Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι εξετάζεται και ποια είναι τα πρόστιμα για τους "ξεχασιάρηδες" - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι εξετάζεται και ποια είναι τα πρόστιμα για τους “ξεχασιάρηδες”

δημοσιεύτηκε:

Το θέμα του φετινού χρονοδιαγράμματος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τέθηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης με το Προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ).

Μάλιστα το Προεδρείο του ΟΕΕ ανέδειξε τα σοβαρά ζητήματα, που έχουν ανακύψει σε ό,τι αφορά το φετινό χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων αλλά  και τα προβλήματα που υπάρχουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, για τα οποία σε καμία περίπτωση υπεύθυνοι δεν είναι οι λογιστές, επιμένοντας στην ήδη κατατεθειμένη πρότασή του για ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής την 30η Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός επανέλαβε όσα έχουν ειπωθεί από το υπουργείο και την ΑΑΔΕ τις τελευταίες ημέρες και παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις και τις ανησυχίες των μελών του ΟΕΕ και των λογιστών-φοροτεχνικών.

Φορολογικές δηλώσεις: Η προθεσμία για την υποβολή τους και τα τσουχτερά πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες

Στις 26 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μάλιστα τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως δεν έχουν υποβληθεί ακόμη στο σύστημα της ΑΑΔΕ  σχεδόν 1,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων και  περισσότερες  από 120.000  φορολογικές δηλώσεις νομικών προσώπων. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών εκτιμά  πως η διαδικασία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να ολοκληρωθεί έως τις 26 Ιουλίου 2024 που λήγει η προθεσμία καθώς  την Τρίτη και την Τετάρτη υποβλήθηκαν περισσότερες  από 100.000 δηλώσεις την ημέρα.

Τι πρόστιμα θα πληρώσετε εάν δεν υποβάλλετε μέχρι τις 26 Ιουλίου τη  φορολογική σας δήλωση

Αντιμέτωποι με πρόστιμα από 100 ευρώ έως 500 ευρώ και με προσαύξηση του φόρου κινδυνεύουν να βρεθούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι εάν υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση μετά την καταληκτική ημερομηνία της 26ης Ιουλίου.

 Αναλυτικά οι πολίτες που έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και  υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση το εκκαθαριστικό ήταν μηδενικό ή πιστωτικό και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ.
  • Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει επιπλέον φόρος άνω των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο από 100 ευρώ έως και 500 ευρώ.  Αναλυτικά:

-100 ευρώ είναι το ποσό του προστίμου για τον  φορολογούμενο που  δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.

-250 ευρώ είναι το ποσό του προστίμου για τον φορολογούμενο που  είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία

-500 ευρώ είναι το ποσό του προστίμου για τον φορολογούμενο που  είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Επιβάλλεται πρόστιμο από 100 ευρώ μέχρι και 500 ευρώ εάν από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει αύξηση του φόρου  άνω των 100 ευρώ. Αναλυτικά:

-100 ευρώ είναι το ποσό του προστίμου για τον  φορολογούμενο που δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.

-250 ευρώ είναι το ποσό του προστίμου για τον  φορολογούμενο που είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία

-500 ευρώ είναι το ποσό του προστίμου για τον  φορολογούμενο που είναι  επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Σημείωση: Δεν θα πληρώσουν πρόστιμο οι πολίτες που  υποβάλλουν εκπρόθεσμα αρχική ή και τροποποιητική φορολογική δήλωση και ο φόρος τους  δεν ξεπερνάει τα  100 ευρώ. Ωστόσο όσοι έχουν  με χρεωστικά εκκαθαριστικά θα επιβαρυνθούν με τόκους ύψους 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.