Quantcast
Φωτιά στην Αττική: Όσα συζητήθηκαν στην διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό - Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων - enikonomia.gr
share

Φωτιά στην Αττική: Όσα συζητήθηκαν στην διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό – Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων

δημοσιεύτηκε:

Μία ώρα διήρκεσε η ευρεία διυπουργική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία υπό τον πρωθυπουργό, αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων από την φωτιά στην Βορειοανατολική Αττική.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 σε πρώτο πλάνο μπήκαν η αποκατάσταση των ζημιών και η ανακούφιση των πληγέντων, καθώς είναι στοίχημα της κυβέρνησης όλα αυτά να γίνουν με τυποποιημένες διαδικασίες και να δρομολογηθούν το ταχύτερο δυνατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε και ένας πρώτο απολογισμός για το πώς εξελίχτηκε η φωτιά στην Βορειοανατολική Αττική, τα τελευταία δύο 24ωρα. Δηλαδή εξετάστηκε αν υπήρξαν υστερήσεις του μηχανισμού και πώς πήγε η κατάσταση στο πεδίο της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, από τα καμένα, μόνο το 10% είναι δασικές εκτάσεις, ενώ οι οικίες, αγροικίες, και επιχειρήσεις που έχει διαπιστωθεί με ζημιές είναι λιγότερες από 100.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το γενικότερο επίπεδο που βρέθηκε η πολιτική προστασία τις τελευταίες δύο ημέρες στην φωτιά της Βορειοανατολικής Αττικής, διαπίστωσε δε και πολύ βελτιωμένο τον συντονισμό ανάμεσα στις συναρμόδιες υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να αποδομηθεί η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει φέτος στην Πολιτική Προστασία». Σε ότι αφορά τα εναέρια μέσα (για τα οποία έγινε πολλή κριτική από την αντιπολίτευση) ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε ότι «είναι η πρώτη φορά φέτος και αυτό αποτελεί κατάκτηση που η επιλογή για τις πτήσεις, αλλά και για τα δρομολόγια γίνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες, σύμφωνα με υπηρεσιακές ανάγκες, χωρίς την ανάμιξη πολιτικών παραγόντων.
Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα πρώτα μέτρα περιλαμβάνουν :

-Αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής η οποία θα είναι 10.000 ευρώ για σπίτια που χαρακτηρίστηκαν κόκκινα και 5000 ευρώ για σπίτια που χαρακτηρίστηκαν κίτρινα.-
-Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης από 300έως 500 ευρώ
-Πρώτη αρωγή και προκαταβολή για πληγείσες επιχειρήσεις ύψους 2000 ευρώ για μεσαίου εύρους ζημιές και 4000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιών.
-Αναστολή προκαταβολής φορολογικών υποχρεώσεων
-Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
-Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών
-Έκτακτη χρηματοδότηση των ΟΤΑ 4,7 εκατομμυρίων ευρώ σε οκτώ Δήμους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι, με τις συνθήκες δυστυχώς να γίνονται όλο και δυσκολότερες», τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός κατά την διυπουργική σύσκεψη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ότι «έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη σε όσους χειρίζονται την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναέριων μέσων».

Επιπλέον, συζητήθηκαν εκτενώς και συνολικά τα ζητήματα αποκατάστασης της περιοχής, με επίκεντρο την κρατική αρωγή των πληγέντων, την ενίσχυση και στήριξη των δήμων, η κατάσταση των υποδομών στις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και οι αποζημιώσεις σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που ξεκινούν άμεσα.

Μάλιστα, ειδική αναφορά έγινε στις εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στην κατάσταση των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων που εκκενώθηκαν και τα οποία θα επαναλειτουργήσουν στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Στη σύσκεψη εκτός του Πρωθυπουργού, και του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια, συμμετείχαν, επίσης, οι υπουργοί, ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, οι υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ‘Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, οι υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και Χρήστος Τριαντόπουλος, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο διοικητής του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Δημήτρης Μάλλιος, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Θοδωρής Βαγιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος. Στην σύσκεψη συνδέθηκαν επίσης οι κ. Στυλιανίδης, Παπαθανάσης Σταμπουλίδης, Πετραλιάς και Κοντογεώργης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.