Quantcast
Συντάξεις: Έρχεται επιπλέον μηνιαία αύξηση της τάξεως έως και 60 ευρώ-Ποιους αφορά-Δείτε αναλυτικά παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Συντάξεις: Έρχεται επιπλέον μηνιαία αύξηση της τάξεως έως και 60 ευρώ-Ποιους αφορά-Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται επιπλέον μηνιαία αύξηση της τάξεως έως και 60 ευρώ στις συντάξεις ασφαλισμένων λόγω της μείωσης των κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Αυτό αφορά περίπου σε 1 εκατ. νέους και παλαιούς συνταξιούχους.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα ” Ελεύθερος Τύπος, το  τελικό σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  προβλέπει:

  • Μείωση της ΕΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους που λαμβάνουν μικτή κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.400 ευρώ.
  • Μείωση ή και κατάργηση της Ειδικής -συμπληρωματικής- Εισφοράς Αλληλεγγύης που επιβάλλεται μετά την «κανονική» ΕΑΣ σε συνταξιούχους που αποχώρησαν πρόωρα σε ηλικίες ως 60 ετών, και λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ.
  • Κατάργηση της ΕΑΣ που επιβάλλεται με ποσοστά 3% ως 10% σε μικτές επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Η κατάργηση θα εξαρτηθεί πάντως από το εύρος των μειώσεων που θα αποφασιστούν για την ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις.

Τα επικρατέστερα σενάρια

Το υπουργείο έχει καταλήξει σε δύο τελικά σενάρια από τα οποία το επικρατέστερο προβλέπει την αναλογική επιβολή της ΕΑΣ με τρεις ή τέσσερις κλίμακες στα ποσά των κύριων συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ.

Οι κρατήσεις δεν θα επιβάλλονται σε όλο το ποσό αλλά στη διαφορά σύνταξης της κάθε κλίμακας.

Οι κλίμακες συντάξεων για την επιβολή της ΕΑΣ σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι κράτηση 15% στο τμήμα κύριας σύνταξης αθροίσματος κύριων συντάξεων από τα 1.400 ευρώ ως τα 2.000 ευρώ, κράτηση 20% στο τμήμα κύριας σύνταξης αθροίσματος κύριων συντάξεων από τα 2.000 ευρώ ως τα 2.500 ευρώ, κράτηση 25% στο τμήμα κύριας σύνταξης αθροίσματος κύριων συντάξεων από τα 2.500 ευρώ και άνω. Στην περίπτωση που επιλεγούν τέσσερις κλίμακες τα ποσοστά κρατήσεων και τα ποσά συντάξεων επί των οποίων θα επιβάλλονται εκτιμάται ότι θα είναι 12% για το τμήμα σύνταξης από τα 1.400 ευρώ μέχρι 1.800 ευρώ, 20% για το τμήμα σύνταξης από τα 1.800 ευρώ ως τα 2.200 ευρώ, 23% από τα 2.200 ευρώ ως τα 2.800 ευρώ και πιθανώς 25% από 2.800 ευρώ και άνω.

Για τις υψηλές συντάξεις θα υπάρχει αυτόματος κόφτης κρατήσεων σε περίπτωση που με τις νέες κλίμακες η μείωση που προκύπτει είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή.

Τα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται προβλέπει το πάγωμα της ΕΑΣ όταν προκύπτει μείωση συντάξεων. Με το πάγωμα της ΕΑΣ, οι συντελεστές θα μείνουν όπως είναι σήμερα στις κύριες συντάξεις, δηλαδή κρατήσεις 3% ως 14% σε όλη τη σύνταξη από τα 1.400 ευρώ και άνω, με τη διαφορά ότι θα μηδενίζονται όταν διαπιστώνεται ότι εξανεμίζονται οι αυξήσεις συντάξεων.

Στο σενάριο αυτό, για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που λαμβάνει κύρια σύνταξη 1.400 ευρώ με την αύξηση που θα πάρει το 2025 θα φτάσει στα 1.435 ευρώ. Στο ποσό αυτό θα έχει εισφορά 3% από την ΕΑΣ και κράτηση 43 ευρώ που σημαίνει ότι η αύξηση εξανεμίζεται και στην πραγματικότητα θα έχει μείωση σύνταξης. Με την εναλλακτική εκδοχή που εξετάζει το υπουργείο, ο συνταξιούχος δεν θα έχει μείωση αλλά θα πάρει την αύξηση που του αναλογεί.

Το εναλλακτικό αυτό σενάριο όμως δεν θα εφαρμοστεί σε όλους τους συνταξιούχους, αλλά όπως ανέφερε αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας στο ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» το πάγωμα της ΕΑΣ θα ισχύει στις περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι καταλήγουν με μικρότερη σύνταξη και μηδενική αύξηση. Για το λόγο αυτόν το σενάριο για πάγωμα της ΕΑΣ είναι το φθηνότερο από όλα καθώς ωφελούνται μόνον οι συνταξιούχοι που θα έχουν μειώσεις.

Τι αυξήσεις θα δουν οι συνταξιούχοι πάνω από τα 1.400 ευρώ

Οι συνταξιούχοι με αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ, αναμένεται να επωφεληθούν διπλά το 2025, καθώς πέραν των αυξήσεων που θα πάρουν στις συντάξεις τους, με ποσοστά γύρω στο 2,5%, θα έχουν έξτρα αύξηση από τη μείωση των κρατήσεων ΕΑΣ.

Η πρόσθετη αύξηση από τις μικρότερες κρατήσεις ΕΑΣ θα φτάσει ως τα 60 ευρώ το μήνα, με βάση τα σενάρια που εξετάζονται.

Η εφημερίδα ” Ελεύθερος Τύπος” παραθέτει παρακάτω κάποια σχετικά παραδείγματα:

1.Ασφαλισμένος που λαμβάνει 1.412 ευρώ κύρια σύνταξη μικτά,

  • έχει σήμερα κράτηση 12 ευρώ,
  • ενώ με την νέα κλίμακα η κράτηση πέφτει στα 2 ευρώ και θα έχει αύξηση σύνταξης κατά 10 ευρώ.

2. Ασφαλισμένος που λαμβάνει 1.457 ευρώ κύρια σύνταξη μικτά,

  • έχει σήμερα κράτηση 44 ευρώ,
  • ενώ με την νέα κλίμακα η κράτηση πέφτει στα 9 ευρώ και θα έχει αύξηση σύνταξης κατά 33 ευρώ.

3. Ασφαλισμένος που λαμβάνει 1.736 ευρώ κύρια σύνταξη μικτά,

  • έχει σήμερα κράτηση 104 ευρώ,
  • ενώ με τη νέα κλίμακα η κράτηση πέφτει στα 50 ευρώ και θα έχει αύξηση σύνταξης κατά 51 ευρώ.

4. Ασφαλισμένος που λαμβάνει 2.307 ευρώ κύρια σύνταξη μικτά,

  • έχει σήμερα κράτηση 208 ευρώ,
  • ενώ με την νέα κλίμακα η κράτηση πέφτει στα 151 ευρώ και θα έχει αύξηση σύνταξης κατά 53 ευρώ.

5. Ασφαλισμένος που λαμβάνει 3.651 ευρώ κύρια σύνταξη μικτά,

  • έχει σήμερα κράτηση ΕΑΣ 510 ευρώ,
  • ενώ με την νέα κλίμακα και με πλαφόν κράτησης 450 ευρώ, θα επωφεληθεί με αύξηση σύνταξης κατά 60 ευρώ. Αν το πλαφόν οριστεί στα 400 ευρώ η αύξηση που θα πάρει θα είναι 110 ευρώ.

Πώς θα φανεί η αύξηση σε όσους έχουν προσωπική διαφορά

Αυξήσεις στο ποσό της προσωπικής διαφοράς θα δουν οι παλαιοί συνταξιούχοι από τη μείωση της ΕΑΣ στις συντάξεις τους. Για τους εν λόγω συνταξιούχους η ΕΑΣ θα πρέπει να επανυπολογιστεί και να μειωθεί το ποσό της κράτησης που είχαν στην παλιά σύνταξη. Η μείωση της κράτησης για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά θα φανεί στο ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν σήμερα. Όσοι έχουν μείνει με υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς θα δουν την αύξηση στην τσέπη τους μεν αλλά με υψηλότερη προσωπική διαφορά, γιατί η παλιά σύνταξη θα βγει μεγαλύτερη από τη σύνταξη που έχουν σήμερα με τον επανυπολογισμό. Υπάρχει όμως και η εναλλακτική επιλογή η μείωση της ΕΑΣ να συμψηφιστεί με ισόποση μείωση της προσωπικής τους διαφοράς. Σε αυτή την περίπτωση όμως, δεν θα έχουν αύξηση σύνταξης.

Αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι αν μειωθεί η ΕΑΣ στις παλιές συντάξεις, η αύξηση που θα προκύψει θα περάσει στο ποσό της προσωπικής διαφοράς. Οι συνταξιούχοι θα δουν όφελος μεν με αύξηση της συνολικής τους σύνταξης, αλλά θα απομακρυνθεί το χρονοδιάγραμμα για τον μηδενισμό της προσωπικής τους διαφοράς επειδή θα μεγαλώσει το ποσό και θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια μέχρι να την ισοφαρίσουν με τις ετήσιες αυξήσεις. Οπότε το πιθανότερο σενάριο για τους παλαιούς συνταξιούχους θα είναι να συμψηφιστεί το όφελος από τη μείωση της ΕΑΣ με την προσωπική διαφορά, ώστε να έρθουν πιο γρήγορα και οι πραγματικές αυξήσεις.

Τι συμβαίνει όταν η ΕΑΣ είναι μεγαλύτερη από τις αύξηση των συντάξεων;

Όταν οι αυξήσεις υπολείπονται της ΕΑΣ οι συνταξιούχοι παίρνουν λιγότερα ακόμη και από αυτά που είχαν χωρίς την αύξηση! Ιδού πώς: Συνταξιούχος με 1.695 ευρώ μικτά έχει ΕΑΣ 3% και κράτηση 50,85 ευρώ. Η σύνταξή του μετά την κράτηση διαμορφώνεται στα 1.644,15 ευρώ. Με την αύξηση 3% που πήρε φέτος η σύνταξη ανέβηκε στα 1.745,85 ευρώ, αλλά η κράτηση ΕΑΣ λόγω αλλαγής κλίμακας, διπλασιάστηκε στο 6%, και πήγε στα 104,75 ευρώ με τη σύνταξη να κατεβαίνει στα 1.640 ευρώ. Στην πράξη η αύξηση εξανεμίστηκε επειδή η ΕΑΣ διπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα να μειωθεί και το ποσό της σύνταξης.

 

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΣ

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.