Quantcast
Οδηγός επιβίωσης για την αποπληρωμή φόρων - Με ποιους τρόπους εξοφλούνται - enikonomia.gr
share

Οδηγός επιβίωσης για την αποπληρωμή φόρων – Με ποιους τρόπους εξοφλούνται

δημοσιεύτηκε:

Η «κλεψύδρα αδειάζει» για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς η προθεσμία λήγει την επόμενη εβδομάδα: Αμέσως μετά, σχεδόν τρεις στους 10 φορολογούμενοι θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να αποπληρώσουν τα ποσά που τους προκύπτουν βάσει του εκκαθαριστικού σημειώματος.

Ο κάθε υπόχρεος έχει επί της ουσίας στα χέρια του τέσσερις εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα να πληρώσει εφάπαξ τον φόρο «κερδίζοντας» και την σχετική έκπτωση.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ως το τέλος του τρέχοντος μήνα λοιπόν και εφόσον ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, θα πρέπει να εξοφληθούν οι οφειλές που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα οποία εκδίδονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Με ποιους τρόπους μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο οι υπόχρεοι

Οι υπόχρεοι έχουν την δυνατότητα εξόφλησης των χρεών τους σε 8 μηνιαίες δόσεις ή εφάπαξ με έκπτωση 3%. Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος η έκπτωση θα ισχύει ακόμη και εάν δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων. Υπάρχουν και άλλοι 2 τρόποι αποπληρωμής του φόρου: η εξόφληση σε έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας και η αποπληρωμή σε έως και 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις μέσω της «πάγιας ρύθμισης» της Εφορίας.

Αναλυτικά, οι οφειλές που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά μπορούν να εξοφληθούν από τους υπόχρεους φορολογούμενους με τους ακόλουθους εναλλακτικούς τρόπους:

  • Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμιά από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης
  • Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2024.
  • Όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023 καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%.
  • Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, που έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

 Πως ο υπόχρεος «κερδίζει» την έκπτωση του 3% και εξοφλεί σε δόσεις

Η εξόφληση του φόρου μπορεί να γίνει και σε έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με τη χρήση πιστωτικής κάρτας.Εφόσον ο φορολογούμενος διαθέτει πιστωτική κάρτα,έχει τη δυνατότητα να πληρώσει μέσω της κάρτας του ολόκληρο το ποσό της οφειλής και κατ΄αυτό τον τρόπο να έχει και «διπλό όφελος»: Ο υπόχρεος εξοφλεί φαινομενικά εφάπαξ την οφειλή του και κερδίζει την έκπτωση του 3%, αλλά στην ουσία πληρώνει το οφειλόμενο ποσό τμηματικά, σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις άτοκα. Η πληρωμή της οφειλής μέσω πιστωτικής κάρτας μπορεί να γίνει από την ιστοσελίδα webbanking της τράπεζας στην οποία ο φορολογούμενος έχει εκδώσει την κάρτα του. ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Εάν χαθεί η προθεσμία για την εξόφληση δόσης, τότε ενεργοποιούνται τα υψηλά «τσουχτερά» επιτόκια των πιστωτικών καρτών.

Ο φορολογούμενος πάντως έχει την δυνατότητα να εξοφλήσει την οφειλή του και σε έως και 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4646/2019: Εντούτοις, οι μηνιαίες δόσεις της «πάγιας ρύθμισης» δεν θα είναι άτοκες αλλά θα επιβαρύνονται με τόκους υπολογιζόμενους με ετήσια επιτόκια 4,34% εάν επιλεγούν μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις και 5,84% εάν επιλεγούν 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις.

Η ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 μπορεί να γίνει είτε μόνο για το ληξιπρόθεσμο ανεξόφλητο υπόλοιπο των οφειλών ή για ολόκληρο το ανεξόφλητο ποσό των οφειλών, είτε είναι ληξιπρόθεσμο, είτε όχι, είτε είναι εν μέρει ληξιπρόθεσμο και εν μέρει μη ληξιπρόθεσμο.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.