Quantcast
Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) των συνταξιούχων: Τρία σενάρια για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ - enikonomia.gr
share

Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) των συνταξιούχων: Τρία σενάρια για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

δημοσιεύτηκε:

Νέες εξαγγελίες για την αναμόρφωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) των συνταξιούχων αναμένεται κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο αυτό αφορά εφαρμόζεται από το 2010 και αφορά σχεδόν 400.000 συνταξιούχους. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης φαίνεται πως επεξεργάζεται τρία σενάρια αναφορικά με την Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) των συνταξιούχων προκειμένου να ελαφρύνει τους συγκεκριμένους φορολογούμενους .

Τα τρία σενάρια

Το πρώτο σενάριο:  Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι συντελεστές της ΕΑΣ θα αυξηθούν ελαφρώς προκειμένου αυτοί να επιβάλλονται μόνο στο τμήμα της σύνταξης  του ασφαλισμένου που υπερβαίνει το πλαφόν του κάθε κλιμακίου και όχι στο σύνολο της. Δηλαδή εξετάζεται να εφαρμοστεί το μοντέλο της φορολόγησης των εισοδημάτων.

Το δεύτερο σενάριο: Σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο, θα παραμείνει ο ίδιος τρόπος που επιβάλλεται η ΕΑΣ σε όλη τη σύνταξη και από το πρώτο ευρώ. Επίσης επισημαίνεται πως εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο τότε η κλιμάκωση των συντελεστών της ΕΑΣ στο δεύτερο, στο τρίτο και στο τέταρτο κλιμάκιο δεν θα είναι απότομη αλλά θα γίνει πιο δίκαιη για όσους παίρνουν σύνταξη έως και 2.600 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρει πως ο συντελεστής στο δεύτερο  κλιμάκιο θα πηγαίνει από το 3% στο 4% και δεν θα διπλασιάζεται στο 6%, στο τρίτο κλιμάκιο ο συντελεστής θα μειωθεί στο 5% από 7% και στο τέταρτο κλιμάκιο ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 6% από 9%. Ωστόσο οι συντελεστές της ΕΑΣ  για τις συντάξεις άνω των 2.600 ευρώ δεν φαίνεται να αλλάζουν.

Τρίτο σενάριο: Το σενάριο αυτό προβλέπει την κατάργηση της ΕΑΣ για το κομμάτι της επικουρικής σύνταξης και αυτό θα έχει ένα μηνιαίο όφελος  της τάξεως του 10 ευρώ με 71 ευρώ  για τους συνταξιούχους.

Τι ισχύει σήμερα 

Σύμφωνα με τη υφιστάμενη νομοθεσία,  η ΕΑΣ επιβάλλεται με συντελεστές από 3% έως 14% στους πολίτες που λαμβάνουν κύρια σύνταξη άνω των 1400 ευρώ και επικουρική άνω των 300 ευρώ (με συντελεστές 3% έως και 10%). Αναλυτικά:

    • Για συντάξεις μεταξύ 1.400 ευρώ και 1.700 ευρώ επιβάλλεται ΕΑΣ με συντελεστή 3%
    • Για συντάξεις μεταξύ 1.701 ευρώ και 2.000 ευρώ επιβάλλεται ΕΑΣ με συντελεστή 6%
    • Για συντάξεις μεταξύ 2.001 ευρώ και 2.300 ευρώ επιβάλλεται ΕΑΣ με συντελεστή 7%
    • Για συντάξεις μεταξύ 2.301 ευρώ και 2.600 ευρώ επιβάλλεται ΕΑΣ με συντελεστή 9%
    • Για συντάξεις μεταξύ 2.601 ευρώ και 2.900 ευρώ επιβάλλεται ΕΑΣ με συντελεστή 10%
    • Για συντάξεις μεταξύ 2.901 ευρώ και 3.200 ευρώ επιβάλλεται ΕΑΣ με συντελεστή 12%
    • Για συντάξεις μεταξύ 3.201 ευρώ και 3.500 ευρώ επιβάλλεται ΕΑΣ με συντελεστή 13%
    • Για συντάξεις >3.500 ευρώ επιβάλλεται ΕΑΣ με συντελεστή 14 %

 

 

 

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.