Quantcast
Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Νέα ΑΦΜ μπορούν να υποβάλουν αίτηση από σήμερα μέχρι τη 1η Αυγούστου για τις εγγραφές - enikonomia.gr
share

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Νέα ΑΦΜ μπορούν να υποβάλουν αίτηση από σήμερα μέχρι τη 1η Αυγούστου για τις εγγραφές

δημοσιεύτηκε:

Νέα ΑΦΜ  μπορούν να υποβάλλουν αίτηση από σήμερα, Παρασκευή 19 Ιουλίου μέχρι τη 1η Αυγούστου 2024  στο www.eetaa.gr και στο  www.paidikoi.eetaa.gr  για την ένταξη σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης της περιόδου 2024-2025.

Σημειώνεται δε πως οι αιτήσεις γίνονται με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Αναλυτικά:

  • Μέχρι σήμερα, Παρασκευή, 20 Ιουλίου μπορούν να υποβάλλουν αίτηση οι πολίτες των οποίων το ΑΦΜ λήγει σε 6, 7, 8, 9.
  • Από τις 21 Ιουλίου του 2024 μέχρι την 1η Αυγούστου του 2024 μπορούν να υποβάλλουν αίτηση οι πολίτες όλων των  ΑΦΜ.

Η αίτηση υποβάλλεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του παιδιού ή ατόμου με αναπηρία που δύναται να ωφεληθεί της δράσης, που είναι:

  • Γονέας παιδιού βρεφικής, προσχολικής, σχολικής ηλικίας, εφήβου και ατόμου με αναπηρία, σύμφωνα με τις περιπτώσεις που περιγράφονται στα στοιχεία α έως δ της παρ. 1 του άρθρου 3 της παρούσας.
  • Άτομο, το οποίο έχει με δικαστική απόφαση την επιμέλεια του παιδιού ή και άτομο που βρίσκεται σε χηρεία.
  • Άτομο, το οποίο έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης ή ασκεί επιμέλεια του συμπαραστατούμενου με δικαστική απόφαση ή είναι ανάδοχος γονέας με ενεργή αναδοχή στο Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών

Παράλληλα επισημαίνεται πως στο πλαίσιο του προγράμματος θα δοθούν τα σχετικά voucher στους δικαιούχους.

Τι άλλο  πρέπει να γνωρίζετε

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Α.1. Τα κριτήρια επιλογής αφορούν:

α. Στο οικογενειακό εισόδημα: Δικαίωμα υποβολής συμμετοχής στο σύνολο των δομών/φορέων της δράσης για λήψη πλήρους αξίας τοποθέτησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 6, έχουν διά των νόμιμων εκπροσώπων τους παιδιά/άτομα με αναπηρία οικογενειών, των οποίων το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα φορολογικού έτους 2023 δεν υπερβαίνει το ποσό
των 36.000 ευρώ κατά τις ακόλουθες διακρίσεις:

  • Έως 27.000 ευρώ έως δύο (2) παιδιά,
  • έως 30.000 ευρώ για τρία (3) παιδιά,
  • έως 33.000 ευρώ για τέσσερα (4) παιδιά,
  • έως 36.000 ευρώ από πέντε (5) παιδιά και άνω.

β. Για τους σκοπούς κάλυψης συμμετοχής στις δομές Α1, Α2, Β1 και Β2 για λήψη μειωμένης αξίας τοποθέτησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 6, έχουν διά των νόμιμων εκπροσώπων τους παιδιά οικογενειών των οποίων το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα φορολογικού έτους 2023 δεν υπερβαίνει το ποσό των 42.000 ευρώ κατά τις ακόλουθες διακρίσεις:

  • Έως 33.000 ευρώ έως δύο (2) παιδιά,
  • έως 36.000 ευρώ για τρία (3) παιδιά,
  • έως 39.000 ευρώ για τέσσερα (4) παιδιά,
  • έως 42.000 ευρώ από πέντε (5) παιδιά και άνω.
  • Στην πρόσκληση του άρθρου 18 της παρούσας εξειδικεύονται οι επιμέρους προϋποθέσεις επιλογής των εισοδηματικών κριτηρίων επιλογής ωφελούμενων.

2. Εξαιρείται του περιορισμού ως προς το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, όπως αυτό προσδιορίζεται στην παρούσα, ο/η νόμιμος/η εκπρόσωπος του εν δυνάμει ωφελούμενου παιδιού με σωματικές, πνευματικές, ψυχικές παθήσεις ή αναπηρίες ή του ατόμου με αναπηρία, που υποβάλει αίτηση:

α) Για τις κατηγορίες των θέσεων Β3 (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας – ΒΝΣΟΦ) και Δ (ΚΔΑΠ ΑμεΑ) του άρθρου 5,

β) για τις κατηγορίες των θέσεων Α2 ή Γ (Παιδικός Σταθμός ή Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών), με την προϋπόθεση της προσκόμισης:

– Έγγραφης Υπεύθυνης Δήλωσης του νόμιμου εκπροσώπου του Φορέα/Δομής περί αποδοχής του παιδιού, και

– γνωμάτευσης ιατρού, ότι αυτό είναι ωφέλιμο για το παιδί και ότι έχει τη δυνατότητα ένταξης σε πλαίσιο λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού ή του Κ.Δ.Α.Π. τυπικής ανάπτυξης.

3. Επίσης, εξαιρούνται των περιορισμών αναφορικά με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, όπως αυτό προσδιορίζεται στην παρούσα, οι αιτούντες νόμιμοι εκπρόσωποι που ανήκουν στην κατηγορία ΑμεΑ (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%), που αιτούνται για βρεφικούς, βρεφονηπιακούς ή και παιδικούς σταθμούς (Κατηγορία θέσης Α1, Α2, Β1, Β2) και ΚΔΑΠ (κατηγορία δομής Γ και Δ).

4. Τα δικαιολογητικά συμμετοχής που αφορούν στο οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση των αιτούντων, τα οποία είτε αντλούνται αυτόματα με διεπαφές από τα Πληροφοριακά Συστήματα του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είτε επισυνάπτονται (up load) κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, εξειδικεύονται με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της ΕΕΤΑΑ.

Λαμβάνεται υπόψη και υπολογίζεται το εισόδημα και των δύο (2) γονέων (μερών ή συζύγων) ή του γονέα, που φέρει την ιδιότητα του νόμιμου εκπροσώπου του ωφελουμένου σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, καθώς και το εισόδημα των εξυπηρετούμενων ατόμων, εφόσον υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, προκύπτει από την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (Εκκαθαριστικό του Σημείωμα) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το φορολογικό έτος 2023 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2023 – 31/12/2023). Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το δηλωθέν και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά, όπως αυτά αποτυπώνονται στο πεδίο Δ.1. του Εκκαθαριστικού Σημειώματος.
Η μη υποβολή φορολογικής δήλωσης των αιτουσών/ αιτούντων καθώς και του ετέρου μέλους σε περίπτωση ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης για το 2023, συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης.

Β. 1.Σύστημα μοριοδότησης.

Τα κριτήρια μοριοδότησης που λαμβάνονται υπόψη, αφορούν στο οικογενειακό εισόδημα και σε κριτήρια οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης και εφαρμόζονται για την επιλογή των ωφελούμενων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής. Τα κριτήρια μοριοδότησης για την επιλογή των ωφελούμενων εφαρμόζονται, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής.

Για το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα, τα μόρια που δίδονται υπολογίζονται βάσει του τύπου:
ΜΟΡΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ = 90 – (Ε – Π) 500
Όπου:

Το Ε, ισούται με το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και των δύο συζύγων/μερών καθώς και των εξυπηρετούμενων ατόμων εφόσον υπάρχουν (όπως
αποτυπώνεται στο πεδίο Δ.1. ΕΚΚ.) καθώς και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά και Π αντιστοιχεί στο ποσό των 500 ευρώ για κάθε παιδί, που εντάσσεται στα ηλικιακά
όρια του άρθρου 5 της παρούσας (έως την ηλικία των 12 ετών). Η ανωτέρω τιμή του Π, δηλαδή των 500 ευρώ
ισχύει και για κάθε παιδί/άτομο με αναπηρία άνω των 12 ετών. Για τα εισοδήματα που ο ανωτέρω τύπος δίνει αρνητικό αποτέλεσμα, η μοριοδότηση είναι μηδενική.

Στην περίπτωση κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι αιτούντες υπερβαίνουν τα οριζόμενα στην Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΕΕΤΑΑ. εισοδηματικά κριτήρια, τότε δεν βαθμολογούνται σε κανένα κριτήριο και απορρίπτονται. Η μοριοδότηση των ανωτέρω κριτηρίων παρουσιάζεται αναλυτικά και στον ακόλουθο πίνακα

 

 

 

2. Διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων

Η διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων από την ΕΕΤΑΑ, διεξάγεται από Επιτροπές και πραγματοποιείται
βάσει του συστήματος μοριοδότησης και κατάταξης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 13 ως προς τηνπηγή χρηματοδότησης, μέχρις εξαντλήσεως του προϋπολογισμού της πράξης, όπως αυτό εξειδικεύεται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Το σύστημα επιλογής βασίζεται στον καθορισμό των απαραίτητων δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους, στον ορισμό μηχανισμού ελέγχου των δικαιολογητικών αυτών και στη βαθμολόγηση και κατάταξη των ενδιαφερόμενων βάσει του συστήματος μοριοδότησης. Η ΕΕΤΑΑ ελέγχει την πληρότητα των δικαιολογητικών των ενδιαφερομένων, όπως αυτά εξειδικεύονται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που εκδίδει και ειδικότερα προβαίνει στις κάτωθι ενέργειες:

α) Επεξεργασία στοιχείων των αιτήσεων με πληροφοριακό σύστημα, διασταύρωση και έλεγχο των σχετικών στοιχείων και δικαιολογητικών. Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις, όπου είναι δυνατόν, γίνονται με χρήση των διεπαφών που παρέχονται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

β) μοριοδότηση των ωφελούμενων, σύμφωνα με τα κριτήρια της παρ. 2 του παρόντος άρθρου και κατάταξή τους με σειρά προτεραιότητας έναντι των υπολοίπων υποψηφιοτήτων,

γ) δημιουργία πινάκων, σε ηλεκτρονική μορφή, στους
οποίους θα περιέχονται τα επιλεγέντα ωφελούμενα παιδιά και ΑμεΑ, με βάση την κατά προτεραιότητα μοριοδότησή τους και με σειρά κατάταξης μέχρις εξαντλήσεως
του διαθέσιμου προϋπολογισμού της Δράσης και σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 13,

δ) ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων (κατάρτιση πίνακα ωφελουμένων και τυχόν επιλαχόντων),

ε) εξέταση τυχόν ενστάσεων που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά και σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιγράφονται στην Πρόσκληση,

στ) οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων (κατάρτιση οριστικών πινάκων ωφελουμένων και επιλαχόντων).

3. Μετά την επιλογή, η ΕΕΤΑΑ χορηγεί «αξία τοποθέτησης» (voucher) σε κάθε ωφελούμενο παιδί ή άτομο με αναπηρία, διά του αιτούντος – νόμιμου εκπροσώπου αυτού. Η «αξία τοποθέτησης» είναι αυστηρά προσωπική και δεν εξαργυρώνεται, δε μεταβιβάζεται, ούτε πωλείται.

4. Στην περίπτωση που, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα έχει υποβληθεί η απαραίτητη φορολογική δήλωση οικονομικού έτους 2023, εκκρεμεί ωστόσο η εκκαθάριση αυτής από την αρμόδια φορολογική αρχή, είναι δυνατή η υποβολή της εκκαθαρισμένης δήλωσης εισοδημάτων με την υποβολή εκ μέρους του αιτούντα ένστασης κατά την τασσόμενη με την Πρόσκληση προθεσμία εξέτασης ενστάσεων. Στην περίπτωση αυτή, η αίτηση εξετάζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα με την παρούσα και εφόσον πληρούνται οι όροι της, είναι δυνατή η συμπερίληψη του ωφελούμενου στους οριστικούς πίνακες ωφελουμένων και επιλαχόντων.

Διαβάστε  περισσότερα για το πρόγραμμα  εδώ

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.