Quantcast
Μητσοτάκης: Δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες στην αγορά ενέργειας - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες στην αγορά ενέργειας

δημοσιεύτηκε:

Ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός «η προσοχή της Κυβέρνησης παραμένει στραμμένη στο μέτωπο της τιθάσευσης των τιμών. Είναι ενθαρρυντικές οι ενδείξεις που έχουμε ότι και τον μήνα Ιούνιο υπήρξε μία σχετική αποκλιμάκωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ. Πιστεύω ότι το συνολικό πλέγμα των μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση έχει αρχίσει και αποδίδει. Και βέβαια συνεχίζουμε και με ελέγχους από πλευράς ΔΙΜΕΑ σε όλο το πλαίσιο της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και ενισχύοντας περισσότερο την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία είναι και κατά τους νόμους επιφορτισμένη με τον εντοπισμό φαινομένων συγκέντρωσης στην αγορά, τα οποία οδηγούν σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις, που με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών».

Τόνισε μάλιστα, ότι «και βέβαια, η Κυβέρνηση παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας. Όπως γνωρίζετε, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μια πολύ απότομη αύξηση των τιμών της χονδρικής ενέργειας σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι παραγωγοί ενέργειας έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατα κέρδη. Η Κυβέρνηση αυτά τα κέρδη θα τα φορολογήσει επιβάλλοντας ένα έκτακτο τέλος, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες σε μια αγορά ενέργειας που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο της λειτουργίας που θα θέλαμε. Χαίρομαι διότι τις τελευταίες μέρες, ενδεχομένως κι ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της Κυβέρνησης, οι τιμές επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα, αλλά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή η Κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρέμβει όποτε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη τα οποία δεν δικαιολογούνται από την ομαλή λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.