Quantcast
Ρεύμα: Τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς Αυγούστου- Πώς διαμορφώνεται σήμερα η τιμή του - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς Αυγούστου- Πώς διαμορφώνεται σήμερα η τιμή του

δημοσιεύτηκε:

Εντός  των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τη νομοθετική ρύθμιση για τη φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια .Ωστόσο για το πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας αυτό θα γνωστοποιηθεί μετά την 1η Αυγούστου.

Επίσης οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν για  τους λογαριασμούς ρεύματος μηνός Αυγούστου τα εξής:

  • Οι κρατικές επιδοτήσεις θα δοθούν σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια. Παράλληλα επισημαίνεται πως οι  500 κιλοβατώρες (kWh) το μήνα θα είναι το όριο κατανάλωσης της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές,
  • Το ακριβές ποσό δεν έχει ανακοινωθεί ωστόσο εκτιμάται πως αυτό θα διαμορφωθεί έτσι ώστε η τελική τιμή της κιλοβατώρας στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ να μην ξεπερνά τα 0,15 ευρώ με 0,16 ευρώ  από 13,50 λεπτά που ήταν χωρίς επιδότηση  τον Ιούλιο.
  • Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση καθώς θα επιδοτούνται μόνο οι 500 πρώτες κιλοβατώρες. Κάθε επιπλέον κιλοβατώρα θα χρεώνεται 80% ακριβότερα από τον Ιούλιο κι έτσι, ενώ αυτόν τον μήνα η υπερβάλλουσα κατανάλωση χρεώνεται 14,3 λεπτά, τον Αύγουστο θα κοστίζει 21,4 λεπτά, σύμφωνα με τον αλγόριθμο του πράσινου τιμολογίου.
  • Για τις επιχειρήσεις δεν προβλέπονται επιδοτήσεις.

Σημειώνεται δε πως δεν θα πληρώσουν το επόμενο διάστημα το ΕΤΜΕΑΡ οι μικρές επιχειρήσεις. Αυτό υπολογίζεται από κάποιους  κοντά στα 150 εκατ. ευρώ ενώ άλλοι ανεβάζουν το ποσό αυτό  περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

Τι ισχύει για το Κοινωνικό Τιμολόγιο

Για τους δικαιούχους του  Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ( ΚΟΤ)  αναμένεται να υπάρξει ειδική πρόνοια καθώς η τιμή ρεύματος του θα είναι περίπου στα 0, 11 ευρώ.

Ρεύμα: Πώς διαμορφώνεται σήμερα η χονδρική τιμή του στο Χρηματιστήριο Ενέργειας 

“Εκτοξεύθηκε” σήμερα η χονδρική τιμή ρεύματος στη χώρα μας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα euenergy.live η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα αυξήθηκε σήμερα κατά 73% και ανήλθε στα 219,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 126.98 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες Κυριακή 21 Ιουλίου και 148.61 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν το Σάββατο, 20 Ιουλίου.

Επίσης τα ίδια στοιχεία της ιστοσελίδας έδειξαν τα εξής: η Ελλάδα έχει σήμερα την τρίτη ακριβότερη τιμή χονδρικής ρεύματος στην ΕΕ. Αναλυτικά:  πρώτη στη λίστα βρίσκεται η Ουκρανία (με 6716.43 ευρώ ανά μεγαβατώρα)  ακολουθούν η Βουλγαρία και η Ρουμανία ( με 229.24 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και μετά η Ελλάδα.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως η υψηλότερη τιμή μεγαβατώρας καταγράφηκε στις 9μμ .  Δηλαδή έφτασε μέχρι σήμερα στα 850 ευρώ/MWh και η κατώτατη τιμή έπεσε κάτω από τα 100 ευρώ/MWh καθώς προσδιορίζεται από τις μονάδες φυσικού αερίου.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η τιμή χονδρικής ρεύματος διαμορφώνεται σήμερα στα 120,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα  από 137.49 ανά μεγαβατώρα που ήταν το Σάββατο, 20 Ιουλίου.  Αυτό δείχνει ότι  έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα  στη χώρα με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.