Quantcast
Επίδομα ανεργίας ΔΥΠΑ: Έρχεται ριζικό «λίφτινγκ» στην χορήγηση του -Ποιοι θα είναι διπλά κερδισμένοι - enikonomia.gr
share

Επίδομα ανεργίας ΔΥΠΑ: Έρχεται ριζικό «λίφτινγκ» στην χορήγηση του -Ποιοι θα είναι διπλά κερδισμένοι

δημοσιεύτηκε:

Ριζικό «λίφτινγκ» αναμένεται να γίνει από το φθινόπωρο στο επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, το επίδομα αυτό θα συνδέεται με τις αποδοχές του εργαζομένου αλλά και τα έτη ασφάλισης του και εκτιμάται πως θα αφορά τους νέους ανέργους που θα εγγραφούν το καλοκαίρι στα μητρώα των ανέργων. Ωστόσο το μέτρο αυτό δεν προβλέπεται να εφαρμοστεί στους υφιστάμενους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας.

Η ΚΥΑ

Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας  φαίνεται πως καταρτίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα προβλέπει υψηλότερο ποσό επιδόματος κατά τους πρώτους μήνες, ωστόσο αυτό στη συνέχεια αναμένεται να μειώνεται σταδιακά.

Ο στόχος είναι το επίδομα ανεργίας να γίνει εμπροσθοβαρές. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάποιος στην αρχή μπορεί να παίρνει μεγαλύτερο ποσό επιδόματος και πως  αυτό μετά θα μειωθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Εκτιμάται δε πως το επίδομα αυτό θα είναι αυξημένο τους πρώτους μήνες της χορήγησης του. Δηλαδή τους πρώτους μήνες που θα είναι άνεργος ο εργαζόμενος θα παίρνει ως επίδομα το 70% του μισθού και σταδιακά (κάθε τρίμηνο) το ποσό θα μειώνεται στο 60%, στο 50%.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως μαζί με το επίδομα αναμένεται να δίνεται και ένα «μπόνους» το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης που θα έχει ο εργαζόμενος αλλά και τις  αποδοχές του.  Το εν λόγω μπόνους εκτιμάται πως θα χορηγείται σε όσους θα έχουν περισσότερα από  20 χρόνια ασφάλισης, θα έχουν υψηλό μισθό αλλά δεν θα έχουν πάρει έως τώρα επιδότηση ανεργίας.

Το επίδομα αυτό θα αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό

Επίσης επισημαίνεται πως το επίδομα αυτό θα αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό του εργαζομένου πριν μείνει άνεργος. Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν κάποιος εργαζόμενος αμείβεται με μισθό 1.000 ευρώ και απολυθεί, τότε θα πάρει μηνιαία επίδομα που μπορεί να φτάσει 700 ευρώ ή 750 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 509 ευρώ.

Το πλαφόν 

Επίσης οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο εξετάζει να βάλει πλαφόν στο ανώτατο ποσό του επιδόματος  που θα  χορηγείται, ενώ αλλαγές θα γίνουν και στην περίοδο καταβολής τους καθώς φαίνεται πως θα επεκταθεί στους 24 μήνες από 5 έως 12 μήνες που είναι σήμερα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.