Quantcast
«Σαφάρι» από την ΑΑΔΕ για υποθέσεις που παραγράφονται - Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

«Σαφάρι» από την ΑΑΔΕ για υποθέσεις που παραγράφονται – Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ βρίσκονται χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις οι οποίες παραγράφονται την 31η Δεκεμβρίου 2024. Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν υποθέσεις οι οποίες έχουν μεγαλύτερο φορολογικό ενδιαφέρον, όπως προκύπτει από την εξέταση των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων, καθώς και από το ιστορικό παραβατικότητας που τυχόν έχει καταγραφεί στον «φάκελό» τους στην Εφορία.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι υποθέσεις του 2018, καθώς συμπληρώνεται η πενταετία, που είναι η βασική περίοδος εντός της οποίας οι φορολογικές Αρχές μπορούν να καταλογίσουν φόρους. Με διάταξη που έχει ψηφίσει το υπουργείο Οικονομικών, το διάστημα της παραγραφής εκκινεί από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στον φορολογούμενο αντί της έκδοσης αυτής, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Οι υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2024 είναι οι ακόλουθες. σύμφωνα με Δημοκρατία:

  • Οι υποθέσεις του φορολογικού έτους 2018 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31/12/2023. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις υπάγονται στον κανόνα της 5ετούς παραγραφή.
  • Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση 2016, αλλά οι επιτηδευματίες «ξέχασαν» να υποβάλουν έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις και τις υπέβαλαν εντός του 2022.
  • • Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2013, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία
  • • Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2013 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.
  • • Οι υποθέσεις του έτους 2008. Στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρό- θεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήμα- τος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.