Quantcast
e-ΕΦΚΑ: Άμεση αναστολή άσκησης καθηκόντων για υπάλληλο που κατηγορείται για δωροληψία - Πώς έφτασαν οι Αρχές στη σύλληψή της - enikonomia.gr
share

e-ΕΦΚΑ: Άμεση αναστολή άσκησης καθηκόντων για υπάλληλο που κατηγορείται για δωροληψία – Πώς έφτασαν οι Αρχές στη σύλληψή της

δημοσιεύτηκε:

Την άμεση αναστολή άσκησης καθηκόντων και παραπομπή στο πειθαρχικό για την υπάλληλο που κατηγορείται για δωροληψία αποφάσισε σήμερα η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ καταδικάζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το φαινόμενο διαφθοράς.

“Το περιστατικό αυτό για το οποίο κατηγορείται η υπάλληλος, πέρα από τη σοβαρότητά του, αντιβαίνει στις αξίες της διαφάνειας, της ηθικής και της ακεραιότητας που διέπουν τη λειτουργία του Φορέα μας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο e-ΕΦΚΑ.

Και προσθέτει: “Η Διοίκηση του Φορέα παραμένει προσηλωμένη στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για τη θωράκιση της διαφάνειας και της αξιοκρατικής αξιολόγησης σε κάθε πτυχή της λειτουργίας των υπηρεσιών του.

Οι εσωτερικοί έλεγχοι θα ενισχυθούν και θα συνεχιστούν με αυστηρότητα, προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον”.

Απαίτησε 4.000 ευρώ για να διευθετήσει υπόθεση επιδόματος αναπηρίας

Στο πλαίσιο του αυτοφώρου συνελήφθη την Τετάρτη (07/08) μία υπάλληλος του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για δωροληψία και παράβαση καθήκοντος, ενώ κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση είναι και ο σύζυγός της για συνέργεια σε δωροληψία. Ο σύζυγος δεν συνελήφθη, ωστόσο, καθ’ όσον δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του αυτοφώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 6 Δεκεμβρίου του 2023, το απόγευμα, μία 56χρονη κατήγγειλε τις έκνομες ενέργειες της υπαλλήλου του ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, όπως κατέθεσε στις αρμόδιες Αρχές, η υπάλληλος της απαίτησε συνολικά 4.000 ευρώ προκειμένου να διεκπεραιωθεί υπόθεση καταβολής επιδόματος αναπηρίας, και της ανέφερε πως σε περίπτωση μη καταβολής του χρηματικού ποσού, δεν θα εισπραχθεί το επίδομα.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, το γνώριζε και ο σύζυγος της υπαλλήλου, ο οποίος επενέβαινε για την τελική διευθέτηση του ζητήματος.

Εφόσον, η 56χρονη αδυνατούσε να συγκεντρώσει το ποσό των 4.000 ευρώ, η κατηγορούμενη (πλέον) υπάλληλος δέχθηκε να της τα δώσει σε δύο δόσεις των 2.000 ευρώ, ανάλογα με την πορεία καταβολής του επιδόματος.

Εκτιμώντας και αξιολογώντας όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και επειδή η περαιτέρω διαλεύκανση της υπόθεσης και η αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας και ιδιαίτερα η διακρίβωση της εμπλοκής της υπαλλήλου και τυχόν άλλων εμπλεκόμενων προσώπων, κρίθηκε αδύνατη και ουσιωδώς δυσχερής, οι αρμόδιες Αρχές, αιτήθηκαν από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και την καταγραφή δραστηριότητας ή άλλων γεγονότων εκτός κατοικίας με συσκευές ήχου ή εικόνας ή με άλλα τεχνικά μέσα που αφορούν τα ως άνω εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Το περιεχόμενο των συνομιλιών κατέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι η υπάλληλος του ΕΦΚΑ, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με άλλους υπαλλήλους, προκειμένου να ενημερώνεται για την εξέλιξη της αίτησης και να παρεμβαίνει για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Επίσης, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την ίδια την καταγγέλλουσα, όπου την ενημέρωνε για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Τελικά, στις 6 Αυγούστου του 2024, η κατηγορούμενη αφού ενημερώθηκε από υπάλληλο του ΕΦΚΑ, για την θετική εξέλιξη της αίτησης, απαίτησε στη συνέχεια από την 56χρονη, το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, όπως είχε προσυμφωνηθεί.

Κατόπιν αυτών, το απόγευμα της Τετάρτης (07/08), οι αρμόδιες Αρχές, έδωσαν το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ στην καταγγέλλουσα, προκειμένου με την σειρά της να τα παραδώσει στην κατηγορούμενη, σε προκαθορισμένο ραντεβού που είχαν την 16:30΄ ώρα της ιδίας, στην οδό Σωκράτους και Ευριπίδου στην Αθήνα.

Πράγματι, μετά την πραγματοποίηση της συνάντησης τους και αφού η υπάλληλος είχε παραλάβει το προαναφερόμενο προσημειωθέν χρηματικό ποσό, οι αστυνομικοί που επιτηρούσαν διακριτικά τον χώρο, την ακινητοποίησαν και την συνέλαβαν.

Εκτός από τις 2.000 ευρώ, που βρέθηκαν στην κατοχή της, σε σωματική έρευνα που ακολούθησε, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 320 ευρώ, μία κινητή τηλεφωνική συσκευή, μία συσκευή ψηφιακής αποθήκευσης δεδομένων (USB) και πέντε φύλλα με ιδιόχειρες σημειώσεις.

Παράλληλα, σε έρευνα στο σπίτι της, βρέθηκε συνολικά το χρηματικό ποσό των 61.530 ευρώ. Επίσης, από την ανάλυση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων προέκυψε ότι η κατηγορούμενη είχε ύποπτες τηλεφωνικές επικοινωνίες με έτερη υπάλληλο του ΕΦΚΑ, με την οποία συνεννοούνταν προκειμένου να τοποθετούν στις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές, γιατρούς της επιλογής τους, προκειμένου να εξυπηρετούν μη εξακριβωμένους μέχρι τώρα σκοπούς τους.

Η υπάλληλος του ΕΦΚΑ, κατά την διάρκεια της απολογίας της στις Αρχές, δήλωσε ότι επιθυμεί να απολογηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώπιον του οποίου οδηγήθηκε σήμερα (08/08).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.