Quantcast
Συντάξεις χηρείας: Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις περικοπές, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ - enikonomia.gr
share

Συντάξεις χηρείας: Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις περικοπές, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφα μετρά χρόνος για την λήψη νέων αποφάσεων μεταξύ του αρμόδιου υπουργείου και του Γραφείου του Πρωθυπουργού αναφορικά με το θέμα των περικοπών στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα. Για το θέμα αυτό μίλησε στις 11 Αυγούστου του 2024 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Ηλίας Τσούνης σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ.

«Αναμένουμε τις αποφάσεις που θα πάρει το Ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Η υπόθεση είναι στο Ανώτατο Πολιτικό επίπεδο. Είναι μια υπόθεση κοινωνικά ευαίσθητη. Δεν είναι κάτι που θα αποφασιστεί εν μια νυκτί. Υπάρχει η συζήτηση μεταξύ του υπουργείου και του Γραφείου του Πρωθυπουργού. Άρα είναι μια υπόθεση που βρίσκεται στο Ανώτατο Πολιτικό επίπεδο. Οι συνάνθρωποι μας, οι συμπολίτες μας  να είναι ήρεμοι και ήσυχοι κανένας δεν θα αδικηθεί και θα γίνει αυτό που πρέπει» είπε αναφερόμενος στο θέμα των περικοπών συντάξεων χηρείας  του ιδιωτικού τομέα. 

Όσον αφορά στο εάν θα πρέπει να δώσουν αναδρομικά τα υψηλότερα ποσά συντάξεων χηρείας  που πήραν διευκρίνισε πως  «σε αυτούς που δεν έγινε η περικοπή υπάρχει ο φόβος μήπως έρθει το Δημόσιο… ο ΕΦΚΑ και ζητήσουν αναδρομικά αυτά τα 3 με 4 χρόνια τη διαφορά δηλαδή της περικοπής… της μισής σύνταξης. Είχε βγει ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος προ κάποιων μηνών και είχε πει πως εξετάζονται διάφορα σενάρια για τις συντάξεις χηρείας και πως εάν υπάρξει η σκέψη αυτά τα χρήματα να καταβληθούν από τους συνταξιούχους θα γίνουν σε μακροχρόνο. Δηλαδή θα γίνουν σε πολλές δόσεις. Ας αναμένουμε τις αποφάσεις που θα ληφθούν τους επόμενους μήνες».

«Εάν ληφθεί η απόφαση τα χρήματα αυτά να επιστραφούν- όπως ορίζει ο νόμος  -τότε δικαίως θα επιστραφούν. Οι πολίτες δεν φταίνε για αυτό. Ωστόσο αυτό θα είναι το δίκαιο και προς τους υπόλοιπους συνταξιούχους που έγινε η περικοπή. Ας αναμένουμε τις αποφάσεις. Νομίζω ότι τους επόμενους μήνες.. μέσα στο επόμενο εξάμηνο – δεν ξέρω τον ακριβή χρόνο  αλλά βάζω ένα χρονικό περιθώριο το οποίο εκτιμώ πως είναι λογικό  -θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις και δεν χρειάζεται κανένας να έχει ανησυχία. Όλα θα γίνουν όπως πρέπει σύννομα και με κοινωνική δικαιοσύνη» συμπλήρωσε.

Τι ισχύει για τον δημόσιο τομέα

Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα περικοπών των συντάξεων χηρείας του δημοσίου τομέα. « O δικαιούχος ή δικαιούχος παίρνει το 70% της σύνταξης που θα έπαιρνε εάν ήταν εν ζωή αυτός που έχει φύγει από την ζωή. Υπάρχει μια προϋπόθεση μετά την τριετία .Άρα παίρνει το 70% ο χήρος ή χήρα μετά την τριετία. Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις εάν εργάζεται, εάν έχει παντρευτεί ξανά ή εάν παίρνει σύνταξη εξ’ ιδίου δικαιώματος…. δική του ή δική της σύνταξη και γίνεται μια περαιτέρω περικοπή κατά το ήμισυ. Δηλαδή πηγαίνει στο 35% της αρχικής. Έχει δηλαδή  50% περικοπή το 70%. Αυτό συνέβη στον δημόσιο τομέα. Δηλαδή όσοι εργάζονταν στο δημόσιο τομέα. Αυτή η περικοπή συνέβη εφόσον υπήρχαν οι προϋποθέσεις » σημείωσε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.