Quantcast
Πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ: Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ - enikonomia.gr
share

Πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ: Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

δημοσιεύτηκε:

Ελέγχους σε συμβολαιογράφους και σε υποθηκοφύλακες για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ διενεργεί η ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Β’ 4653/09.08.2024):

  • Το έτος 2024 διενεργούνται απομακρυσμένοι έλεγχοι από τα Τμήματα ή Γραφεία Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) ή από τα Τμήματα Φορολογίας Κατοχής Ακινήτων των Κέντρων Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ), για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 54Α του ν. 4987/2022 (Α’ 206) από συμβολαιογράφους ή/και από υποθηκοφύλακες/ προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων για το έτος 2023.
  •  Οι προς έλεγχο υποθέσεις κατατάσσονται ανά υπηρεσία, κατόπιν εφαρμογής των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα της παρούσας και τα οποία δεν δημοσιοποιούνται.
  • Ο τύπος και το περιεχόμενο της εντολής ελέγχου και της πράξης επιβολής προστίμου έχουν ως τα συνημμένα Υποδείγματα 1 και 2 αντίστοιχα, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας

Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ  εδώ

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι συμβολαιογράφοι

Μάλιστα σύμφωνα με το άρθρο 54Α, οι συμβολαιογράφοι  θα πρέπει να  επισυνάπτουν στα συμβόλαια δικαιοπραξιών επί ακινήτων το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, το οποίο θα επιβεβαιώνει πως το ακίνητο έχει δηλωθεί και πως οι σχετικοί φόροι έχουν καταβληθεί για τα προηγούμενα 5 ή 6 χρόνια ανάλογα με την περίπτωση.

Επίσης επισημαίνεται πως  τους ελέγχους για την ορθή εφαρμογή του άρθρου 54Α  τους διεξάγουν  τα Τμήματα ή τα Γραφεία Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους των ΔΟΥ ή τα Τμήματα Φορολογίας Κατοχής Ακινήτων των ΚΕΦΟΚ. Ο στόχος είναι να ελεγχθεί η συμμόρφωση με τις διατάξεις που αφορούν τις δικαιοπραξίες επί ακινήτων.

Ενώ  οι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων είναι υποχρεωμένοι να αρνηθούν τη μεταγραφή ή την καταχώριση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου, αν δεν μνημονεύεται και επισυνάπτεται το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Αυτή η απαίτηση ισχύει και για την καταχώριση κατακυρωτικής έκθεσης από εκούσιο πλειστηριασμό, καθώς και για την αποδοχή κληρονομιάς.

Τα πρόστιμα 

Πρόστιμα από 100 ευρώ έως 1.000 ευρώ  θα πληρώνουν οι συμβολαιογράφοι, οι  φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους. Το ποσό του προστίμου θα διαμορφώνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.