Quantcast
ΕΦΚΑ: Πότε θα δοθούν οι πρώτες συντάξεις στους οφειλέτες - Οι προϋποθέσεις για ένταξη στην νέα ρύθμιση οφειλών - enikonomia.gr
share

ΕΦΚΑ: Πότε θα δοθούν οι πρώτες συντάξεις στους οφειλέτες – Οι προϋποθέσεις για ένταξη στην νέα ρύθμιση οφειλών

δημοσιεύτηκε:

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποδοθούν οι πρώτες συντάξεις σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που έχουν χρέη έως 30.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ. Αυτό υπολογίζεται πως αφορά 25.000 οφειλέτες. Υπενθυμίζεται πως εγκύκλιο για το θέμα αυτό εξέδωσε πρόσφατα ο ΕΦΚΑ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, ο πολίτης θα έχει προθεσμία 2 μηνών από την χρονική στιγμή που ο Φορέας θα του κοινοποιήσει  το σχετικό έγγραφο οφειλής προκειμένου να αποφασιστεί για το εάν θα ενταχθεί ή όχι στη διαδικασία ο οφειλέτης.

Εάν το συνολικό ποσό οφειλών ξεπερνά το ποσό των 30.000 ευρώ ή το ποσό των  10.000 ευρώ κατά περίπτωση, τότε ο Φορέας θα κοινοποιεί ένα έγγραφο οφειλής προκειμένου ο ασφαλισμένος να πληρώσει το υπερβάλλον ποσό εφάπαξ και μετά να μπορέσει να ενταχθεί στις διατάξεις της ρύθμισης.

Για την περάτωση της διαδικασίας θα παρακρατείται το 60% της σύνταξης έως ότου το χρέος να υποχωρήσει από τις 30.000 ευρώ  στις 20.000 ευρώ εάν πρόκειται για τον ελεύθερο επαγγελματία και από τις 10.000 ευρώ στις 6.000 ευρώ για τον αγρότη.

Επίσης το μηνιαίο συμψηφιζόμενο ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 333,33 ευρώ αν πρόκειται για οφειλέτη ελεύθερο επαγγελματία και των 100 ευρώ αν πρόκειται για οφειλέτη αγρότη, ασφαλισμένο στον  π. ΟΓΑ. Από το όριο των 20.000 ευρώ ή των 6.000 ευρώ αντίστοιχα και μέχρι τον μηδενισμό του χρέους η εξόφληση θα γίνεται σε 60 μηνιαίες δόσεις όπως ακριβώς ισχύει  έως σήμερα.

Τι άλλο αναφέρει η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ

Επίσης η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ με θέμα την αύξηση ορίου οφειλών συνταξιοδότησης αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

1.Οι προϋποθέσεις 

Ο ενδιαφερόμενος για να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση οφειλών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 της ΚΥΑ, θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Οι οφειλές του προς τον e-ΕΦΚΑ να μην υπερβαίνουν τις  30.000 ευρώ και ειδικά προς τον π. ΟΓΑ τις  10.000 ευρώ. Όπως είναι γνωστό, ως οφειλές νοείται το συνολικά οφειλόμενο ποσό από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Ως οφειλές για τον π. ΟΓΑ, ειδικότερα, νοείται το συνολικά οφειλόμενο ποσό από εισφορές για υπαγωγή στον Κλάδο Κύριας και Πρόσθετης ασφάλισης καθώς και για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης στον π. ΟΓΑ.

β) Να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του ή εφόσον έχει χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 40 ετών, το 62ο έτος της ηλικίας του.

γ) Να έχει καταβάλει-εξοφλήσει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20  ετών ή 6.000 ημερών ασφάλισης, ανεξάρτητα από τον πρώην φορέα που συμμετέχει στην απονομή της σύνταξης.

δ) Οι τραπεζικές του καταθέσεις να μην ξεπερνούν το ποσό των:

  • Των 12.000 ευρώ γενικά ή
  • Των 6.000  ευρώ, εφόσον πρόκειται για οφειλέτη αποκλειστικά προς τον π. ΟΓΑ.

Ειδικά, για το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων λαμβάνεται υπόψη:

Α) Το ύψος του συνολικού ποσού καταθέσεων σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται στο όνομα του οφειλέτη κατά το κλείσιμο του μήνα που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση καθώς και

Β) Ο μέσος όρος του τελευταίου δωδεκαμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

2. Η διαδικασία αίτησης υπαγωγής  (Άρθρο 3)

1) Η αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις της παρούσας ρύθμισης υποβάλλεται μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης.

2) Μαζί με την αίτηση υπαγωγής ο ασφαλισμένος θα παρέχει τη συγκατάθεσή του στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για κοινοποίηση στον e-ΕΦΚΑ των εγγράφων και των στοιχείων που απαιτούνται για την εφαρμογή της παρούσας.

Η αίτηση συνεπάγεται νόμιμη άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων του άρθρου 1 του ν.δ. 1059/1971 (Α’ 270) και του φορολογικού απορρήτου του άρθρου 21 του ν. 5104/2024 (Α’ 58).

3) Στην αίτηση υπαγωγής που επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Δήλωση του αριθμού των λογαριασμών που τηρούνται στο όνομα του ασφαλισμένου και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο αυτοί τηρούνται.

β) Δήλωση ότι το υπόλοιπο των ως άνω λογαριασμών κατά το κλείσιμο του μήνα που προηγείται της υποβολής της αίτησης και ο μέσος όρος των καταθέσεων κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της υποβολής της αίτησης, δεν υπερβαίνουν το κατά περίπτωση όριο των 12.000 ευρώ ή των 6.000 ευρώ, της περ. δ. της παρ. 1 του άρθρου 2 της ΚΥΑ.

γ) Δήλωση ότι πληροί τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις των περ. β και γ της παρ. 1 του άρθρου 2 της ΚΥΑ, δηλαδή το κατά περίπτωση ηλικιακό όριο καθώς και τον 20ετή χρόνο ασφάλισης για τον οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές.

Τα αναγκαία προσωπικά στοιχεία του αιτούντος διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τα οποία θα ανακτώνται εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών στοιχεία αναφορικά με τα καταθέσεις που τηρούνται σε αυτά, καθώς και την αξία αποτίμησής τους.

Συγκεκριμένα, θα ανακτώνται τα εξής στοιχεία:

α. Αριθμός αίτησης

β. ΑΦΜ χρηματοδοτικού φορέα

γ. ΑΦΜ δικαιούχου

δ. Κωδικός χρηματοοικονομικού προϊόντος

ε. Είδος χρηματοοικονομικού προϊόντος

στ. Αξία χρηματοοικονομικού προϊόντος

ζ. Μέσος όρος τελευταίου δωδεκαμήνου

η. Ένδειξη κατάθεσης

θ. Δεσμευμένο ποσό

ι. Είδος κατάθεσης

ια. Ημερομηνία αποτίμησης

ιβ. Νόμισμα

Τα στοιχεία α’ έως ιβ’ αντλούνται αυτόματα με εικόνα κλεισίματος του μήνα που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Ο έλεγχος εκπλήρωσης των κριτηρίων υπαγωγής στη ρύθμιση πραγματοποιείται βάσει:

α) των δηλωθέντων από τον αιτούντα στοιχείων και

β) των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων ως προς αυτά.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.