Quantcast
Ρεύμα: Έπεσε σήμερα η τιμή του στην Ελλάδα - Οι προβλέψεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Έπεσε σήμερα η τιμή του στην Ελλάδα – Οι προβλέψεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

δημοσιεύτηκε:

Σημαντική πτώση της τάξεως του 16% καταγράφει σήμερα η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα euenergy.live , η τιμή ρεύματος στην Ελλάδα ανήλθε σήμερα 123.17 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 145.93 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες.

Σημειώνεται δε πως για τον μήνα Αύγουστο η μέση τιμή του ρεύματος στο πράσινο τιμολόγιο τριών μεγαλύτερων εταιρειών ανέρχεται στα 14,5 λεπτά μετά την κρατική επιδότηση που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ενώ για τον μέσο όρο όλης της αγοράς, η χρέωση ρεύματος  είναι στα 16,6 λεπτά μαζί με την κρατική  επιδότηση.

Ρεύμα: Ποιες είναι οι εκτιμήσεις  για την τιμή του για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Όπως όλα δείχνουν οι τιμές ρεύματος στους λογαριασμούς των καταναλωτών αναμένεται να κινηθούν τους μήνες  Σεπτέμβριο και Οκτώβριο στα ίδια περίπου επίπεδα με εκείνα του Αυγούστου χωρίς την κρατική επιδότηση. Δηλαδή η τιμή ρεύματος στο πράσινο τιμολόγιο υπολογίζεται πως θα διαμορφωθεί μεταξύ 16 λεπτά και 17 λεπτά την κιλοβατώρα. Μάλιστα εκτιμάται δε πως η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος θα κινηθεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο πάνω από τα επίπεδα των 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα εάν βέβαια συνεχίσουν την εκπτωτική πολιτική  τους και το επόμενο διάστημα οι πάροχοι. 

Ενώ όσον αφορά στο εάν θα δοθεί κρατική επιδότηση και στους λογαριασμούς ρεύματος μηνός Σεπτεμβρίου επισημαίνεται πως αυτό θα εξαρτηθεί  από το ποια θα είναι η τελική τιμή της χονδρικής. Υπενθυμίζεται δε πως η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε τον Αύγουστο στους ηλεκτροπαραγωγούς  προβλέπει τη δυνατότητα να παραταθεί το μέτρο αυτό για επιπλέον 2 μήνες, δηλαδή μέχρι και τον Οκτώβριο.

Πώς θα επηρεάσει η τιμή του φυσικού αερίου τα τιμολόγια ρεύματος μηνός Οκτωβρίου

Εάν παραμείνει η τιμή του φυσικού αερίου στα επίπεδα των 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τότε η επίπτωση αυτή θα αποτυπωθεί στους λογαριασμούς ρεύματος μηνός Οκτωβρίου των καταναλωτών και όχι του επόμενου μήνα επειδή η χώρα μας εφαρμόζει το μοντέλο τιμολόγησης “month ahead”.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τιμή ρεύματος στην αγορά χονδρικής θα κινηθεί μεταξύ 110 ευρώ και 115 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο τότε οι πάροχοι θα πρέπει να κάνουν μια έκπτωση στη τιμή του ρεύματος  μεταξύ 8% και 10% προκειμένου να συγκρατηθούν οι λιανικές τιμές στα επίπεδα των 15 λεπτών ανά  κιλοβατώρα.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.