκελ. Η καγκελάριος απέρριψε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους παρά το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση το ζητούσε επίμονα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι προς το παρόν δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ είπε κάτι παρόμοιο.

Τώρα το ερώτημα είναι αν η θετική δυναμική συνεχίζεται και τα επόμενες ημέρες.

Ως τα μεσάνυχτα Τσίπρας έφυγε από το κτίριο του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, και έδειχνε  ανακουφισμένος και γεμάτος αυτοπεποίθηση.

«Θέλουμε μια συνεκτική και λειτουργική λύση, που ακολουθείται από ένα πακέτο ανάπτυξης», είπε. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ευρωπαίων ηγετών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.