Quantcast
«Appodixi»: Πότε θα ενεργοποιηθεί το μπόνους 3.000 ευρώ για «μαϊμού» αποδείξεις - enikonomia.gr
share

«Appodixi»: Πότε θα ενεργοποιηθεί το μπόνους 3.000 ευρώ για «μαϊμού» αποδείξεις

δημοσιεύτηκε:

Η απόφαση για την ενεργοποίηση του μπόνους έως 3.000 ευρώ σε πολίτες που καταγγέλλουν στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ  «Appodixi» περιστατικά με «μαϊμού» αποδείξεις επιχειρήσεων αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται δε πως η εν λόγω διάταξη που συμπεριλαμβάνεται σε σχετικό νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί από τον Δεκέμβριο. Ωστόσο η Αρχή έχει καθυστερήσει να εκδώσει την υπουργική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιτίας της νομοθετικής αντιμετώπισης των επώνυμων καταγγελιών ώστε να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες για τους καταγγέλλοντες και να μην δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους. Διευκρινίζεται πως το μέτρο αυτό δεν ισχύει αναδρομικά και αφορά τις καταγγελίες που έγιναν από την ψήφιση του νόμου και μετά.

Παράλληλα επισημαίνεται πως οι πολίτες μέσω της εφαρμογής «Appodixi» στα κινητά τους τηλέφωνα μπορούν σκανάρουν από τον Σεπτέμβριο του 2022 τις αποδείξεις και να ελέγχουν την εγκυρότητά τους. Σημειώνεται δε πως το μπόνους αυτό χορηγείται με ειδική διαδικασία στο πολίτη μόνο εάν αποδειχθεί η φοροδιαφυγή του επαγγελματία που κατήγγειλε ο καταναλωτής.

Το μπόνους

Επίσης επισημαίνεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, το μπόνους  ανέρχεται στο δεκαπλάσιο  της αξίας  της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής για το οποίο έγινε η καταγγελία συμπεριλαμβανομένου  του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε μια καμία περίπτωση δεν θα είναι χαμηλότερη των 100 ευρώ αλλά ούτε και υψηλότερη των 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα τότε το μπόνους υπολογίζεται επί του εκδοθέντος  φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

Το μπόνους:

  • δεν εμπίπτει σε μια καμία κατηγορία  εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο κράτηση, τέλος ή εισφορά υπερ του Δημοσίου
  • δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού  ή προνοιακού χαρακτήρα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.