Quantcast
Έρχεται διπλή αύξηση στις συντάξεις - Πότε θα δοθεί και ποιοι είναι οι κερδισμένοι - enikonomia.gr
share

Έρχεται διπλή αύξηση στις συντάξεις – Πότε θα δοθεί και ποιοι είναι οι κερδισμένοι

δημοσιεύτηκε:

Διπλή αύξηση αναμένεται να δοθεί από το 2025 στις μέσες και στις μεγάλες συντάξεις ασφαλισμένων.

Αυτό θα γίνει επειδή θα μειωθεί η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης στις κύριες συντάξεις και επειδή  αναμένεται να καταργηθεί πλήρως η ΕΑΣ στις επικουρικές συντάξεις. Αυτό που εξετάζεται να γίνει στις επικουρικές συντάξεις είναι να καταργηθεί πλήρως η εισφορά που επιβάλλεται σε ποσά συντάξεων έως 350 ευρώ και να είναι αναλογικότερη η αντιμετώπιση στις μεγαλύτερες με κράτηση στο υπερβαίνον του πλαφόν ποσό. Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν η επικουρική σύνταξη του ασφαλισμένου είναι 450 ευρώ τότε να γίνεται κράτηση στα 150 ευρώ.

Τα παραπάνω φαίνεται πως θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Σημειώνεται πως το ποσοστό της αύξησης στις παραπάνω συντάξεις εκτιμάται πως θα είναι σε μηνιαία βάση μεταξύ 40 ευρώ και 220 ευρώ σε 550.000 ασφαλισμένους. Δηλαδή αυτό θα αφορά εκείνους που παίρνουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Τι θα περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Όπως όλα δείχνουν εντός του φθινοπώρου αναμένεται να κατατεθούν κάποιες  αλλαγές στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Μερικές από  αυτές θα αφορούν μεταξύ άλλων:

1.Την ελάφρυνση των κρατήσεων

Ο στόχος είναι να γίνονται κρατήσεις  μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου και όχι από το πρώτο ευρώ. Δηλαδή οι κρατήσεις να γίνονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που γίνονται στη φορολογία εισοδήματος με τους φορολογικούς συντελεστές. Ενδεικτικά αναφέρεται πως κάποιος που λαμβάνει σήμερα σύνταξη 1.500 ευρώ:

  • ‘Εχει σήμερα ΕΑΣ 3%. Το ποσοστό αυτό επιβάλλεται σε ολόκληρο το ποσό των 45 ευρώ.
  •  Εάν όμως με το νέο σύστημα η ΕΑΣ  επιβληθεί μόνο στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ με έναν συντελεστή 10% στα 100 ευρώ τότε η αύξηση στην κύρια σύνταξη θα είναι 30 ευρώ και επιπλέον 15 ευρώ στην επικουρική σύνταξη.

2. Τη μείωση των συντελεστών της ΕΑΣ από το δεύτερο κλιμάκιο και πάνω.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες το επικρατέστερο σενάριο είναι οι νέοι συντελεστές να διαμορφωθούν στα τέσσερα πρώτα κλιμάκια ως εξής:

  • Για τις συντάξεις 1.400 ευρώ – 1.700 ευρώ να επιβληθεί ΕΑΣ 3%
  • Για τις συντάξεις  1.701 ευρώ – 2.000 ευρώ να  επιβληθεί ΕΑΣ 4% από 6% που είναι σήμερα
  • Για τις συντάξεις  2.300 ευρώ – 2.600 ευρώ να επιβληθεί ΕΑΣ 6% από 9% που είναι σήμερα

Ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια αλλαγή στην ΕΑΣ που επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 2.600 ευρώ.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.