Quantcast
ΟΟΣΑ: Μειώθηκε το πραγματικό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών - Τι αναφέρει έκθεση - enikonomia.gr
share

ΟΟΣΑ: Μειώθηκε το πραγματικό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών – Τι αναφέρει έκθεση

δημοσιεύτηκε:

Στο φως της δημοσιότητας δόθηκαν τα νέα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ για το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών τόσο της  Ελλάδας όσο και υπόλοιπων  κρατών -μελών του Οργανισμού.

Όσον αφορά στη χώρα μας  επισημαίνεται πως το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1,86% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και κατά 1,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Παράλληλα επισημαίνεται πως  το εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε συνολικά κατά 0,9% σε όλα τα κράτη – μέλη του ΟΟΣΑ. Σημειώνεται δε πως η Ελλάδα, μαζί με την Αυστρία (-2% μεταξύ 2023 και 2024) ήταν τα μοναδικά κράτη μέλη του ΟΟΣΑ  που είχαν μείωση στο πραγματικό εισόδημα τους τα νοικοκυριά.

Αξιοσημείωτο είναι πως η Ελλάδα, βρίσκεται πολύ κάτω από μέσο όρο του εισοδήματος  των κρατών – μελών του ΟΟΣΑ -ήταν  στην τελευταία θέση της κατάταξης – καθώς ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 79,65 μονάδες από 122 μονάδες που είναι ο μέσος δείκτης του Οργανισμού.

Τι έδειξαν τα στοιχεία  για άλλες χώρες

Επίσης ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως σε όλες τις οικονομίες της G7 αυξήθηκε το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Πάντως την μεγαλύτερη αύξηση στον ΟΟΣΑ όσον αφορά το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών την κατέγραψε  η Ιταλία  (με 3,4%). Αυτό συνέβη επειδή αυξήθηκαν οι αποδοχές  των εργαζομένων και των κοινωνικών μεταβιβάσεων σε είδος και αντιστράφηκε με αυτόν τον τρόπο η  πτώση του προηγούμενου τριμήνου.

Αλλά και η  Γερμανία σημείωσε αύξηση κατά 1,4% στο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και έναντι 0,1%, το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Αυτό συνέβη εν μέρει επειδή αυξήθηκαν οι αποδοχές  των εργαζομένων, ενώ το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ  κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 0,2% έναντι ύφεσης 0,6% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Ενώ στην Γαλλία αυξήθηκε κατά 0,6% το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών. Αυτό έγινε κυρίως επειδή αυξήθηκαν οι βασικές συνταξιοδοτικές παροχές .

Αξιοσημείωτο είναι δε πως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πιο μικρές αυξήσεις της τάξεως του 0,3% και 0,2% αντίστοιχα στο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών.

Επίσης η  Πολωνία κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 10,2% στο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών. Αυτό συνέβη  κυρίως επειδή αυξήθηκαν οι αποδοχές των εργαζομένων αλλά και οι κοινωνικές παροχές  εκτός των κοινωνικών μεταβιβάσεων σε είδος και του εισοδήματος περιουσίας. Το τελευταίο υπερτριπλασιάστηκε στην Πολωνία από τα τέλη του 2021, κυρίως λόγω των αυξημένων εσόδων από τόκους εν όψει των υψηλότερων επιτοκίων.

Στον  Καναδά αυξήθηκε κατά 0,6% το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών έπειτα από μια ανάκαμψη της τάξεως του 0,5%  που είχε στο τέταρτο τρίμηνο του 2023. Το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το Καναδά μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2024.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.