Λιγοστεύουν, αλλά δεν σταματούν, οι αγοραπωλησίες με χρυσές λίρες, κάθε χρόνο και το 2024 δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι υψηλές τιμές που έχουν οι χρυσές λίρες και η ακρίβεια των βασικών αγαθών οδηγούν πολλούς στην πώληση των χρυσών λιρών που έχουν ενδεχομένως.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας το ΒΗΜΑ, ο λόγος που δεν οι αγοραπωλησίες συνεχίζονται είναι η προσδοκία των κατόχων να πουλήσουν σε υψηλή τιμή, να αγοράσουν εκ νέου, σε χαμηλότερη και να ξαναπουλήσουν σε υψηλότερη τιμή. Η διαδικασία γίνεται στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκε αύξηση των ρευστοποιήσεων χρυσών λιρών. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τις υψηλές τιμές στις οποίες έχει σκαρφαλώσει η τιμή της χρυσής λίρας το τελευταίο διάστημα.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 οι πωλήσεις χρυσών λιρών από ιδιώτες στην τράπεζα ανήλθαν σε 13.917 τεμάχια. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 είχαν ρευστοποιηθεί 9.795 χρυσές λίρες Αγγλίας. Συνολικά, για το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι πωλήσεις χρυσών λιρών στην Τράπεζα της Ελλάδος έφτασαν τα 23.712 τεμάχια έναντι 21.542 τεμαχίων το πρώτο εξάμηνο του 2023, καταγράφοντας αύξηση 10%.
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 οι ιδιώτες προχώρησαν στην αγορά 1.533 χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος, σημειώνοντας μείωση 52% σε σύγκριση με τις αγορές του αντίστοιχου τριμήνου του 2023.
Συνολικά, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι ιδιώτες απέκτησαν 3.114 χρυσές λίρες από την ΤτΕ, αριθμός μειωμένος κατά 52% σε σχέση με τις αγορές του πρώτου εξαμήνου του 2023, όταν είχαν φτάσει τις 6.921 χρυσές λίρες.
Ανοδική τάση
Μιλώντας στο «Βήμα της Kuριακής» ο διαχειριστής Α/Κ και ιδιωτικών χαρτοφυλακίων στη Fast Finance ΑΕΠΕΥ Συμεών Μαυρουδής, σημειώνει ότι «με δεδομένη την έντονα ανοδική τάση της τιμής του χρυσού το τελευταίο διάστημα, οι κάτοχοι χρυσών λιρών (όπως συμβαίνει και με άλλα τιμαλφή) σπεύδουν να ρευστοποιήσουν αυτές».
Τα στοιχεία της ΤτΕ για το α’ εξάμηνο 2024 επιβεβαιώνουν την παραπάνω παρατήρηση, με την τιμή της χρυσής λίρας (παλαιάς κοπής και Ελισάβετ 1973) να αγγίζει τα 600 ευρώ στον πωλητή για πρώτη φορά στην ιστορία της. Όπως αναφέρει ο κ. Μαυρουδής, η κίνηση του χρυσού ήταν πολύ επιθετική, αφού καταγράφει +23% απόδοση στο έτος και +96% στην εξαετία.
«Για έναν κάτοχο λιρών φαντάζει λογικό να προβεί σε ρευστοποιήσεις σε τέτοια επίπεδα, καθώς θα είναι σίγουρα κερδισμένος, όπου και να είχε αγοράσει αρχικά» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρουδής.
Όμως, αφενός οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία (πληθωρισμός επί μακρόν), αφετέρου οι αναλύσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων ευνοούν το σενάριο της ανοδικής συνέχισης της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.
Οι εκτιμήσεις
«Ο χρυσός δεν αποτελεί πλέον μέσο συναλλαγών, αλλά καταφύγιο αξίας σε συνθήκες αβεβαιότητας και κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η ζήτηση χρυσού εκτοξεύθηκε την περίοδο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας στις αρχές Φεβρουαρίου. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο χρυσὸς θεωρείται το δημοφιλέστερο ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, ενώ οι μετοχές είναι asset που εμπεριέχει αρκετό ρίσκο και τα crypto είναι μια νέα επενδυτική κατηγορία που μέχρι σήμερα εμφανίζει ακραία μεταβλητότητα.
Οι τιμές του χρυσού στις αρχές της εβδομάδας δέχθηκαν πιέσεις από το sell-off και στη συνέχεια από την άνοδο του δολαρίου, για να βρεθούν κάτω από 2.400 δολάρια η ουγγιά. Ωστόσο οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο είναι βραχυπρόθεσμες και αναμένουν να δουν την τιμή του χρυσού να σκαρφαλώνει στις 2.500 δολάρια η ουγγιά.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η ανασφάλεια θα οδηγήσουν τους επενδυτές στον χρυσό που λειτουργεί παραδοσιακά ως ασφαλές καταφύγιο. Επιπλέον, οι αναμενόμενες μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων ενισχύουν την ελκυστικότητα του χρυσού που ευνοείται ως επένδυση σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.