Quantcast
IBAN:Τι αλλάζει από σήμερα στη δήλωση- Όλα όσα αναφέρει η νέα απόφαση της ΑΑΔΕ - enikonomia.gr
share

IBAN:Τι αλλάζει από σήμερα στη δήλωση- Όλα όσα αναφέρει η νέα απόφαση της ΑΑΔΕ

δημοσιεύτηκε:

Στο ΦΕΚ  δημοσιεύθηκε  η νέα απόφαση της ΑΑΔΕ  την μεταβολή στην υποχρέωση δήλωσης IBAN που ισχύει από σήμερα  Τρίτη, 17 Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα

Πρόκειται για την απόφαση Α.1112/2024 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ  με την οποία τροποποιείται η απόφαση Α.1061/2024 (τύπος και περιεχόμενο δηλώσεων φυσικών προσώπων) σε ότι αφορά την υποχρέωση δήλωσης IBAN κατά την διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Αναλυτικά, η  απόφαση αυτή αναφέρει τα εξής:  

Λόγω της ανάγκης για ομοιόμορφη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογούμενων, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013, καθώς και για την εξόφληση τίτλων πληρωμής που εκκρεμούν στην Α.Α.Δ.Ε. αποφασίζουμε :

Άρθρο 1: Τροποποιούμε την υπό στοιχεία Α.1061/2024 απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. «Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτή. Τύπος και περιεχόμενο της πράξης διοικητικού/διορθωτικού προσδιορισμού φόρου φορολογικών ετών 2023 και εφεξής» (Β’ 2436), ως ακολούθως:

1. Η παρ. 1 του άρθρου 7 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Εάν κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης με χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας δεν έχει ήδη γνωστοποιηθεί στη Φορολογική Διοίκηση τραπεζικός λογαριασμός (αριθμός ΙΒΑΝ) και με βάση τη δήλωση προσδιορίζεται πιστωτικό υπόλοιπο και εκδίδεται πράξη με την οποία συνίσταται και βεβαιώνεται απαίτηση για επιστροφή φόρου, εμφανίζεται μήνυμα που ενημερώνει για την υποχρέωση γνωστοποίησής του. Η γνωστοποίηση του αριθμού ΙΒΑΝ πραγματοποιείται με υποβολή ηλεκτρονικής Υπεύθυνης Δήλωσης του δικαιούχου στην ψηφιακή πύλη myAADE στην καρτέλα «Μητρώο και Επικοινωνία» της Α.Α.Δ.Ε.»

 

Τι αλλάζει από σήμερα

Υπενθυμίζεται πως χθες η ΑΑΔΕ ανέφερε σε ανακοίνωση της πως ο IBAN του λογαριασμού των πολιτών πριν την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2023 θα είναι προαιρετικός από τις  17 Ιουλίου σύμφωνα με απόφαση ( Α.1112/2024) του Διοικητή της Αρχής , Γιώργου Πιτσιλή.

Επισημαίνεται ότι σε όσους φορολογούμενους προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος, πρέπει να προχωρήσουν σε δήλωση του IBAN πριν την υποβολή της δήλωσης, προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό.

Το IBAN

Σημειώνεται ότι από τις 25/4, ημερομηνία έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως σήμερα, έχουν δηλωθεί 1.849.404 ΙΒΑΝ, διαμορφώνοντας τον συνολικό αριθμό των φορολογούμενων με δηλωμένο IBAN σε 8.084.608. Επιπλέον, 92.150 δικαιούχοι επιστροφής φόρου που αντιστοιχούν σε 45 εκατ. ευρώ δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ τους, εκ των οποίων οι 85.866 είναι φυσικά πρόσωπα και το ποσό επιστροφής τους ανέρχεται στα 13,5 εκατ. ευρώ .

Υπενθυμίζεται ότι ο ΙΒΑΝ μπορεί να δηλωθεί στην:

• ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού IBAN

• εφαρμογή για κινητές συσκευές myAADEapp, επιλέγοντας Στοιχεία Επικοινωνίας > ΙΒΑΝ

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.