Quantcast
Συντάξεις: Γιατί υπάρχει «ψαλίδα» 475,34 ευρώ μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα - enikonomia.gr
share

Συντάξεις: Γιατί υπάρχει «ψαλίδα» 475,34 ευρώ μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

δημοσιεύτηκε:

Μεγάλη είναι η «ψαλίδα» που υπάρχει μεταξύ των νέων συντάξεων γήρατος που χορηγούνται σε ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα και σε εκείνους του Δημοσίου.

Όπως προκύπτει από την έκθεση «Ήλιος» τα στοιχεία της οποίας έδωσε στο φως της  δημοσιότητας το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι νέες συντάξεις γήρατος που δόθηκαν τον μήνα Ιούνιο σε δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα ήταν στα 749,11 ευρώ μεικτά ενώ στους ασφαλισμένους του δημοσίου τομέα ήταν στα 1.224,45 ευρώ μεικτά. Δηλαδή υπήρχε μια διαφορά της τάξεως του 475,34 ευρώ μεταξύ των συντάξεων αυτών.

Και αυτό δημιουργεί μεγάλες ανισότητες ανάμεσα σε εργαζόμενους της ίδιας ηλικίας και ετών ασφάλισης, με τους μεγάλους τυχερούς να είναι εκείνοι που έχουν εργοδότη το Δημόσιο. Επίσης τα ίδια στοιχεία της έκθεσης έδειξαν πως οι νέοι συνταξιούχοι τον μήνα Ιούνιο ήταν 1.272.

Γιατί υπάρχει απόκλιση

Πάντως δύο είναι οι βασικοί λόγοι που υπάρχει σημαντική απόκλιση στα ποσά χορήγησης των συντάξεων  του ιδιωτικού τομέα με αυτά του δημοσίου.

Ο ένας είναι τα περισσότερα έτη ασφάλισης και ο άλλος είναι η συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη για τους δημοσίους υπαλλήλους. Σημειώνεται δε πως στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι προτιμούν να λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη με τις μητέρες ανηλίκων να κρατούν τα ηνία.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.