Quantcast
Ασφαλιστικές εισφορές: Νέα μείωση 0,5% σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2025 - Τα σενάρια για το 2027 - enikonomia.gr
share

Ασφαλιστικές εισφορές: Νέα μείωση 0,5% σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2025 – Τα σενάρια για το 2027

δημοσιεύτηκε:

Μείωση στις ασφαλιστικές  εισφορές κατά περίπου 0,5% σχεδιάζει η κυβέρνηση με τον καινούργιο χρόνο, ώστε να δοθεί μια «ανάσα» στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

Βάσει του σχεδιασμού, οι συνολικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα θα διαμορφωθούν στο 35,66% του εκάστοτε μισθού, από 36,16% που είναι σήμερα, και θα απομένει ένα 0,5 της μονάδας το οποίο, βάσει του σχεδιασμού, θα μειωθεί εντός του 2027. Αν και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζεται ως ιδιαίτερα ισχυρό το ενδεχόμενο η πρώτη μείωση, κατά 0,5 της μονάδας, να γίνει αποκλειστικά στις εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες, ώστε από 22,29% που είναι σήμερα να διαμορφωθούν σε 21,79% το 2025.

Και αυτό επειδή οι αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά το κόστος για τις επιχειρήσεις, καθώς ήδη είναι αδικαιολόγητα υψηλή στην Ελλάδα η «φοροασφαλιστική σφήνα» (tax wedge), δηλαδή το τι κοστίζει στην επιχείρηση συνολικά ο εργαζόμενος σε σχέση και με το τι τελικά αυτός εισπράττει καθαρά (ως διαθέσιμο εισόδημα).

Συζητήσεις γίνονται άλλωστε και για το εάν είναι δημοσιονομικά δυνατό η επόμενη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά μισή μονάδα να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το 2027. 

Οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, με δεδομένο ότι καθεμία ποσοστιαία μονάδα λιγότερη «κοστίζει» πάνω από μισό δισ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που δεν μπορούν να λείψουν από τον ΕΦΚΑ ή από τις παροχές υγείας ή ακόμη και από τις παροχές επιδομάτων ανεργίας.

Να σημειωθεί ότι η μείωση κατά 4,4 μονάδες που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια προήλθε από μη ανταποδοτικές εισφορές (κατάρτισης, εργατικής εστίας κ.ά.) και από την εισφορά ανεργίας, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν μειωθεί οι εισφορές για σύνταξη και ασθένεια. Βάσει του σχεδιασμού, πάντως, η πρώτη μείωση κατά μισή μονάδα θα γίνει τον επόμενο χρόνο, με το δημοσιονομικό κόστος να έχει ήδη υπολογιστεί σε 247 εκατ. ευρώ. Συνολικά το κόστος θα ανέλθει σε 540 εκατ. ευρώ, καθώς η δεύτερη δόση της μείωσης, που θα εφαρμοστεί το 2027, έχει προϋπολογιστεί σε 293 εκατ. ευρώ.

Ένα μέρος των απαιτούμενων κεφαλαίων θεωρείται δεδομένο ότι θα βρεθεί από τη νέα αύξηση των μισθών παράλληλα με την αύξηση της απασχόλησης. Άλλωστε στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι ο στόχος για αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ δεν μπορεί να επιτευχθεί εύκολα, εάν δεν παρασχεθούν κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, πολλώ δε μάλλον όταν η τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού οδήγησε σε αύξηση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων κατά 4,4%. Βέβαια, η αύξηση αυτή έφερε στον ΕΦΚΑ αυξημένα έσοδα κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, κερδίζει έδαφος το σενάριο που θέλει την πρώτη μείωση να αφορά αποκλειστικά τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να λειτουργήσει ως κίνητρο για αύξηση των μισθών.

Το πολύ υψηλό μη μισθολογικό κόστος εξάλλου αποτελεί, σύμφωνα με όλες τις μελέτες, ένα εξαιρετικά σημαντικό αντικίνητρο για την περαιτέρω αύξηση κυρίως των μέσων και των υψηλών αμοιβών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 6 στα 10 ευρώ που δίνει ένας εργοδότης για έναν καλοπληρωμένο εργαζόμενο πάει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου και εργοδότη. Ακόμη και σε επίπεδο μέσου μισθού, ο Έλληνας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα παραμένει σε πολύ χειρότερη θέση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.